Zöldség-Gyümölcs

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

IEG Vu/NAK

Olaszország északi részén, az első becslések alapján, a kedvezőtlen időjárás által okozott károk az átlagos hozam 10%-os csökkenését eredményezik, ami a termelés 2,45 millió tonna alá esését okozhatja a Világ Paradicsom Feldolgozó Tanácsa (WPTC) szerint.

A feldolgozóipar képviselői és a termelői szervezetek találkoztak a napokban, hogy felmérjék az észak-olaszországi paradicsomtermesztés helyzetét, ahol az eső, jégeső és az alacsony hőmérséklet is károsította a területet a kiültetés során.
– A növényeket jelentős késéssel ültettük ki a szabadföldbe, június 20-ig, miközben ez már június első hetében meg szokott történni – nyilatkozta az egyik résztvevő – Június 10-20 között még a legkorábbi növényeken sem voltak termések.

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban. Mindezt figyelembe véve az idei átlaghozam 70 t/ha alatt lehet, az átlagos 75 t/ha-hoz képest, a teljes termés pedig a 2,45 millió tonnás előrejelzés alatt várható.

A következő találkozót július 23-ára tervezik, hogy egy világosabb képet kapjanak az időjárás korai fajtákra gyakorolt hatásáról.
– Jelenleg a hőmérséklet enyhe, de a feldolgozók várhatóan nem tudják elindítani a gyártást július 29.-30. előtt – mondta egy másik szakember. – Ez a feldolgozási naptár 10 napos késésének felel meg, ami a későbbi kiültetéseket is befolyásolhatja szeptemberben és azt követően.

Ebben a szezonban a termelők 35 000 és 35 600 hektár közötti területen ültettek ipari paradicsomot, amiből 3000 hektár ökológiai gazdálkodású, 800 hektárral több, mint 2018-ban. Ezeket a területeket viselte meg legjobban az esőzés és az alacsony hőmérséklet, így ott a helyzet katasztrofálisnak mondható.

Hasonló a helyzet Olaszország déli részén is, ahol a kiültetést a különösen esős május zavarta meg. A teljes terület ugyan nagyobb, mint tavaly, de az átlagos hozamok várhatóan alacsonyabbak lesznek, mivel az első virágzás minősége alacsonyabb volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen?

2023. augusztus 1. 04:36

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen a kertemben? Nálam már a leveleken és sajnos a bogyókon is megjelent a betegség.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Mi okozza a paradicsom barnulással, száradással járó elváltozásait?

2023. június 20. 04:37

Kérem szakvéleményüket! Mi okozza a képeken látható elváltozásokat a paradicsomon?