Zöldség-Gyümölcs

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

FruitVeB

Manolada körzetében a Fortuna és az Arwen fajták szedése kezdődött meg a tavalyinál nagyobb területen.

Görögországban a november közepén szedésre kerülő fajták a Fortuna és az Arwen, de van több olyan, jelenleg próbaüzemben lévő fajta is, amelyet már szednek, ilyen a Marisma. Amikor igazán beindul a szezon, azaz a karácsonyi ünnepkör előtti időszakban a Fortuna és az Arwen hektáronként körülbelül 5 tonna termést fog hozni.

Antonis Arvanitakis, az Arvanitakis Fruits exportőrcég tulajdonosa szerint idén a spanyol szaporítóüzemek tökéletes állapotban szállították Görögországba a palántákat, ám a magas hőmérséklet és a szárazság egészen október 15-ig gondokat okozott. Ezt követően azonban már nem voltak további problémák, és a kieső növényeket újakkal sikerült pótolni.

Arvanitakis szerint Manolada körzetében és a szomszédos régiókban a szamócatermesztés teljes területe több egymást követő szezonban is növekedést mutatott, és a trend nem állt meg: az idén 200 hektárral nagyobb felületen gazdálkodnak ebben a régióban, ami így már eléri a 2500 hektárt.

Továbbra is a Victory a legkedveltebb fajta, amelyből körülbelül 100-110 millió tövet ültettek ki. Az első görög Victory az újév elején érkezik a piacra, bár kezdetben nagyon kis mennyiségben.

A csupa jó hír mellett azonban a görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti. Arvanitakis szerint eddig nem volt probléma, mivel az ültetési szezont elegendő munkással sikerült befejezni.

A problémát az jelenti, hogy a szezon későbbi részében szedőkből alakulhat ki hiány, mivel Görögország más régióiban most kezdődik az olajbogyószüret, és nem biztos, hogy a munkások visszatérnek majd a szamócaföldekre.

A görög szamócaszezon hagyományosan márciusban, áprilisban és május elején éri el csúcspontját, és már most sok termelő jelentkezett, hogy Közép-Ázsiából hozassanak idénymunkásokat.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Már számítani lehet a kártevők, kórokozók megjelenésére a bogyós gyümölcsű növényeken

2018. március 30. 13:00

Ha a ribiszke bokrokban elhalt vesszőket találunk, akkor feltételezhetően a szitaszárnyú ribiszkelepke károsít a vesszők belsejében.

A fóliás után itt a szabadföldi szamóca is!

2020. május 12. 11:51

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca a hétvégétől kezdve folyamatosan nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.

Rubion: földieper-szedő robot a szezonmunkások helyett

2019. augusztus 3. 09:38

Az angolok azért folytatják nagy lendülettel a mezőgazdasági robotok fejlesztését mert a Brexit utáni időkre készülnek.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.