18℃ 12℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Zöldség-Gyümölcs

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

Agrofórum Online

A legtöbb ember erre a kérdésre azonnal rávágná: onnan, hogy mély narancssárga színe van. Nos, a boltokban már most élénk narancssárga sütőtököket árulnak, ám ezek között mégis sok olyan van, ami éretlen, és az elvárt édes-mézes selymes íz helyett uborkaszerű érzetet kelt a szánkban. De akkor honnan lehet tudni, mikor érett meg a sütőtök?

Elvileg az őszi időszakban a boltokba kerülő sütőtököknek édesnek kellene lenniük, ám a termés érettsége nem mindig kizárólag a telt narancssárga színben mutatkozik meg. Lássuk hát, mikre kell figyelnünk!

Az év megfelelő időszakában járunk-e vagy sem?

A legtöbb töknek, legyen a Cucurbita pepo (termesztett tök), C. moschata (pézsmatök), vagy C. maxima (sütőtök) fajták közül, nagyjából 3-4 (vagy akár 5) hónap kell ahhoz, hogy teljesen beérjen, ez azonban az éghajlattól, a fajtától és a növekedési feltételektől is függ. Októberben általában már mézédes sütőtökök kerülnek csak a polcokra, szeptemberben azonban még rányúlhatunk egy-egy éretlen példányra.

A tök olyan színű-e, amilyennek lennie kell?

A legtöbb éretlen tök zöld, így azt gondolhatnánk, hogy akkor lesz érett, ha a színe narancssárgára vált. Ez általában igaz, de nem minden tök válik teljesen narancssárgává, még akkor sem, ha az inda már elhalt. Vannak őszi tökfajták, amelyek éretten is zöldek maradnak, és vannak olyanok is, amelyek narancssárga színűek lesznek, de még nem teljesen érettek.

Körömpróba a héjon

A termesztők a piacon valószínűleg nem veszik majd jó néven, de az általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét. Ha csak behorpad a héj, de nem tudjuk átszúrni a körmünk élével, akkor elvileg érett már a tök, hiszen megkeményedett a héja.

Kopogtatunk, akárcsak a nyári dinnyéken

Régi magyar(?) szokás, hogy kézbe vesszük a dinnyét és megkopogtatjuk, mint egy elhagyatott szoba magányos ajtaját. Ha a dinnye – azaz esetünkben a sütőtök – kongó hangot hallat, érett. Ha tompán kong, éretlen, pont úgy, mint a dinnye.

A szára elkezd bebarnulni

Ha a sütőtök szára kemény és barnulni kezd, az azt jelenti, hogy az inda már kevesebb tápanyagot juttat a tökhöz, ezért indult el az elszíneződési folyamat. Ha ezt látjuk, a tök biztosan érett, meg lehet venni.

Hogyan kell betakarítani egy kellőképpen megérett tököt?

Egyszerűen. Ehhez mindössze egy tiszta, éles késre lesz szükségünk. Kimérünk egy 10-13 centis távolságot a termés tetejétől mérve, és levágjuk a szárat az indáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12. 08:18

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

2024. január 10. 04:38

Penészesednek a saját nevelésű sütőtökök, a kisméretű parázstökről van szó. Kör alakú penészpöttyök, foltok vannak a héján. Ezt mi okozza?