26℃ 16℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Zöldség-Gyümölcs

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

Agrofórum Online

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

Erdős Norbert beszédében felidézte az elmúlt 15 év sikerét, a pálinka nemzetünket autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. Hozzátette, a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, melynek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómia jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát. 

A korábbi évekhez hasonlóan az idei verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. A 2021-es Nemzeti Pálinkakiválóság Programra 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

2021-ben az Agrárminisztérium pálinkája címet Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája nyerte el. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka – Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat. 

Takács László, aNemzeti Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke elmondta az évek során nagyon sokat változott a verseny, idén is a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerültek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselik az ágazatot. Hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészül majd a Pálinkakiválóságok Könyve 2021 című kiadvány, amelynek bemutatójára előreláthatóan novemberben kerül sor. A könyv elektronikus és nyomtatott formában is elérhető lesz év végére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Kiváló magyar termékek hódíthatják meg Londont és Düsseldorfot

2019. március 18. 15:15

Két nemzetközi kiállításon népszerűsíti a magyar termékeket az Agrármarketing Centrum (AMC). Először vesz részt önálló standdal az International Food and Drink Event (IFE) rendezvényen. A düsseldorfi ProWein Szakkiállításon pedig hat év kihagyás után a tavalyi évtől szervez újra rendszeres megjelenést a Társaság.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

Fokozottan ellenőrzik a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

2019. november 19. 13:09

Az ellenőrzés-sorozat az üzemeket, a kereskedelmi egységeket és a vendéglátóhelyeket egyaránt érinti. Az eddigi tapasztalatok vegyesek, de mindenképp pozitívum, hogy túlnyomó többségében csak kisebb hibákat találtak az ellenőrök.

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka"

2018. október 15. 06:25

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka" megnevezésű eredetvédett pálinkatermék.