Zöldség-Gyümölcs

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

FruitVeB

Manolada körzetében a Fortuna és az Arwen fajták szedése kezdődött meg a tavalyinál nagyobb területen.

Görögországban a november közepén szedésre kerülő fajták a Fortuna és az Arwen, de van több olyan, jelenleg próbaüzemben lévő fajta is, amelyet már szednek, ilyen a Marisma. Amikor igazán beindul a szezon, azaz a karácsonyi ünnepkör előtti időszakban a Fortuna és az Arwen hektáronként körülbelül 5 tonna termést fog hozni.

Antonis Arvanitakis, az Arvanitakis Fruits exportőrcég tulajdonosa szerint idén a spanyol szaporítóüzemek tökéletes állapotban szállították Görögországba a palántákat, ám a magas hőmérséklet és a szárazság egészen október 15-ig gondokat okozott. Ezt követően azonban már nem voltak további problémák, és a kieső növényeket újakkal sikerült pótolni.

Arvanitakis szerint Manolada körzetében és a szomszédos régiókban a szamócatermesztés teljes területe több egymást követő szezonban is növekedést mutatott, és a trend nem állt meg: az idén 200 hektárral nagyobb felületen gazdálkodnak ebben a régióban, ami így már eléri a 2500 hektárt.

Továbbra is a Victory a legkedveltebb fajta, amelyből körülbelül 100-110 millió tövet ültettek ki. Az első görög Victory az újév elején érkezik a piacra, bár kezdetben nagyon kis mennyiségben.

A csupa jó hír mellett azonban a görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti. Arvanitakis szerint eddig nem volt probléma, mivel az ültetési szezont elegendő munkással sikerült befejezni.

A problémát az jelenti, hogy a szezon későbbi részében szedőkből alakulhat ki hiány, mivel Görögország más régióiban most kezdődik az olajbogyószüret, és nem biztos, hogy a munkások visszatérnek majd a szamócaföldekre.

A görög szamócaszezon hagyományosan márciusban, áprilisban és május elején éri el csúcspontját, és már most sok termelő jelentkezett, hogy Közép-Ázsiából hozassanak idénymunkásokat.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

2020. május 4. 14:22

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Négy új bogyósgyümölcs-fajta került forgalomba

2024. február 19. 12:40

A BerryWorld 30 éves fennállását 4 új bogyósgyümölcs-fajtával ünnepli.

Hogyan készítsük fel télre a szamócát?

2024. október 25. 04:36

Idén kezdtem el szamócával foglalkozni a kertemben. Van sok szép tövem. Hogyan készítsem fel télre a szamócát? Köszönöm.