Zöldség-Gyümölcs

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

FruitVeB

Manolada körzetében a Fortuna és az Arwen fajták szedése kezdődött meg a tavalyinál nagyobb területen.

Görögországban a november közepén szedésre kerülő fajták a Fortuna és az Arwen, de van több olyan, jelenleg próbaüzemben lévő fajta is, amelyet már szednek, ilyen a Marisma. Amikor igazán beindul a szezon, azaz a karácsonyi ünnepkör előtti időszakban a Fortuna és az Arwen hektáronként körülbelül 5 tonna termést fog hozni.

Antonis Arvanitakis, az Arvanitakis Fruits exportőrcég tulajdonosa szerint idén a spanyol szaporítóüzemek tökéletes állapotban szállították Görögországba a palántákat, ám a magas hőmérséklet és a szárazság egészen október 15-ig gondokat okozott. Ezt követően azonban már nem voltak további problémák, és a kieső növényeket újakkal sikerült pótolni.

Arvanitakis szerint Manolada körzetében és a szomszédos régiókban a szamócatermesztés teljes területe több egymást követő szezonban is növekedést mutatott, és a trend nem állt meg: az idén 200 hektárral nagyobb felületen gazdálkodnak ebben a régióban, ami így már eléri a 2500 hektárt.

Továbbra is a Victory a legkedveltebb fajta, amelyből körülbelül 100-110 millió tövet ültettek ki. Az első görög Victory az újév elején érkezik a piacra, bár kezdetben nagyon kis mennyiségben.

A csupa jó hír mellett azonban a görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti. Arvanitakis szerint eddig nem volt probléma, mivel az ültetési szezont elegendő munkással sikerült befejezni.

A problémát az jelenti, hogy a szezon későbbi részében szedőkből alakulhat ki hiány, mivel Görögország más régióiban most kezdődik az olajbogyószüret, és nem biztos, hogy a munkások visszatérnek majd a szamócaföldekre.

A görög szamócaszezon hagyományosan márciusban, áprilisban és május elején éri el csúcspontját, és már most sok termelő jelentkezett, hogy Közép-Ázsiából hozassanak idénymunkásokat.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Miért vannak habos csomók a szamócán?

2021. április 24. 07:37

Fólia alagútban nevelt szamócáimon furcsa valamik jelentek meg. Habos, áttetsző, puha csomók vannak a levelek szárán és a virágokon. Csatoltam egy képet is, mert nehéz leírni. Mik ezek, kell-e védekezni ellene?

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

2024. február 21. 04:36

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Alacsony szinten van a lengyel fagyasztott szamóca ára

2019. július 4. 12:33

Egyes vásárlók úgy döntöttek, hogy nem vesznek Lengyelországtól ebben a szezonban és minden megrendelésüket marokkói és egyiptomi szamócával teljesítik.

Szamócatermesztés szabadföldön és hajtatásban

2018. április 19. 08:04

Lajosmizse határában fekszik az a nagyjából 1 hektár területű ültetvény, ahol Kisjuhász Attila feleségével és segítőjével, évtizedek óta foglalkozik szamócatermesztéssel.