A regionalitás, a szezonalitás és a magasabb fokú önellátás iránti vágy és igény Tirolban és egész Ausztriában is egyre erősebb. Az egész éves, folyamatos zöldségtermesztés remek lehetőséget kínál ennek az igénynek a kielégítésére.
A telet a zöldségtermesztésben általában elveszett évszaknak tekintik. A talajt késő ősszel megtisztítják, és a vetés néha csak februárban kezdődik újra. Az Agrarmarketing Tirol „Téli friss zöldségek” projektje megmutatja, hogy a zöldségtermesztésnek nem kell ősszel véget érnie. A pozitív hatások sokrétűek: a regionális gazdasági láncok erősítése és a fogyasztói tudatosság növelése mellett egy új termesztési mód nem igényel hosszú szállítási utakat és energiaigényes fűtést.
Tirolban már kipróbálták a téli zöldségek termesztését. Az első kísérleti szakaszban négy elkötelezett tiroli cég vállalta a kihívást, hogy védett, fűtetlen termesztésben termesszen zöldséget. Az ehhez szükséges fiatal növényeket a Seidemann biofaiskola nevelte és adta ki. A termesztési tervben összesen 46 különböző fajta zöldség szerepel, amelyeket augusztus végétől decemberig termesztettek. Ilyenek a klasszikusok, mint a sárgarépa, a színes retek és a báránysaláta, de olyan egzotikumok is, mint a pak choi is zöldek a havas tájban – számolt be az osztrák Bauern Zeitung magazin.
Prof. Wolfgang Palme, a schönbrunni HBLFA kertészeti részlegének zöldségtermesztési osztályának vezetője a kezdetektől tudományos oldalról kíséri a projektet:
„A tél nem a fő tenyészidőszak, hanem részben a betakarítás ideje lehet, és úgy tűnik, ez teljesen kiment a gyakorlatból. Sokféle zöldség sokkal fagytűrőbb, mint amilyennek gondoljuk, ideálisak fűtetlen, szezonális termesztésre a legegyszerűbb körülmények között is. A tiroli zöldségfarmoknak van egy verhetetlen előnyük: télen Ausztria napsütötte oldalán vannak!”
Hannes Rendl kertész a téli zöldségekkel kapcsolatos tapasztalatait pozitívan mérlegeli:
„A téli zöldségek termesztése sokkal nyugodtabb, mert lassabb ütemben érik. Az idei arany ősz abszolút bónusz volt minden kertésznek és a téli növényeknek. Bátorság kell egy ilyen projekthez, de végső soron kevesebb stresszt jelent nyáron és több élvezetet télen.”
A díjnyertes séf, Peter Fankhauser kulináris résztvevő a projektben, és bemutatta a téli zöldségek változatos feldolgozási lehetőségeit. A zöldségek nagy részét maga termeszti éttermének.
„Cégemben régóta követem ezt a szemléletet. Az Agrarmarkting projekt egy újabb adalék a fenntarthatósági stratégia következetes megvalósításához”
– tette hozzá.