Zöldség-Gyümölcs

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

Agrofórum Online

A piacokon egyre több standon tűnnek fel a pak choi kötegek a hazai fejes saláták, spenótlevelek és rukkolakupacok mellett. Az emberek zöme azonban még gyanakodva nézi, hiszen szép is, zöld is, látványos is – na de hogyan lehet ezt felhasználni?

Aki azonban már evett ázsiai leveseket, tudja, milyen finom tésztás levesbe főzve a fent említett, fűszeres aromájú, ropogós és igen látványos pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis), amit bok choynak és bordáskelnek is neveznek. Ez a szépséges és rendkívül egészséges növény a kínai kel rokona, kínai elnevezése „Sanghaj csing”.

Könnyen termeszthető

Ma már az enyhe teleknek és a fóliasátraknak/üvegházaknak köszönhetően Magyarország is kitűnően alkalmas arra, hogy hidegtűrő zöldségeket neveljünk a téli hónapokban. Pak choi-vetőmagokat a legtöbb kertészeti áruházból és online kertészetekből is rendelhetünk.

A termesztése a következő módon történik. A vetést szabadföldbe a nyári hónapokban kell elvégezni, a termés augusztustól októberig takarítható be. A komposzt vagy szerves trágya hozzáadása elősegíti a növény fejlődését.

A vetőmagokat a fellazított talaj felszínén kell elszórni a csomagoláson található ültetési javaslatok betartásával, majd vékony földréteggel kell beborítani őket, végül meglocsolni a teljes ültetési területet. A csírázás ideje alatt gondoskodni kell a megfelelő öntözésről és az elegendő fényről. A korai érésű pak choi fajták akár már 30 nap múlva betakaríthatók, ezért kezdő kertészek számára értékes „sikernövények” lehetnek.

Rézszalagot az edény köré!

A magokat konténerekbe is el lehet vetni. Ezekben a termőföldet érdemes perlittel lazítani, hogy a vízelvezetés optimális legyen, és kókuszrostot is adhatunk hozzá, hogy jobban megmaradjon a nedvesség a földben. A komposzt hozzáadása tápanyagokkal látja el a növényt, így a lehető legjobb környezetben fejlődhet.

Konténerben kisebb a csigaveszély is, ami a legtöbb salátaféle termesztése során problémát jelent. Ha azonban mégis szembe kell néznünk ezzel a problémával, segíthetnek az edény szélére feltapasztott csigariasztó réz ragasztószalagok.

Hogyan lehet felhasználni?

Ugyanúgy, mint a kínai kelt: nyersen, salátákba és szendvicsekbe téve, köretként elkészítve, savanyúságként eltéve, egészben levesbe főzve, főzelékként elkészítve, rántva, pirítva vagy akár grillezve.

A pak choi leveleinek ropogósságát blansírozással őrizhetjük meg – rövid időre (30-50 másodperc) forró vízbe mártjuk, majd lehűtjük hideg vízzel. Ezután légmentesen zárható zacskókba téve lefagyasztjuk, így amikor télen elővesszük, olyan finom és friss lesz, mintha akkor szedtük volna a kertben.

Forrás: https://www.friscovista.com/news/whatever/planting-pak-choy-for-winter-harvest/ és https://hu.wikipedia.org/wiki/Bord%C3%A1skel

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Tényleg termeszthető hazánkban is földimogyoró?

2023. január 15. 04:38

Tényleg termeszthető hazánkban is földimogyoró? Hogyan végezhető eredményesen a termesztése?

Enoki gomba (téli fülőke): Termesztéséről tudnivalók

2023. július 26. 15:10

Az enoki gomba egy jellegzetes küllemű, finom ízű gombafajta, amely hosszú, vékony, fehér tönkjéről és apró kalapjáról ismert. A csoportosan növő enoki gomba sokoldalúan felhasználható számos ételhez, a levesektől és a wokos frissensültektől kezdve a forró gombapaprikásokon át a salátákig.

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

2024. október 1. 15:10

Viszolyog a szójáról, de nem szívesen enne borsóízű vegán hamburgert sem? Mit szólna ugyanehhez borsóíz nélkül?

KertAkadémia, a kihagyhatatlan program kertbarátoknak

2024. június 29. 10:10

Egyre nagyobb az igény a saját termelésű zöldségekre és gyümölcsökre. A KertAkadémia Konferencia és Szakmai Nap célja a tudásátadás.