Zöldség-Gyümölcs

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca

MTI

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca az idén, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

A kamara MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt érik két héttel később a szabadföldi szamóca. Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is – írták.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – az idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint.

A NAK közölte: a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as területalapú alaptámogatási (SAPS)-adatok szerint – mintegy 550 hektár, amelyen évente – az időjárási viszonyok függvényében – átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

Jelezték: a köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Miért fontos a szamóca talaját szalmával takarni?

2024. május 7. 04:40

Néhány helyen láttam már, hogy szalmával takarják a talajt a szamócatövek alatt. Miért fontos a szamócát szalmával takarni?

Hozamfokozás napelemek segítségével

2021. augusztus 11. 06:36

A projektben az installáció potenciális hozamra gyakorolt kedvező hatásainak vizsgálata mellett cél az energiatermelés hatékonyságának felmérése is.

Kanalasodnak és elszíneződnek a szamóca levelei - mi lehet a baj?

2024. május 22. 04:36

Furcsa elváltozást vettem észre szamóca levelein: a levelek kemények, kanalasodtak, és enyhe bordós elszíneződés is megjelent azokon. Mi lehet a bajuk? Menthetők még?

Szamóca az alagútból

2021. április 28. 10:00

Az Egyesült Királyság egyik legimpozánsabb bogyósgyümölcs-termelőjeként a Hall Hunter csapata mindig új, piacbővítő és a vállalkozást fenntartó terjeszkedési irányokat kutat fel. Az alagutas rendszerben termesztett szamóca immár hőszivattyúk segítségével képes biztosítani a megfelelő terméshozamot - olvasható a hortidaily.com-on.