Zöldség-Gyümölcs

Mik azok a fototoxikus növények?

Agrofórum Online

Nyáron váratlan veszély leselkedik a zöldségeskertben: bizonyos növények az UV-sugárzás miatt ugyanis mérgezővé válhatnak.

Hogy miként lehetséges ez? Egyes zöldségek és gyógynövények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az UV-sugarak hatására fájdalmas bőrelváltozásokhoz vezethetnek. Melyek ezek, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Ha például a petrezselymet megfelelő helyre ültetjük, rengeteg gyönyörű levelet hoz és buja zöld színben pompázik majd: de legyünk óvatosak! Ha túl sok UV-fény éri, mérgezővé válhat.

Melyek a fototoxikus zöldségek?

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és egyidejűleg UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt (fototoxikus dermatitiszt) okoznak. Ilyenek például a bőrirritáció, bőrpír és a hólyagosodás.

Az ok: a növények és a terméseik olyan anyagokat, főként furanokumarinokat (növényi védőanyagok) tartalmaznak, amelyek a napfény hatására aktiválódnak. Ezek általában rövid időn belül, de sok esetben csak 24-48 óra elteltével gyulladásos reakciót váltanak ki a bőrön.

Mely zöldségek és gyógynövények lehetnek fototoxikusak?

  • Zeller
    A zellergyökér furokumarinokat tartalmaz. Ezért érdemes kesztyűt viselni a betakarítása során, és kerülni kell a közvetlen bőrrel való érintkezést. Naponta legfeljebb 400-500 gramm zellert szabad csak elfogyasztani.
  • Petrezselyem
    A petrezselyem, különösen nagy mennyiségben, fototoxikus reakciókat okozhat. A betakarítás és a feldolgozás során itt is tanácsos óvatosan eljárni. A petrezselyem egyébként hidrogén-cianinsavat is tartalmaz, mégpedig a rendkívül mérgező miriszticint, ezért ebből a zöldfűszerből is csak kis mennyiséget célszerű naponta fogyasztani.
  • Pasztinák
    A pasztinák ugyancsak tartalmaz furanokumarinokat – méghozzá minden részében. Ezért a pasztinák termesztésekor és betakarításakor kesztyűt és hosszú ujjú ruházatot kell viselni, hogy elkerüljük a bőrrel való érintkezést.
  • Kapor
    A kapor leve érintkezés és az azt követő UV-sugárzás hatására fototoxikus reakciókat válthat ki. Védjük bőrünket, amikor ezzel a növénnyel dolgozunk. A kaporban egyébiránt a mérgező hidrociánsav-miriszticint is jelen van.

Áttekintés:

Ánizs (Pimpinella anisum)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Szeptember/október

Kapor (Anethum graveolens)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Füge (Ficus carica)

Fototoxikus rész: Tejszerű növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Júniustól, fő betakarítás szeptemberben

Koriander (Coriandrum sativum)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Tavasztól őszig

Zeller (Apium graveolens)

Fototoxikus rész: Elsősorban a gumók

Virágzás/betakarítás ideje: Augusztustól

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Fototoxikus rész: Elsősorban a gumók

Virágzás/betakarítás ideje: Júniustól

Sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus)

Fototoxikus rész: Gyökerek és levelek (növényi nedv)

Virágzás/betakarítás ideje: Vetés után 7 héttel

Lestyán (Levisticum officinale)

Fototoxikus rész: Növényi nedvek a virágzás előtt

Pasztinák (Pastinaca sativa)

Fototoxikus rész: Minden növényi rész

Virágzás/betakarítás ideje: Szeptembertől

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Tavasztól őszig

Réti turbolya (Anthriscus sylvestris)

Fototoxikus rész: Minden növényi rész

Virágzás/betakarítás ideje: Májustól júliusig

Hogyan védekezzünk a mérgezés ellen?

Kertészkedéskor és ételkészítéskor viseljünk védőruházatot, például eldobható gumi/latexkesztyűt. Alaposan tisztítsuk meg a kezünket. Csak annyi ilyen jellegű zöldséget és fűszernövényt fogyasszunk, amennyi egészségesnek tekinthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

A 8 legjobb zöldségféle magaságyásba

2024. március 28. 17:10

Az ajánlott zöldségek magjai március–áprilisban vethetők, hamar szedhetők, egészségesebb és frissebb alternatívát kínálva a bolti kínálathoz képest.

Mit hova helyezzünk el a vetésforgóban?

2024. február 18. 04:39

Hogyan tervezzük meg a veteményest? Mit hova helyezzünk el a vetésforgóban?

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Tápanyag-ellátási javaslat támrendszeres konzervuborka termesztéshez I.

2023. április 28. 14:12

A 80-as években sláger zöldségnek számító konzervuborka, előbb keletebbre, a délalföldi vármegyékbe húzódott, napjainkban sajnos azt kell megállapítani, hogy számottevő termesztés már csak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében folyik.