Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső és mikor.
Újra beindulnak a munkálatok: az északi Schleswig-Holstein tartományból a korai burgonya betakarításának kezdetéről számoltak be. Az optimálisnál gyengébb körülményeket hozó tavasz után a növények jól tudtak fejlődni, így az áru minősége jó. Az ország más részein a burgonya helyzete nem olyan rózsás: sok helyen a szárazság fenyegeti a termést. Az északi régiónak eddig szerencséje volt, esett elegendő eső. Schleswig-Holsteinben általában közvetlenül értékesítik az újburgonyát, kedvelik a fogyasztók a termést, és az agrárkamara adatai szerint a fogyasztói ár kilogrammonként 0,99 és 2,99 euró között mozog.
Az újburgonya azonban csak 450 hektárt tesz ki a vetésterületből. Schleswig-Holsteinben összesen 6000 hektáron terem a burgonya. Ígéretesnek tűnik a helyzet a fő őszi betakarításra, és az északi burgonya továbbra is jól fejlődik. Ennek oka részben az elmúlt hetek esőzése.
Az ország más részein nem állnak jól a dolgok. Németország nagy része legalábbis súlyos szárazságtól szenved. Ez megterheli a burgonya növekedését. Nem képeznek jó kiindulási pontot, és később túl kevés gumó alakul ki. Alsó-Szászországot, amely a legnagyobb burgonyatermelő tartomány súlyosan sújtja a szárazság. Júniusban itt a csapadék mennyisége csaknem felére csökkent az 1961 és 1990 közötti referencia-időszak átlagához képest; 76 helyett csak 40 liter négyzetméterenként.
A kereslet közben nagyobb, az árak pedig emelkednek – számolt be a német agrarheute mezőgazdasági szakportál. Mivel a klímaválság egyhamar nem múlik el, a burgonyatermesztőknek újra kell gondolniuk stratégiájukat. A burgonyát még most is megéri öntözni, ahol erre van lehetőség. Ám amikor a víz általában megfogyatkozik, új fajtákra van szükség, amelyek jobban megbirkóznak az új feltételekkel. Ez nemcsak a szárazság nagyobb veszélyét jelenti, hanem a kártevők eltérő viselkedését és megjelenését is. A levéltetvek például örülnek az enyhébb teleknek, de közben tíz évbe telhet, amíg egy új burgonyafajta piacra kerül.