13℃ 3℃
november 7. Csenger, Rezső, Ernő, Florentin
Zöldség-Gyümölcs

Megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

Agrofórum Online

A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára pénteken az OMÉK-on, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

Erdős Norbert beszédében felidézte az elmúlt 15 év sikerét, a pálinka nemzetünket autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. Hozzátette, a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, melynek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómia jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát. 

A korábbi évekhez hasonlóan az idei verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. A 2021-es Nemzeti Pálinkakiválóság Programra 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

2021-ben az Agrárminisztérium pálinkája címet Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája nyerte el. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka – Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat. 

Takács László, aNemzeti Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke elmondta az évek során nagyon sokat változott a verseny, idén is a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerültek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselik az ágazatot. Hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészül majd a Pálinkakiválóságok Könyve 2021 című kiadvány, amelynek bemutatójára előreláthatóan novemberben kerül sor. A könyv elektronikus és nyomtatott formában is elérhető lesz év végére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Kiváló italokkal neveztek a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenyére

2023. február 5. 15:28

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon.

Ma kezdődött a Pálinka Országkóstoló Komáromban

2018. május 28. 13:31

A Pálinkakiválóságok könyve 2017 című kiadvány tartalma és a szakmai kóstoló jegyzetei már digitálisan is elérhetők a program honlapján és tervezik a korábbi kiadványok digitalizálását is.

Ne a szájpadláson csattanjon a pálinka!

2021. május 22. 08:36

A Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.-ről, a termékeiről, névadójáról, a pálinkaszektor helyzetéről beszélgettünk Fabulya Attila okleveles pálinkabírálóval, a kóstolóház vezetőjével.