A piacokon egyre több standon tűnnek fel a pak choi kötegek a hazai fejes saláták, spenótlevelek és rukkolakupacok mellett. Az emberek zöme azonban még gyanakodva nézi, hiszen szép is, zöld is, látványos is – na de hogyan lehet ezt felhasználni?
Aki azonban már evett ázsiai leveseket, tudja, milyen finom tésztás levesbe főzve a fent említett, fűszeres aromájú, ropogós és igen látványos pak choi (Brassica rapa subsp. chinensis), amit bok choynak és bordáskelnek is neveznek. Ez a szépséges és rendkívül egészséges növény a kínai kel rokona, kínai elnevezése „Sanghaj csing”.
Könnyen termeszthető
Ma már az enyhe teleknek és a fóliasátraknak/üvegházaknak köszönhetően Magyarország is kitűnően alkalmas arra, hogy hidegtűrő zöldségeket neveljünk a téli hónapokban. Pak choi-vetőmagokat a legtöbb kertészeti áruházból és online kertészetekből is rendelhetünk.
A termesztése a következő módon történik. A vetést szabadföldbe a nyári hónapokban kell elvégezni, a termés augusztustól októberig takarítható be. A komposzt vagy szerves trágya hozzáadása elősegíti a növény fejlődését.
A vetőmagokat a fellazított talaj felszínén kell elszórni a csomagoláson található ültetési javaslatok betartásával, majd vékony földréteggel kell beborítani őket, végül meglocsolni a teljes ültetési területet. A csírázás ideje alatt gondoskodni kell a megfelelő öntözésről és az elegendő fényről. A korai érésű pak choi fajták akár már 30 nap múlva betakaríthatók, ezért kezdő kertészek számára értékes „sikernövények” lehetnek.
Rézszalagot az edény köré!
A magokat konténerekbe is el lehet vetni. Ezekben a termőföldet érdemes perlittel lazítani, hogy a vízelvezetés optimális legyen, és kókuszrostot is adhatunk hozzá, hogy jobban megmaradjon a nedvesség a földben. A komposzt hozzáadása tápanyagokkal látja el a növényt, így a lehető legjobb környezetben fejlődhet.
Konténerben kisebb a csigaveszély is, ami a legtöbb salátaféle termesztése során problémát jelent. Ha azonban mégis szembe kell néznünk ezzel a problémával, segíthetnek az edény szélére feltapasztott csigariasztó réz ragasztószalagok.
Hogyan lehet felhasználni?
Ugyanúgy, mint a kínai kelt: nyersen, salátákba és szendvicsekbe téve, köretként elkészítve, savanyúságként eltéve, egészben levesbe főzve, főzelékként elkészítve, rántva, pirítva vagy akár grillezve.
A pak choi leveleinek ropogósságát blansírozással őrizhetjük meg – rövid időre (30-50 másodperc) forró vízbe mártjuk, majd lehűtjük hideg vízzel. Ezután légmentesen zárható zacskókba téve lefagyasztjuk, így amikor télen elővesszük, olyan finom és friss lesz, mintha akkor szedtük volna a kertben.
Forrás: https://www.friscovista.com/news/whatever/planting-pak-choy-for-winter-harvest/ és https://hu.wikipedia.org/wiki/Bord%C3%A1skel