Zöldség-Gyümölcs

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

FruitVeB

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Sokan onnantól számítják az „igazi” tavasz megérkezését, amikor megkezdődik a hazai szamóca értékesítése. Magyarországon általában az áprilisi fagyokat követően, május első hetében jelenik meg a piacon a fóliás termesztésből származó gyümölcs, míg a szabadföldi szamóca szedése május második felében indul el. Az ezen a téren nagyhatalomnak számító Spanyolország más „időszámítást” használ.

Ott december elején kezdődött meg idén a korai szamóca szedése – olvasható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) hírében. A spanyolok először próbálják ki még korábbra hozni a szezonkezdetet a tápkockás, szuperkorai palántákkal, amelyek már november végén termést hoznak. A nemzeti termés több mint 90 százalékát adó Huelva térségében azért vezetik be ezt a gyakorlatot, hogy a nagyobb mennyiségek piacra kerülése előtt már értékesíthessék árujukat.

A Mazagón melletti Las Posadillas egyik legnagyobb üzemében szeptember 24–26. között ültették át a Felicity fajtát, majd október 10-én került sor az állomány többi részének telepítésére. Így összesen 90 hektáron termesztik a gyümölcsöt, fő fajtáik a Marimbella és a Belvedere, kiegészítve a Huelvában kiválóan teljesítő Cleopatrával.

Júliusig kitolt termelés

A tápkockás termesztés előnyei hamar megmutatkoztak: a nagyobb kezdeti tápanyagkészlet és az intenzívebb lombfejlődés révén a vállalat már november végén piacra tudott lépni huelvai szamócával, amelyet jó áron, kedvező fogadtatással értékesítettek. A Las Posadillas igazi erőssége azonban a szezon végi stabil termelés, amelyet egészen júliusig képesek kitolni.

Ezt a stratégiát elsősorban a Belvedere fajta teszi lehetővé, amely júniusig, sőt júliusig is biztosítja a nagy méretű, magas Brix-értékű gyümölcsöt. Ezek a paraméterek különösen jól érvényesülnek a német és francia piacokon. Tavaly a Belvedere a márciusi heves esőzések után a botritisszel szemben is az egyik legellenállóbb fajtának bizonyult. 

Az idei szezon kezdete egyértelműen jelzi, hogy a térségben technológiai szemléletváltás zajlik. A termesztés minden mozzanata – az ültetési időpont, a fólia típusa vagy a fajtakiválasztás – közvetlen hatással van a koraiságra, a minőségre és a hozamokra. A Las Posadillas a következő hetekben tovább figyeli az új rendszerű termesztés eredményeit, de az eddigi tapasztalatok alapján valószínű, hogy a módszert a jövőben is alkalmazni fogják a szezon elején.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

2018. július 30. 13:33

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó

Ha tökéletes szárzúzást szeretnél, akkor válaszd az OROS CORNADO kukoricabetakarító adaptert

2020. június 24. 15:05

Bemutatkozik az OROS CORNADO kukorica vágóasztal szárzúzó rendszere.

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.