Zöldség-Gyümölcs

Luxustermék lett az eper Japánban

Agrofórum Online

Az 50 éves Kuriszaka Maszafumi Tokusima megyében, Szanagoucsiban született és nevelkedett, majd hét évet töltött egy híres japán vállalatnál Oszakában. Azért dolgozott, hogy kitanulja a szakma minden csínját-bínját, majd otthon folytassa a családi epervállalkozást.

Most, 25 évvel később ő az első japán luxus-epertermékcsalád, a Sakura Momo Ichigo márka tulajdonosa és a Japán Mezőgazdasági Termesztők Szövetkezetében az eperrészleg vezetője.

„Vidám, piros, eper”

Amikor arról kérdezték Kuriszakát, hogy milyen szavakkal tudná leginkább jellemezni magát, így válaszolt.
„Az első kifejezés a vidám lenne. A második a piros, mert szenvedélyesen szeretem az epret. És végül az eper, mert úgy kell gondolkodnom, mintha én lennék az egyik eprem, hogy tudjam, szomjas-e vagy éppen fázik” – mondta Kuriszaka. Majd azt is elárulta, hogy annak idején azért hagyta ott a családi gazdaságot, mert úgy látta, gyenge lábakon áll.

„Kezdtem kételkedni a vállalkozás működésében. Ugyanakkor apám Momo Ichigo nevű szamócája iránt egyre nőtt a kereslet. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy tanuljak, fejlődjek, jobban beleássam magam a szakmába és továbbvigyem a családi vállalkozást. Ma már nagyon büszke vagyok az általunk termesztett eperre, és szeretném, ha a világon mindenki megismerné. Nem várom el, hogy 100-ból 100 ember szeresse, de olyan fajtát szeretnék termeszteni, amelyet 100-ból legalább 90 ember szeret.”

Marketing és minőség kéz a kézben

„A Sakura Momo Ichigo nevet a Szanagoucsin kívül máshol nem használhatják, mert mi voltunk az elsők az országban, akik törvényesen bejegyeztettük ezt a fajtát. Úttörők voltunk abban, hogy egy mezőgazdasági terméket, esetünkben az epret luxustermékké fejlesztettük, mint ahogy a divat világából kiemelkedett például a Louis Vuitton.”

Kurisaka azt is elárulta, hogy a sikert nem ingyen mérik, ő is keményen megdolgozik a luxustermékéért.

„Mindennap hajnali 4-kor kelek – mondta. – Először epret csomagolok, aztán reggel 7 óra körül reggelizem, általában helyben termesztett tengeri algát rizzsel. Ezután betakarítom a frissen érett epret és elszállítom. Általában este 6 óra körül végzek. Ezután este 9 óráig folytatom az eper csomagolását, és csak ezután fejezem be a munkát.” 

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9617664/japan-the-fewer-the-flowers-the-bigger-the-strawberry/

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Az eper inkább szamóca - jön a hazai szabadföldi

2019. április 30. 12:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

2024. február 14. 14:10

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.