Zöldség-Gyümölcs

Mik azok a fototoxikus növények?

Agrofórum Online

Nyáron váratlan veszély leselkedik a zöldségeskertben: bizonyos növények az UV-sugárzás miatt ugyanis mérgezővé válhatnak.

Hogy miként lehetséges ez? Egyes zöldségek és gyógynövények olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek az UV-sugarak hatására fájdalmas bőrelváltozásokhoz vezethetnek. Melyek ezek, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Ha például a petrezselymet megfelelő helyre ültetjük, rengeteg gyönyörű levelet hoz és buja zöld színben pompázik majd: de legyünk óvatosak! Ha túl sok UV-fény éri, mérgezővé válhat.

Melyek a fototoxikus zöldségek?

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és egyidejűleg UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt (fototoxikus dermatitiszt) okoznak. Ilyenek például a bőrirritáció, bőrpír és a hólyagosodás.

Az ok: a növények és a terméseik olyan anyagokat, főként furanokumarinokat (növényi védőanyagok) tartalmaznak, amelyek a napfény hatására aktiválódnak. Ezek általában rövid időn belül, de sok esetben csak 24-48 óra elteltével gyulladásos reakciót váltanak ki a bőrön.

Mely zöldségek és gyógynövények lehetnek fototoxikusak?

  • Zeller
    A zellergyökér furokumarinokat tartalmaz. Ezért érdemes kesztyűt viselni a betakarítása során, és kerülni kell a közvetlen bőrrel való érintkezést. Naponta legfeljebb 400-500 gramm zellert szabad csak elfogyasztani.
  • Petrezselyem
    A petrezselyem, különösen nagy mennyiségben, fototoxikus reakciókat okozhat. A betakarítás és a feldolgozás során itt is tanácsos óvatosan eljárni. A petrezselyem egyébként hidrogén-cianinsavat is tartalmaz, mégpedig a rendkívül mérgező miriszticint, ezért ebből a zöldfűszerből is csak kis mennyiséget célszerű naponta fogyasztani.
  • Pasztinák
    A pasztinák ugyancsak tartalmaz furanokumarinokat – méghozzá minden részében. Ezért a pasztinák termesztésekor és betakarításakor kesztyűt és hosszú ujjú ruházatot kell viselni, hogy elkerüljük a bőrrel való érintkezést.
  • Kapor
    A kapor leve érintkezés és az azt követő UV-sugárzás hatására fototoxikus reakciókat válthat ki. Védjük bőrünket, amikor ezzel a növénnyel dolgozunk. A kaporban egyébiránt a mérgező hidrociánsav-miriszticint is jelen van.

Áttekintés:

Ánizs (Pimpinella anisum)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Szeptember/október

Kapor (Anethum graveolens)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Füge (Ficus carica)

Fototoxikus rész: Tejszerű növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Júniustól, fő betakarítás szeptemberben

Koriander (Coriandrum sativum)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Tavasztól őszig

Zeller (Apium graveolens)

Fototoxikus rész: Elsősorban a gumók

Virágzás/betakarítás ideje: Augusztustól

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Fototoxikus rész: Elsősorban a gumók

Virágzás/betakarítás ideje: Júniustól

Sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus)

Fototoxikus rész: Gyökerek és levelek (növényi nedv)

Virágzás/betakarítás ideje: Vetés után 7 héttel

Lestyán (Levisticum officinale)

Fototoxikus rész: Növényi nedvek a virágzás előtt

Pasztinák (Pastinaca sativa)

Fototoxikus rész: Minden növényi rész

Virágzás/betakarítás ideje: Szeptembertől

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

Fototoxikus rész: A növényi nedvek

Virágzás/betakarítás ideje: Tavasztól őszig

Réti turbolya (Anthriscus sylvestris)

Fototoxikus rész: Minden növényi rész

Virágzás/betakarítás ideje: Májustól júliusig

Hogyan védekezzünk a mérgezés ellen?

Kertészkedéskor és ételkészítéskor viseljünk védőruházatot, például eldobható gumi/latexkesztyűt. Alaposan tisztítsuk meg a kezünket. Csak annyi ilyen jellegű zöldséget és fűszernövényt fogyasszunk, amennyi egészségesnek tekinthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.

Pult alól árulta a pálinkát a zöldséges

2019. június 26. 13:03

Az összesen 13 különböző típusú pálinka sem zárjeggyel, sem a pálinkára vonatkozó kötelező jelölésekkel nem rendelkezett, továbbá a nyomon követést biztosító adat hiányában annak eredete sem volt megállapítható.

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

2022. október 15. 06:38

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal.

Az uborkatermesztés 7 titka

2022. május 25. 07:36

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: mindössze néhány kulcsfontosságú trükkön múlik az, hogy a saját termesztésű uborka silány vagy bőséges terméshozammal ajándékozza-e meg a gazdáját.