Zöldség-Gyümölcs

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca

MTI

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca az idén, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi gyümölcs június elejétől kezdve jelenik majd meg folyamatosan nagyobb mennyiségben a piacokon, üzletekben.

A kamara MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt érik két héttel később a szabadföldi szamóca. Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről. A jövő hét közepén pedig már országszerte elindulhatnak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is – írták.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – az idén június elejétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart a közlemény szerint.

A NAK közölte: a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as területalapú alaptámogatási (SAPS)-adatok szerint – mintegy 550 hektár, amelyen évente – az időjárási viszonyok függvényében – átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

Jelezték: a köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

2024. február 21. 04:36

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Milyen betegségek támadhatják meg a szamócabogyókat?

2023. május 5. 04:38

Milyen betegségek támadhatják meg a szamóca gyümölcsét? Tudnának ebben a témában segítséget nyújtani

Az erdei szamóca aromája előállíthatóvá vált

2022. január 8. 14:36

Az erdei szamócát igen nagy becsben tartják intenzív illata és egyedülállóan ízletes gyümölcshúsa miatt. Ugyanakkor meglehetősen nehezen fellelhető, így egyes vállalatok belekezdtek a gyümölcs íz- és aromavilágának mesterséges előállításába.

Szamóca palántázása: így lesz bő és finom a termés

2025. április 13. 13:10

Kevesen tudják, azonban a szamóca palántázásának időzítése nemcsak a terméshozamot, hanem a gyümölcsök ízét is befolyásolja.