Zöldség-Gyümölcs

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

Agrofórum Online

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.

A kutatók és a nemesítők számára fontos a zöldség-gyümölcs tulajdonságainak felmérése és nyilvántartása. Ezt jelenleg manuálisan végzik, ami időigényes és meglehetősen szubjektív. A Wageningen Egyetem és Kutatási Központ növényházi kertészet és virághagymák üzletága olyan alkalmazást fejleszt okostelefonokhoz, amely néhány másodperc alatt képes felmérni egy paradicsom nagyságát és alakját. Az alkalmazás úgynevezett megkülönböztethetőségi, egyöntetűségi és stabilitási vizsgálatokra használható.

Az alkalmazást mélytanulás segítségével betanították a paradicsom felismerésére és a bogyó kerületének meghatározására. Ez lehetővé teszi, hogy a számítógépes képalkotó alkalmazás gyorsan feltérképezze a paradicsom számos változóját, például a méretét, térfogatát, súlyát és a szár méretét. Az alkalmazás a paradicsom alakjáról is információt nyújt.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű és gyors. Az applikáció ugyanis néhány másodpercen belül kielemzi a lefényképezett paradicsomot. Ha a paradicsom mellett egy QR-kódot is lefényképezünk, az alkalmazás a fényképet a kapcsolódó fényképekkel is csoportosítani tudja. Az alkalmazás letölthető lesz a Google Play Store-ból, és hamarosan elérhető lesz az Apple App Store-ban is.

A WUR hamarosan bemutatja az alkalmazást a Nemzetközi Informatikai Képalkotó Konferencián (többek között 2023 októberében Párizsban). Az alkalmazás kifejlesztése az európai Horizon2020 projekt keretében zajlik: INnovations in plant VarIety Testing in Europe (INVITE). Az alkalmazás továbbfejlesztése után a WUR más gyümölcs- és zöldségfélék képfelismerő alkalmazását is ki kívánja fejleszteni.

A MoRPH (Mobile-based Rapid PHenotyping) nevű applikáció egyelőre csak egy zárt felhasználói kör részére elérhető, tesztelési jelleggel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!  

Egy paradicsom lett a legjobb biotermék

2021. május 16. 11:09

A World Food Innovation Awards a spanyol Monterosa paradicsomot találta a legjobb természetes és bioterméknek.

Robotikával a jobb minőségű zöldségekért

2023. május 3. 12:39

Nagy kihívások előtt áll a paradicsomtermesztés világszerte: a rovarkártevők, a növénybetegségek, valamint a munkaerő-problémák is komoly gondot okoznak a termelőknek. A Syngenta innovatív zöldségvetőmag üzletágának munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy a legjobb paradicsomfajták mellett megoldást nyújtsanak ezekre a kihívásokra is.

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

2024. április 26. 11:10

Ismerje meg a Gavilán paradicsomot, amit a betegség-ellenállósága biotermesztésre is alkalmassá tesz. Íze, állaga pedig kitűnő.