Zöldség-Gyümölcs

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

Agrofórum Online

Az előző évekhez képest sokkal hamarabb begyűrűzött hazánkba az ősz, már ami a Halloween és a sütőtökök adta „cozy vibes” hangulatot illeti.

A boltokban egymást érik a sütőtökös dekorációk, az éttermek étlapjain megjelentek a sütőtökös fogások, a kávézók címlapján a sütőtökös latték, a kertészetekben a sütőtökmintás dekorációk, a piacokon pedig az első méretes sütőtökök.

De mennyit tudunk erről a milliók által rajongva szeretett növényről? Az alábbiakban összeállítottunk egy csokornyi érdekességet, amelyet lehet, a legnagyobb sütőtök-rajongók sem tudtak. Lássuk, melyek ezek!

  • A legtöbb őszi fesztivál központi szimbóluma a sütőtök.
  • A Nemzeti Tök Napja című ünnep hivatalos dátuma október 26., ezt a napot a sütőtökféléknek szentelik az Egyesült Államokban.
  • Az október 31-i Halloween elválaszthatatlan szimbóluma a sütőtök, amely az ezt megelőző időszakban a ruhaneműktől a dekorációs elemeken át minden használati tárgyon szerepel, és amelyet az étteremláncok kínálatában valamilyen formában meg lehet találni. Az emberek ilyenkor az ablakaikba, teraszaikba, kertjeikbe és a lépcsőikre is sütőtökös díszeket tesznek, és klasszikus, kifaragott mécsessel megvilágított sütőtökfejeket.
  • A „tök” szó a görög „peopon” szóból származik, amely annyit tesz, mint „nagy dinnye”. Ez a kifejezés az évszázadok során a francia „pompon”-ná, majd brit „pumpion”-ná fejlődött, majd az amerikaiak „pumpkin”-ra változtatták.
  • Az Egyesült Államok évente 1,5 milliárd font sütőtököt termeszt. E termés 80 százaléka (körülbelül 800 millió tök) egyetlen hónapban – októberben – érik be a betakarítás idejére.
  • Világszerte több mint 45 különböző tökfajta létezik. Színük változatos, így a harsogó narancssárgától a vajszínűn át a sötétzöldig terjed, és olyan fantázianeveket viselnek, mint a „Hooligan”, a „Cotton Candy” és az „Orange Smoothie”.
  • A sütőtök minden egyes része ehető: a héja, levelei, virágai, húsa, magjai és szárai. Emellett kiváló kálium-, A-vitamin- és béta-karotin-forrás, amely a narancssárga zöldségek és gyümölcsök színét adja.

Amerikából jött

  • A tudósok szerint a sütőtök Észak-Amerikából származik és már 9000 évvel ezelőtt is létezett. A legöregebb sütőtökmagokat Mexikóban találták, ezek körülbelül 7000 évesek lehetnek.
  • A sütőtök (más tökfélékkel együtt) történelmileg fontos élelmiszernek számított az amerikai őslakosok körében. Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték, amely lehetővé tette, hogy a három növény egymást támogassa a fejlődése során. A kukorica támasztékot nyújtott a bab felkúszásához, a bab a napfényt hasznosította, és stabilizálta a kukoricaszárakat szeles napokon, miközben táplálta a talajt. A sütőtök pedig megvédte a kukorica sekély gyökereit, és megakadályozta a gyomok elszaporodását.
  • A Jack-O’-Lantern (töklámpás) faragásának szokása a hiedelmekkel ellentétben nem amerikai tradíció. A lámpásfaragást ír bevándorlók hozták magukkal az Újhazába. „Odahaza” az írek eredendően burgonyából vagy tormából faragták ki az első Jack-O’-Lanterneket (vagyis az ijesztő arccal rendelkező, mécsessel világító zöldség-fejeket), de Amerikában áttértek a sütőtökre, mert az könnyebb volt kifaragni. Maga, a „Jack-O’-Lantern”-legenda egy ír emberről, Stingy Jackről szól, aki gonoszkodott az emberekkel, így a halála után sem a Pokolban, sem a Mennyben nem látták jó szívvel. Jack ezért a két létsík között rekedt, és azóta is a sötétet járja a világító töklámpásával, és azzal próbálja meglelni a maga útját.
  • Az első telepesek megszárították a tök héját, csíkokra vágták és szőnyegeket készítettek belőle.
  • A tököt számos módon el lehet készíteni: a péksüteményektől és a levesektől kezdve a pörköltekig, de desszertek és egyedi, illatos, aromás italok is készíthetők belőle.
  • A világ „Tökfővárosa” Morton, Illinois –  ez az állam termeszti a legtöbb tököt az Egyesült államokban (évente körülbelül 12 300 hektáron takarítják be a termést).
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Kukorica és napraforgó vetőmagpiac - 2020

2021. január 9. 04:36

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, műtrágya-, valamint növényvédőszer-piacot.

AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

2019. február 13. 12:16

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

Az emelkedő kukorica-export húzta fel az árakat

2023. április 18. 06:36

Chicagóban a búza 1,9 százalékkal, a kukorica 1,7 százalékkal, a szójabab pedig 1 százalékkal került többe, mint pénteken.

A kukorica tápanyag-ellátásáról – az eredmények tükrében – másként

2021. március 22. 16:21

A kukorica termesztéstechnológiája, növényvédelme és tápanyag-utánpótlása az elmúlt 30-50 évben – főként más, kisebb jelentőségű kultúrákhoz képest – szakmailag jól körüljártnak tekinthető. Ennek ellenére, az elmúlt 50 év változásait nem sikerült minden esetben lekövetni, illetve gyökerezhetnek a múltban olyan sztereotípiák, amelyeknek már nincsenek meg a fundamentumai, sőt az élet új kihívásai teljesen új – esetleges a korábbiakkal teljesen ellentétes – irányokat jelöltek ki.