Zöldség-Gyümölcs

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

Agrofórum Online

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.

A kutatók és a nemesítők számára fontos a zöldség-gyümölcs tulajdonságainak felmérése és nyilvántartása. Ezt jelenleg manuálisan végzik, ami időigényes és meglehetősen szubjektív. A Wageningen Egyetem és Kutatási Központ növényházi kertészet és virághagymák üzletága olyan alkalmazást fejleszt okostelefonokhoz, amely néhány másodperc alatt képes felmérni egy paradicsom nagyságát és alakját. Az alkalmazás úgynevezett megkülönböztethetőségi, egyöntetűségi és stabilitási vizsgálatokra használható.

Az alkalmazást mélytanulás segítségével betanították a paradicsom felismerésére és a bogyó kerületének meghatározására. Ez lehetővé teszi, hogy a számítógépes képalkotó alkalmazás gyorsan feltérképezze a paradicsom számos változóját, például a méretét, térfogatát, súlyát és a szár méretét. Az alkalmazás a paradicsom alakjáról is információt nyújt.

Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű és gyors. Az applikáció ugyanis néhány másodpercen belül kielemzi a lefényképezett paradicsomot. Ha a paradicsom mellett egy QR-kódot is lefényképezünk, az alkalmazás a fényképet a kapcsolódó fényképekkel is csoportosítani tudja. Az alkalmazás letölthető lesz a Google Play Store-ból, és hamarosan elérhető lesz az Apple App Store-ban is.

A WUR hamarosan bemutatja az alkalmazást a Nemzetközi Informatikai Képalkotó Konferencián (többek között 2023 októberében Párizsban). Az alkalmazás kifejlesztése az európai Horizon2020 projekt keretében zajlik: INnovations in plant VarIety Testing in Europe (INVITE). Az alkalmazás továbbfejlesztése után a WUR más gyümölcs- és zöldségfélék képfelismerő alkalmazását is ki kívánja fejleszteni.

A MoRPH (Mobile-based Rapid PHenotyping) nevű applikáció egyelőre csak egy zárt felhasználói kör részére elérhető, tesztelési jelleggel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.