4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Zöldség-Gyümölcs

Megjelent az Agrofórum gyümölcsös extra lapszáma!

Agrofórum Online

Az Agrofórum 58. extra lapszáma január közepén a gyümölcstermesztőknek szól 128 oldalon.

Előfizetőink már megkapták az Agrofórum 58. extra lapszámát, amely szokásunkhoz híven január közepén a gyümölcstermesztőknek szól. Az újságot már digitális előfizetőink is elérik honlapunkon.

Az Agrofórum Szaklap digitális változatát kizárólag digitális előfizetőink érhetik el! Előfizetés >>>

A csonthélyesok növekvő veszélyben című cikkünk ingyenesen IDE kattintva elérhető!

Legfrissebb szaklapunk 128 oldalon foglalkozik a gyümölcstermesztők számára érdekes témákkal, legyen az alma, dió, szelídgesztenye, szilva, füge, kajszi, meggy… és még sorolhatnánk.

Ökonómia rovatunban olvashat gyümölcstermesztésünk helyzetéről és versenyképességéről, a hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar helyzetének változásáról az EU-csatlakozás óta, de a legfontosabb ágazatok költség- és jövedelemhelyzetéről is.

Fajok és fajták rovatunk többek között az új almafajtákról és a német nemesítésű szilvafajtákról tudhat meg többet, de írtunk a fügetermesztésről is.

Termesztéstechnológia és növényvédelem rovatainkban ismét olyan fontos témákat vetünk fel, amelyek a gazdálkodásunk mindennapjait befolyásolhatják.  Lombtrágyázás, fagytűrés, a csonthéjasokra leselkedő veszélyek, az új telepítésű gyümölcsösök állati kártevői, virágbogarak, invazív károsítók elleni védekezési lehetőségek. Többek között ezekkel a témákkal találkozhat olvasónk. 

Természetesen ezúttal is kitekintünk a határokon túlra, három cikkünk foglalkozik a nemzetközi helyzettel. Nagy versenytársunk, Lengyelország mellett foglalkozunk dél-angliai kajszitermesztésével és Törökországgal is, amelyre egyre jobban oda kell figyelnünk.

Tartalomjegyzék és letölthető Agrofórum gyümölcsös extra lapszám >>>

Előfizetés nyomtatott és digitális Agrofórum Szaklapra >>>

TARTALOMJEGYZÉK

Integrált (Dr. Szalay László)

ÖKONÓMIA
Gyümölcstermesztésünk helyzete és versenyképessége (Dr. Apáti Ferenc)
A hazai zöldség-gyümölcs feldolgozóipar helyzetének változása az EU-csatlakozás óta (Kurmai Viktória)
A fontosabb gyümölcságazatok költség- és jövedelemhelyzete (Dr. Béládi Katalin,  Gaál Alexandra)

FAJOK ÉS FAJTÁK
Nemesítési programok a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézetben (Dr. Erdős Zoltán és mtsai)
Új almafajták bemutatkozása (Dr. Szalay László)
Német nemesítésű szilvafajták fogyasztói szemszögből (Molnár Ágnes Mónika, Dr. Kovács Szilvia)
Új gyümölcsfajok lehetséges térnyerése a Kárpát-medencében (Dr. Surányi Dezső)
Fügetermesztés Magyarországon (Utassy Luca)
A goji bogyó mint szupergyümölcs (Sóspataki Ria)
A jövő zálogai a korszerű varasodás rezisztens étkezési almafajták (x)

TERMESZTÉSTECHNOLÓGIA
Gyümölcsöző falak (Dr. Szalay László)
Az almafák magasításának lehetőségei és korlátai (Csihon Ádám, Dr. Gonda István)
Növénykondicionálás és lombtrágyázás felsőfokon, almában (x)
A Malus megporzási rendszer problémái (Dr. Kovács Szilvia, Dr. Szalay László)
Körteültetvények metszése korszerűen (Szentpéteri Tamás)
Meggyözön (Dr. Szalay László)
Nálunk itthon van: becsüljük meg jobban a szelídgesztenyét (Zeller Zoltán)
A dió fagytűrése (Szügyiné Bartha Krisztina és mtsai)
A dió szürete és áruvá készítése (Pór Gergely, Pór Márton)

NÖVÉNYVÉDELEM
A csonthéjasok növekvő veszélyben? (Dr. Kövics György János, Dr. Tarcali Gábor)
Növényvédelmi aktualitás: Tudnivalók a lemosó permetezésről (x) (Szojka Tamás)
A dió fontosabb növénykórtani problémái napjainkban (Dr. Pintér Csaba és mtsai)
DuPont™ Fontelis® gombaölő szer. A megoldás… (x)
„Régi-új”, ismét jelentőssé váló; valamint őshonos, de gyümölcskártevőként sokáig nem ismert kártevő fajok (Dr. Keresztes Balázs, Dr. Marczali Zsolt)
Cyflamid – Nyugalom és megoldás, fajtaérzékenységtől függetlenül (x) (Szabó Roland)
Új telepítésű gyümölcsösök állati kártevői (Dr. Voigt Erzsébet)
Bellis®-szel a hatékony védelemért! (x) (Reszkető Tibor)
Az utóbbi 10-15 évben hazánkban megjelent invazív gyümölcskártevő rovarok (Dr. Marczali Zsolt, Dr. Keresztes Balázs)
Gyümölcsösökben károsító virágbogarak (Dr. Voigt Erzsébet, Dr. Tóth Miklós)

KITEKINTÉS
Kajszitermesztés Dél-Angliában (Dr. Szabó Zoltán, Dr. Szalay László)
Lengyelország, a nagy versenytárs (Szabó József)
Törökországra oda kell figyelnünk (Ferencz Anita)
Tallózás külföldi szaklapokban (Fordította és összeállította: Polgárné Balogh Eszter)

EGYÉB SZAKMAI CIKKEK
Agrármúltunk nagyjai. Gergely István (1877-1960)
Már elődeink is írták… (Dr. Inczédy Péter)

* Melléklet: Az AGROFÓRUM 25. évfolyam (2014) közleményei fő témakörök szerint

E lapszámunk összeállításában és előkészítésében Dr. Szalay László működött közre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

2022. november 8. 13:09

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat.