Zöldség-Gyümölcs

Milyen lesz az idei görögdinnye?

Agrofórum Online

Hamarosan itt a kedvenc idénygyümölcsünk, a görögdinnye szezonja, amely a nyári hónapok egyik legnagyobb kedvence. Kevesen tudják azonban, hogy a görögdinnye valójában a tökfélék családjába tartozik, és ennek megfelelően ökológiai igényei is a tökfélékre hajaz.

A kulináris világban a gyümölcsöket általában édes ízük, vagyis cukortartalmuk alapján különböztetik meg a zöldségektől, amelyeket inkább sós vagy kevésbé édes ételekhez használnak.

Talán ez lehet az oka, hogy a köznyelvben a dinnyeféléket gyümölcsként azonosítjuk. Valójában a cucurbitaceae családjába tartoznak, így ezek a kabakos növények termesztéstechnológiai szempontból zöldségnek számítanak.

A tökfélék ökológiai igényei

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat. A megfelelő termésátlag eléréséhez szükséges lehet öntözni, emellett fontos a megfelelő tápanyagellátás is, mivel a dinnyének igen nagy a tápanyagigénye.

A szél nagy károkat okozhat a termesztése során, különösen a nagy hajtásrendszert fejlesztő fajtáknál. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, szélcsendes helyet válasszunk számára, ahol akár nagy térállásban termeszthetjük.

A sűrűn ültetett növények között a tápanyagokért és vízért folytatott verseny csökkentheti a termésátlagot. Termőterület-választás előtt érdemes meggyőződni, hogy mikor volt utoljára kabakos növény az adott területen.

Amennyiben ez 5 éven belül van, érdemes új terület után néznünk, annak érdekében, hogy biztosan elkerüljük a talaj kimerülése által okozott alacsonyabb terméshozamot, vagy akár a talajfertőzéseket. A dinnye ugyan nem a monokultúra növénye, azonban vetésforgóban, búza, vagy szinte bármilyen hüvelyes után kiválóan fejlődik.

Mit várhatunk az idei terméstől?

A jelenlegi szélsőségesebb időjárás jegyében jogosan tevődik fel a kérdés a dinnye esetében. A meleg és a napsütés igen hamar eljött, amely kedvező számára. Azonban számolnunk kell az elmúlt időszak szeles időjárásával társuló bő csapadékkal is.

Tartósan alacsony átlaghőmérséklet és jelentősen csapadékos időjárás késlelteti az érését. Héjának tompa színe és megvastagodása intő jel lehet erre, azonban, amennyiben ezeket nem tapasztaljuk termésünkön, nyugodtan öntözhetjük tovább, hogy vízigényét továbbra is fedezzük.

Honnan tudjuk, hogy kellőképpen érett?

Termésünk külleme igen árulkodó lehet az érettségéről és ízét illetően. Bizonyára mindenki találkozott már a dinnye sárga foltjával, mely azt a jelzi, melyik oldalán csücsült a földön. Ez a folt minél sötétebb, annál tovább ért a napon, tehát nagyobb a valószínűsége, hogy belseje édes. További ismertető jele lehet a színe. Az érett termés élénk színű, míg az éretlené fakóbb.

Végül az egyik legismertebb módszer a dinnyét megkoppintani. Az érett görögdinnye mély, üreges hangot ad, míg az éretlen dinnye tompa hangot. Ennek oka, hogy az érett görögdinnye héja kemény és sima, így ha a dinnye héja puha vagy sérült, akkor nem érdemes megvenni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Beérett az első magyar dinnye, elindult a szezon

2021. július 14. 11:44

Elindult a magyar dinnye értékesítése, a következő hetekben mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnyét és 12,5 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők. Mint a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén elhangzott: Európában az elmúlt 5 évben jelentős átrendeződés zajlott le a termelésben, amely hatással van a piaci folyamatokra is.

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

2025. szeptember 20. 16:10

A kínai gazdák furcsa módszere szerint a kövek édesebbé teszik a dinnyét – vajon tényleg működik a trükk?

Megérkezett a magyar dinnye, ennyibe kerül most

2023. július 11. 15:41

A közelmúltban tartotta meg dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatóját a NAK, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen.

Hihetetlen, Somogyban még mindig árulnak magyar görögdinnyét

2024. október 18. 16:10

Minőségét tekintve a mag környékén kicsit már kásás a dinnye, de a húsállaga teljesen elfogadható a termelő szerint.