Zöldség-Gyümölcs

Kína a legnagyobb epertermelő ország

Agrofórum Online

Összesen 3,21 millió tonna epret termelt Kína egy év alatt, ezzel a teljesítménnyel vezetik az epertermelési világranglistát. Az első háromba az Egyesült Államok 1,02 millió tonnával és Mexikó 861 ezer tonnával fért még be.

Az első tízben a dobogósok után Törökország, Egyiptom, Spanyolország, Oroszország, Dél-Korea, Lengyelország és Marokkó sorrend alakult ki – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

Törökország a negyedik helyet szerezte meg 486 ezer tonnával, Egyiptomnak az ötödik helyre volt elég a 460 ezer tonnás termelés. Spanyolország a legjobb helyet elérő, Európai Unióba tartozó ország 352 ezer tonnás eperterméssel. Oroszország hetedik lett 209 ezer tonnáéval, Dél-Korea pedig nyolcadik 193 ezer tonnával. Régiónkból Lengyelország szerepelt a legjobban 185 ezer tonnával. Az első tízbe még egy észak-afrikai ország, Marokkó fért még, itt 168 ezer tonnás epertermést regisztráltak.

Magyarországon 2019-ben a FAO adatai szerint 5540 tonna eper termett. Ez enyhe növekedés a 2018-as 5380 tonnáról, de a 2017-es 4778 tonnát 762 tonnával is meghaladja. Előtte, 2016-ban igaz éppen hatezer tonna feletti volt a magyarországi adat, de előtte két évig a 2019-estől elmaradó hazai termést mutatnak a számok. Az 1961 óta rendelkezésre álló statisztikai adatsortban a mélypontot 2003-as 3205 tonna jelentette. 2002 óta a 3200 és 6600 tonnás tartományban mozog a termésünk. Előtte tartósan e feletti adatokról számoltak be. Az 1982 utáni húsz éve 11 600 és 16 400 tonna közti epertermést hozott. Korábban még magasabb számok is voltak. 1961 óta a legmagasabb epertermést 1967-ben regisztrálták Magyarországon, akkor 23 378 tonnáról számoltak be. Igaz ez a mennyiség 1972-re 12 026 tonnára csökkent, de azután megint látványosan emelkedett az epertermés és 1978-nál 21 172 tonnás adat szerepel a visszatekintésben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Hogyan ismerjük fel az érett kökényt? Íme a jelek

2025. szeptember 23. 14:10

A kökény igazi ízét csak éretten adja – mutatjuk, mikor és hogyan érdemes szedni a tüskés bokrok kék bogyóit.

A fehér eper organikus termesztése magasabb bevételt eredményez

2023. április 26. 15:50

A kínai eperpiacon az elmúlt években új termékként jelent meg a fehér eper. Azért keltett feltűnést, mert színe és íze eltér a hagyományos vörös eperétől, és a piaci ára is meglehetősen magas.

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

2022. november 28. 10:09

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.

Robotizált gazdálkodás, akár 95 százalékkal kevesebb víz felhasználásával

2023. október 22. 13:10

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.