Zöldség-Gyümölcs

Kína a legnagyobb epertermelő ország

Agrofórum Online

Összesen 3,21 millió tonna epret termelt Kína egy év alatt, ezzel a teljesítménnyel vezetik az epertermelési világranglistát. Az első háromba az Egyesült Államok 1,02 millió tonnával és Mexikó 861 ezer tonnával fért még be.

Az első tízben a dobogósok után Törökország, Egyiptom, Spanyolország, Oroszország, Dél-Korea, Lengyelország és Marokkó sorrend alakult ki – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

Törökország a negyedik helyet szerezte meg 486 ezer tonnával, Egyiptomnak az ötödik helyre volt elég a 460 ezer tonnás termelés. Spanyolország a legjobb helyet elérő, Európai Unióba tartozó ország 352 ezer tonnás eperterméssel. Oroszország hetedik lett 209 ezer tonnáéval, Dél-Korea pedig nyolcadik 193 ezer tonnával. Régiónkból Lengyelország szerepelt a legjobban 185 ezer tonnával. Az első tízbe még egy észak-afrikai ország, Marokkó fért még, itt 168 ezer tonnás epertermést regisztráltak.

Magyarországon 2019-ben a FAO adatai szerint 5540 tonna eper termett. Ez enyhe növekedés a 2018-as 5380 tonnáról, de a 2017-es 4778 tonnát 762 tonnával is meghaladja. Előtte, 2016-ban igaz éppen hatezer tonna feletti volt a magyarországi adat, de előtte két évig a 2019-estől elmaradó hazai termést mutatnak a számok. Az 1961 óta rendelkezésre álló statisztikai adatsortban a mélypontot 2003-as 3205 tonna jelentette. 2002 óta a 3200 és 6600 tonnás tartományban mozog a termésünk. Előtte tartósan e feletti adatokról számoltak be. Az 1982 utáni húsz éve 11 600 és 16 400 tonna közti epertermést hozott. Korábban még magasabb számok is voltak. 1961 óta a legmagasabb epertermést 1967-ben regisztrálták Magyarországon, akkor 23 378 tonnáról számoltak be. Igaz ez a mennyiség 1972-re 12 026 tonnára csökkent, de azután megint látványosan emelkedett az epertermés és 1978-nál 21 172 tonnás adat szerepel a visszatekintésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca

2021. május 31. 06:25

Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.