Zöldség-Gyümölcs

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

FruitVeB

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Sokan onnantól számítják az „igazi” tavasz megérkezését, amikor megkezdődik a hazai szamóca értékesítése. Magyarországon általában az áprilisi fagyokat követően, május első hetében jelenik meg a piacon a fóliás termesztésből származó gyümölcs, míg a szabadföldi szamóca szedése május második felében indul el. Az ezen a téren nagyhatalomnak számító Spanyolország más „időszámítást” használ.

Ott december elején kezdődött meg idén a korai szamóca szedése – olvasható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hírében. A spanyolok először próbálják ki még korábbra hozni a szezonkezdetet a tápkockás, szuperkorai palántákkal, amelyek már november végén termést hoznak. A nemzeti termés több mint 90 százalékát adó Huelva térségében azért vezetik be ezt a gyakorlatot, hogy a nagyobb mennyiségek piacra kerülése előtt már értékesíthessék árujukat.

A Mazagón melletti Las Posadillas egyik legnagyobb üzemében szeptember 24–26. között ültették át a Felicity fajtát, majd október 10-én került sor az állomány többi részének telepítésére. Így összesen 90 hektáron termesztik a gyümölcsöt, fő fajtáik a Marimbella és a Belvedere, kiegészítve a Huelvában kiválóan teljesítő Cleopatrával.

Júliusig kitolt termelés

A tápkockás termesztés előnyei hamar megmutatkoztak: a nagyobb kezdeti tápanyagkészlet és az intenzívebb lombfejlődés révén a vállalat már november végén piacra tudott lépni huelvai szamócával, amelyet jó áron, kedvező fogadtatással értékesítettek. A Las Posadillas igazi erőssége azonban a szezon végi stabil termelés, amelyet egészen júliusig képesek kitolni.

Ezt a stratégiát elsősorban a Belvedere fajta teszi lehetővé, amely júniusig, sőt júliusig is biztosítja a nagy méretű, magas Brix-értékű gyümölcsöt. Ezek a paraméterek különösen jól érvényesülnek a német és francia piacokon. Tavaly a Belvedere a márciusi heves esőzések után a botritisszel szemben is az egyik legellenállóbb fajtának bizonyult. 

Az idei szezon kezdete egyértelműen jelzi, hogy a térségben technológiai szemléletváltás zajlik. A termesztés minden mozzanata – az ültetési időpont, a fólia típusa vagy a fajtakiválasztás – közvetlen hatással van a koraiságra, a minőségre és a hozamokra. A Las Posadillas a következő hetekben tovább figyeli az új rendszerű termesztés eredményeit, de az eddigi tapasztalatok alapján valószínű, hogy a módszert a jövőben is alkalmazni fogják a szezon elején.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

A vetőmag-feldolgozóknál is hamarabb kezdődött meg a betakarítási szezon

2024. augusztus 18. 14:10

Az idei szezon egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy a meleg időjárással a kártevőnyomás is jelentősebb volt a betakarítási területen.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

2022. szeptember 12. 04:38

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

A jó minőségű szálastakarmányokhoz éles kések kellenek!

2019. március 14. 09:13

Az AQUA NON STOP COMFORT késélezőben a 2019-es évtől integrált LED-es belső világítás is található. Így a gép kezelője a köszörülés folyamatát mindig jól láthatja és felügyelheti.