Zöldség-Gyümölcs

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben roncsolásmentes eszközökkel történő minőségmodellezésre van szükség, mondja Eva Ketel, a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ fiziológiai és termékminőségi tudományos kutatója.

A termékminőség nyomon követése alapvető fontosságú a gyümölcs- és zöldségellátási láncban a pazarlás csökkentéséért folytatott küzdelemben. A kiskereskedők minőségi terméket, a fogyasztók pedig jó ízt és hosszú eltarthatósági időt várnak el. A termelők ennek érdekében kiváló minőségű terméket igyekeznek előállítani, a terméshozam feláldozása nélkül. A nemesítők pedig a legígéretesebb, hosszú eltarthatósági idővel rendelkező fajtákat akarják kiválasztani.

A minőség azonban nem állapítható meg csak az emberi szemmel, az ellenőrzéséhez feltétlenül szükség van megfelelő ismeretekre és eszközökre.

A fogyasztói szempontok szerint végzett minőségértékelés szubjektív eredményt ad. Az értékelést végzők sok minta megkóstolása után elfáradnak, telítődnek ízekkel, így az értékelésük kevésbé pontos. Emiatt ez az eljárás csak korlátozott számú minta értékelésére alkalmas, míg a nemesítők és a termelők nagyszámú mintát szeretnének értékelni.

Nem roncsoló mérési módszereket keresnek

Ennek érdekében számos ízmodellt fejlesztettek ki az ízpreferencia előrejelzésére különböző műszeres mérések alapján, amelyek azonban a mért terméket roncsolják. Így mérik egyebek mellett a titrálható savasságot, az összes oldható szárazanyag-tartalmat, a keménységet és az aromákat. Az ízmodell soha nem lesz képes teljes mértékben helyettesíteni a fogyasztói szempontokat, de lehetőséget nyújt arra, hogy a termékeket gyorsan és nagy mennyiségben szűrjék az íz erőssége szempontjából.

Az ízmodellek roncsolják az árut, miközben a méréseket elvégzik. Ezért a következő lépés a paradicsom minőségének modellezése roncsolásmentes eszközökkrl. A termékek nyomon követésére az ellátási láncban fejlett érzékelőrendszereket használnak, többek között NIRscant, mikrohullámú érzékelőket és képalkotó technikákat. A képalkotó elemzések a mélytanulással kombinálva megbízhatóbb módon használhatók a látható termékhibák értékelésére.

Képesek egy hiba változását előre jelezni

Két cég közös projektben azt vizsgálja, hogyan értékelhető a frissesség és az eltarthatóság, és hogyan lehetne ehhez innovatív, roncsolásmentes módszereket, például képalkotó elemzéseket használni. Ehhez több képet készítenek egy-egy hiba kialakulásának különböző szakaszaiban. A mélytanulás segítségével olyan modellt dolgoznak ki, amely nemcsak magát a hibát, hanem annak időbeli változását is felismeri.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy egyes hibák, például a barna foltok és a penészgombák fejlődése jól nyomon követhető. A minőség megítélésére szolgáló, roncsolásmentes modellek alkalmazásával a friss termékek ellátási láncában számszerűsíthetővé, sőt előre jelezhetővé válik a minőség változása az idő múlásával. Ez kiváló minőségű élelmiszer-alapanyag előállítását és a veszteség csökkentését eredményezi.

Forrás: https://www.fruitnet.com/eurofruit/non-destructive-tools-help-predict-tomato-quality-over-time/259995.article

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Szigorodnak az előírások a ToBRFV vírus miatt

2020. március 23. 14:33

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Egynyári és kétnyári növények: miben térnek el?

2022. június 5. 05:36

Az egynyári és a kétnyári növények fogalma nem mindenkinek egyértelmű, ezért pár gyakorlati magyarázat is érkezik hozzá ebben az írásomban, közérthetőbb formában.