Zöldség-Gyümölcs

Kísérleti projektben termesztenek friss zöldségeket télen

Agrofórum Online

A regionalitás, a szezonalitás és a magasabb fokú önellátás iránti vágy és igény Tirolban és egész Ausztriában is egyre erősebb. Az egész éves, folyamatos zöldségtermesztés remek lehetőséget kínál ennek az igénynek a kielégítésére.

A telet a zöldségtermesztésben általában elveszett évszaknak tekintik. A talajt késő ősszel megtisztítják, és a vetés néha csak februárban kezdődik újra. Az Agrarmarketing Tirol „Téli friss zöldségek” projektje megmutatja, hogy a zöldségtermesztésnek nem kell ősszel véget érnie. A pozitív hatások sokrétűek: a regionális gazdasági láncok erősítése és a fogyasztói tudatosság növelése mellett egy új termesztési mód nem igényel hosszú szállítási utakat és energiaigényes fűtést.

Tirolban már kipróbálták a téli zöldségek termesztését. Az első kísérleti szakaszban négy elkötelezett tiroli cég vállalta a kihívást, hogy védett, fűtetlen termesztésben termesszen zöldséget. Az ehhez szükséges fiatal növényeket a Seidemann biofaiskola nevelte és adta ki. A termesztési tervben összesen 46 különböző fajta zöldség szerepel, amelyeket augusztus végétől decemberig termesztettek. Ilyenek a klasszikusok, mint a sárgarépa, a színes retek és a báránysaláta, de olyan egzotikumok is, mint a pak choi is zöldek a havas tájban – számolt be az osztrák Bauern Zeitung magazin.

Prof. Wolfgang Palme, a schönbrunni HBLFA kertészeti részlegének zöldségtermesztési osztályának vezetője a kezdetektől tudományos oldalról kíséri a projektet:

„A tél nem a fő tenyészidőszak, hanem részben a betakarítás ideje lehet, és úgy tűnik, ez teljesen kiment a gyakorlatból. Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is. A tiroli zöldségfarmoknak van egy verhetetlen előnyük: télen Ausztria napsütötte oldalán vannak!”

Hannes Rendl kertész a téli zöldségekkel kapcsolatos tapasztalatait pozitívan mérlegeli:

„A téli zöldségek termesztése sokkal nyugodtabb, mert lassabb ütemben érik. Az idei arany ősz abszolút bónusz volt minden kertésznek és a téli növényeknek. Bátorság kell egy ilyen projekthez, de végső soron kevesebb stresszt jelent nyáron és több élvezetet télen.”

A díjnyertes séf, Peter Fankhauser kulináris résztvevő a projektben, és bemutatta a téli zöldségek változatos feldolgozási lehetőségeit. A zöldségek nagy részét maga termeszti éttermének.

„Cégemben régóta követem ezt a szemléletet. Az Agrarmarkting projekt egy újabb adalék a fenntarthatósági stratégia következetes megvalósításához”

– tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

2024. május 29. 16:10

Vajon pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a jelen és a jövő űrhajósai a Holdon vagy akár a Marson is friss zöldségeket tudjanak termeszteni?

Bajban van a hazai szabadföldi zöldségtermesztés?

2020. június 9. 10:06

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban?

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására I.: zöldbab hajtatás

2023. június 30. 09:10

A zöldbabot a fogyasztók, mint tipikus szabadföldi zöldségnövényt ismerik, kertészek között is kevesen vannak, akik már láttak vagy hallottak a zöldbab hajtatásáról.