Nyáron váratlan veszély leselkedik a zöldségeskertben: bizonyos növények az UV-sugárzás miatt ugyanis mérgezővé válhatnak.
Hogy miként lehetséges ez? Egyes zöldségek és gyógynövények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az UV-sugarak hatására fájdalmas bőrelváltozásokhoz vezethetnek. Melyek ezek, és hogyan védekezhetünk ellenük?
Ha például a petrezselymet megfelelő helyre ültetjük, rengeteg gyönyörű levelet hoz és buja zöld színben pompázik majd: de legyünk óvatosak! Ha túl sok UV-fény éri, mérgezővé válhat.
Melyek a fototoxikus zöldségek?
A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és egyidejűleg UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt (fototoxikus dermatitiszt) okoznak. Ilyenek például a bőrirritáció, bőrpír és a hólyagosodás.
Az ok: a növények és a terméseik olyan anyagokat, főként furanokumarinokat (növényi védőanyagok) tartalmaznak, amelyek a napfény hatására aktiválódnak. Ezek általában rövid időn belül, de sok esetben csak 24-48 óra elteltével gyulladásos reakciót váltanak ki a bőrön.
Mely zöldségek és gyógynövények lehetnek fototoxikusak?
- Zeller
A zellergyökér furokumarinokat tartalmaz. Ezért érdemes kesztyűt viselni a betakarítása során, és kerülni kell a közvetlen bőrrel való érintkezést. Naponta legfeljebb 400-500 gramm zellert szabad csak elfogyasztani. - Petrezselyem
A petrezselyem, különösen nagy mennyiségben, fototoxikus reakciókat okozhat. A betakarítás és a feldolgozás során itt is tanácsos óvatosan eljárni. A petrezselyem egyébként hidrogén-cianinsavat is tartalmaz, mégpedig a rendkívül mérgező miriszticint, ezért ebből a zöldfűszerből is csak kis mennyiséget célszerű naponta fogyasztani. - Pasztinák
A pasztinák ugyancsak tartalmaz furanokumarinokat – méghozzá minden részében. Ezért a pasztinák termesztésekor és betakarításakor kesztyűt és hosszú ujjú ruházatot kell viselni, hogy elkerüljük a bőrrel való érintkezést. - Kapor
A kapor leve érintkezés és az azt követő UV-sugárzás hatására fototoxikus reakciókat válthat ki. Védjük bőrünket, amikor ezzel a növénnyel dolgozunk. A kaporban egyébiránt a mérgező hidrociánsav-miriszticint is jelen van.
Áttekintés:
Ánizs (Pimpinella anisum)
Fototoxikus rész: A növényi nedvek
Virágzás/betakarítás ideje: Szeptember/október
Kapor (Anethum graveolens)
Fototoxikus rész: A növényi nedvek
Füge (Ficus carica)
Fototoxikus rész: Tejszerű növényi nedvek
Virágzás/betakarítás ideje: Júniustól, fő betakarítás szeptemberben
Koriander (Coriandrum sativum)
Fototoxikus rész: A növényi nedvek
Virágzás/betakarítás ideje: Tavasztól őszig
Zeller (Apium graveolens)
Fototoxikus rész: Elsősorban a gumók
Virágzás/betakarítás ideje: Augusztustól
Édeskömény (Foeniculum vulgare)
Fototoxikus rész: Elsősorban a gumók
Virágzás/betakarítás ideje: Júniustól
Sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus)
Fototoxikus rész: Gyökerek és levelek (növényi nedv)
Virágzás/betakarítás ideje: Vetés után 7 héttel
Lestyán (Levisticum officinale)
Fototoxikus rész: Növényi nedvek a virágzás előtt
Pasztinák (Pastinaca sativa)
Fototoxikus rész: Minden növényi rész
Virágzás/betakarítás ideje: Szeptembertől
Petrezselyem (Petroselinum crispum)
Fototoxikus rész: A növényi nedvek
Virágzás/betakarítás ideje: Tavasztól őszig
Réti turbolya (Anthriscus sylvestris)
Fototoxikus rész: Minden növényi rész
Virágzás/betakarítás ideje: Májustól júliusig
Hogyan védekezzünk a mérgezés ellen?
Kertészkedéskor és ételkészítéskor viseljünk védőruházatot, például eldobható gumi/latexkesztyűt. Alaposan tisztítsuk meg a kezünket. Csak annyi ilyen jellegű zöldséget és fűszernövényt fogyasszunk, amennyi egészségesnek tekinthető.