Zöldség-Gyümölcs

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

Agrofórum Online

Az előző évekhez képest sokkal hamarabb begyűrűzött hazánkba az ősz, már ami a Halloween és a sütőtökök adta „cozy vibes” hangulatot illeti.

A boltokban egymást érik a sütőtökös dekorációk, az éttermek étlapjain megjelentek a sütőtökös fogások, a kávézók címlapján a sütőtökös latték, a kertészetekben a sütőtökmintás dekorációk, a piacokon pedig az első méretes sütőtökök.

De mennyit tudunk erről a milliók által rajongva szeretett növényről? Az alábbiakban összeállítottunk egy csokornyi érdekességet, amelyet lehet, a legnagyobb sütőtök-rajongók sem tudtak. Lássuk, melyek ezek!

  • A legtöbb őszi fesztivál központi szimbóluma a sütőtök.
  • A Nemzeti Tök Napja című ünnep hivatalos dátuma október 26., ezt a napot a sütőtökféléknek szentelik az Egyesült Államokban.
  • Az október 31-i Halloween elválaszthatatlan szimbóluma a sütőtök, amely az ezt megelőző időszakban a ruhaneműktől a dekorációs elemeken át minden használati tárgyon szerepel, és amelyet az étteremláncok kínálatában valamilyen formában meg lehet találni. Az emberek ilyenkor az ablakaikba, teraszaikba, kertjeikbe és a lépcsőikre is sütőtökös díszeket tesznek, és klasszikus, kifaragott mécsessel megvilágított sütőtökfejeket.
  • A „tök” szó a görög „peopon” szóból származik, amely annyit tesz, mint „nagy dinnye”. Ez a kifejezés az évszázadok során a francia „pompon”-ná, majd brit „pumpion”-ná fejlődött, majd az amerikaiak „pumpkin”-ra változtatták.
  • Az Egyesült Államok évente 1,5 milliárd font sütőtököt termeszt. E termés 80 százaléka (körülbelül 800 millió tök) egyetlen hónapban – októberben – érik be a betakarítás idejére.
  • Világszerte több mint 45 különböző tökfajta létezik. Színük változatos, így a harsogó narancssárgától a vajszínűn át a sötétzöldig terjed, és olyan fantázianeveket viselnek, mint a „Hooligan”, a „Cotton Candy” és az „Orange Smoothie”.
  • A sütőtök minden egyes része ehető: a héja, levelei, virágai, húsa, magjai és szárai. Emellett kiváló kálium-, A-vitamin- és béta-karotin-forrás, amely a narancssárga zöldségek és gyümölcsök színét adja.

Amerikából jött

  • A tudósok szerint a sütőtök Észak-Amerikából származik és már 9000 évvel ezelőtt is létezett. A legöregebb sütőtökmagokat Mexikóban találták, ezek körülbelül 7000 évesek lehetnek.
  • A sütőtök (más tökfélékkel együtt) történelmileg fontos élelmiszernek számított az amerikai őslakosok körében. Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték, amely lehetővé tette, hogy a három növény egymást támogassa a fejlődése során. A kukorica támasztékot nyújtott a bab felkúszásához, a bab a napfényt hasznosította, és stabilizálta a kukoricaszárakat szeles napokon, miközben táplálta a talajt. A sütőtök pedig megvédte a kukorica sekély gyökereit, és megakadályozta a gyomok elszaporodását.
  • A Jack-O’-Lantern (töklámpás) faragásának szokása a hiedelmekkel ellentétben nem amerikai tradíció. A lámpásfaragást ír bevándorlók hozták magukkal az Újhazába. „Odahaza” az írek eredendően burgonyából vagy tormából faragták ki az első Jack-O’-Lanterneket (vagyis az ijesztő arccal rendelkező, mécsessel világító zöldség-fejeket), de Amerikában áttértek a sütőtökre, mert az könnyebb volt kifaragni. Maga, a „Jack-O’-Lantern”-legenda egy ír emberről, Stingy Jackről szól, aki gonoszkodott az emberekkel, így a halála után sem a Pokolban, sem a Mennyben nem látták jó szívvel. Jack ezért a két létsík között rekedt, és azóta is a sötétet járja a világító töklámpásával, és azzal próbálja meglelni a maga útját.
  • Az első telepesek megszárították a tök héját, csíkokra vágták és szőnyegeket készítettek belőle.
  • A tököt számos módon el lehet készíteni: a péksüteményektől és a levesektől kezdve a pörköltekig, de desszertek és egyedi, illatos, aromás italok is készíthetők belőle.
  • A világ „Tökfővárosa” Morton, Illinois –  ez az állam termeszti a legtöbb tököt az Egyesült államokban (évente körülbelül 12 300 hektáron takarítják be a termést).
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

A kőolaj drágulása húzta magával a kukorica árát

2023. október 20. 10:10

Chicagóban a búza 2,4 százalékkal, a kukorica 2,7 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal drágult, a repce 1 százalékos árcsökkenése kivételt jelentett. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a kukorica kurzusa stagnált.

A kevés dél-amerikai eső miatt drágult a szójabab

2020. november 5. 06:09

A chicagói szójabab-határidők szerdán egy hetes csúcsra ugrottak a több mint két százalékos pluszt követően.

Silókukoricát vetne?

2022. január 28. 05:47

Kínálatunk kialakításakor igyekszünk minden elvárásnak eleget tenni, és nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a szarvasmarhatartással és a biogáz-előállítással foglalkozó gazdálkodók is megtalálják számításukat a portfóliónkban.

Kilőtt a kukorica ára a héten

2025. január 11. 09:10

Európában a malmi búzáért 1,6, a takarmánybúzáért 0,9%-kal adtak kevesebbet, a kukoricáért 0,6, a repcéért 4,5%-kal kellett többet fizetni.