Ahogy egyre hűvösebbé válnak az őszi esték, úgy sütnek az emberek egyre szívesebben sütőtököt vagy sütőtökös süteményeket. És akkor még előttünk áll az októberi szezon, amikor is töklámpásokat faragunk, hogy azzal díszítsük a balkonokat és a verandát. De mihez kezdjünk a visszamaradó tökmagokkal?
Kidobni semmi esetre sem szabad, hiszen ez nem szemét. Pazarlás lenne a kukába, de még a komposztra dobni is, hiszen egy csomó mindent kezdhetünk vele. Először is, nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezek mind vetőmagok. Nincs más dolgunk hát, mint elraktározni egy részüket, és ha alkalmas rá a kertünk, és van hozzá kedvünk, a következő szezonban ezekből saját sütőtököket termeszteni.
Mennyi tökmagot dobnak ki az emberek?
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a halloweeni ünnepi szezon alatt közel nyolcmillió tök kerül élelmiszer-hulladékként a szeméttelepekre. Az Egyesült Államokban évente több mint 1 milliárd kilogramm tököt termesztenek, aminek a java Halloweenkor, pontosabban az őszi szezon alatt a tökfaragás hulladékává válik. Sokan ráadásul – tudatlanságból – nemcsak a tökök magját, de a húsát is kidobják.
Mit lehet csinálni a sütőtök belsejével?
A tök húsa teljes mértékben felhasználható. Isteni finom magában, tepsiben vagy air fryerben megsütve, de levest is főzhetünk belőle és krumplipüréhez hasonló tökpürét is készíthetünk belőle. Remekül illik kalácsokba, kekszekbe, sőt édeskés íze miatt kenyerekbe és desszertekbe is. A kutyáknak is biztonsággal adhatjuk, és akár le is fagyaszthatjuk.
A sütőtök magja azonban ugyanilyen finom és hasznos. Megpirítva magában fogyasztható, levesbe szórva feltétnek is alkalmas, de salátákhoz is illik, és persze grillköretekhez. Ízletes csemege mind az emberek, mind a vadon élő madarak és mókusok számára.
Hogyan pirítsuk meg a nyers tökmagot?
A folyamat rendkívül egyszerű. A tökmagokat alaposan le kell öblíteni, majd szét kell teríteni egy sütőpapírral bélelt tepsin (lehet rájuk egy kis olívaolajat is csepegtetni). Előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt megpirulnak 180 Celsius-fokos hőmérsékleten. Ezután ki kell hűteni, majd papírzacskókban tárolni őket. Aki szereti fűszeresen, ízesítheti sóval, borssal, akár chilivel is a tökmagokat.
Mikor ültessük el a tökmagot?
A megmaradt tökmagokat el is vethetjük, megtermelve ezzel a következő évi családi sütőtöktermést. A sütőtök érzékeny a hidegre. Csak jóval a fagyveszély elmúltával és 18-35 °C közötti talajhőmérsékleten szabad elvetni a magokat. Ha a talaj legalább 18-20 °C-os, a palánták 5-10 napon belül kikelnek. Hűvösebb éghajlaton ez gyakran csak május végén következik be. (További információkat a sütőtöktermesztésről itt talál.)
Ha nincs kedvünk sütni-főzni és vetni
A tökbelet és a magokat tegyük ki a madaraknak téli eleségként, ez egy remek és igen tápláló csemege nekik és a kertben élő állatoknak.
Forrás: https://www.gardensillustrated.com/features/pumpkin-seeds-innards