Zöldség-Gyümölcs

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben roncsolásmentes eszközökkel történő minőségmodellezésre van szükség, mondja Eva Ketel, a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ fiziológiai és termékminőségi tudományos kutatója.

A termékminőség nyomon követése alapvető fontosságú a gyümölcs- és zöldségellátási láncban a pazarlás csökkentéséért folytatott küzdelemben. A kiskereskedők minőségi terméket, a fogyasztók pedig jó ízt és hosszú eltarthatósági időt várnak el. A termelők ennek érdekében kiváló minőségű terméket igyekeznek előállítani, a terméshozam feláldozása nélkül. A nemesítők pedig a legígéretesebb, hosszú eltarthatósági idővel rendelkező fajtákat akarják kiválasztani.

A minőség azonban nem állapítható meg csak az emberi szemmel, az ellenőrzéséhez feltétlenül szükség van megfelelő ismeretekre és eszközökre.

A fogyasztói szempontok szerint végzett minőségértékelés szubjektív eredményt ad. Az értékelést végzők sok minta megkóstolása után elfáradnak, telítődnek ízekkel, így az értékelésük kevésbé pontos. Emiatt ez az eljárás csak korlátozott számú minta értékelésére alkalmas, míg a nemesítők és a termelők nagyszámú mintát szeretnének értékelni.

Nem roncsoló mérési módszereket keresnek

Ennek érdekében számos ízmodellt fejlesztettek ki az ízpreferencia előrejelzésére különböző műszeres mérések alapján, amelyek azonban a mért terméket roncsolják. Így mérik egyebek mellett a titrálható savasságot, az összes oldható szárazanyag-tartalmat, a keménységet és az aromákat. Az ízmodell soha nem lesz képes teljes mértékben helyettesíteni a fogyasztói szempontokat, de lehetőséget nyújt arra, hogy a termékeket gyorsan és nagy mennyiségben szűrjék az íz erőssége szempontjából.

Az ízmodellek roncsolják az árut, miközben a méréseket elvégzik. Ezért a következő lépés a paradicsom minőségének modellezése roncsolásmentes eszközökkrl. A termékek nyomon követésére az ellátási láncban fejlett érzékelőrendszereket használnak, többek között NIRscant, mikrohullámú érzékelőket és képalkotó technikákat. A képalkotó elemzések a mélytanulással kombinálva megbízhatóbb módon használhatók a látható termékhibák értékelésére.

Képesek egy hiba változását előre jelezni

Két cég közös projektben azt vizsgálja, hogyan értékelhető a frissesség és az eltarthatóság, és hogyan lehetne ehhez innovatív, roncsolásmentes módszereket, például képalkotó elemzéseket használni. Ehhez több képet készítenek egy-egy hiba kialakulásának különböző szakaszaiban. A mélytanulás segítségével olyan modellt dolgoznak ki, amely nemcsak magát a hibát, hanem annak időbeli változását is felismeri.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy egyes hibák, például a barna foltok és a penészgombák fejlődése jól nyomon követhető. A minőség megítélésére szolgáló, roncsolásmentes modellek alkalmazásával a friss termékek ellátási láncában számszerűsíthetővé, sőt előre jelezhetővé válik a minőség változása az idő múlásával. Ez kiváló minőségű élelmiszer-alapanyag előállítását és a veszteség csökkentését eredményezi.

Forrás: https://www.fruitnet.com/eurofruit/non-destructive-tools-help-predict-tomato-quality-over-time/259995.article

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Milyen feltételeket tartsak be konténeres paradicsomnevelés során?

2024. február 24. 04:39

Van egy betonozott sáv a házunk mellett, a ház fala és a kerítés között, azon a kihasználatlan területen gondoltam, hogy paradicsomokat nevelek idén edényekben. Milyen feltételeket tartsak be, hogy jól érezzék magukat ott a paradicsomok?

Determinált vagy folytonnövő paradicsom az ideális választás?

2019. március 30. 06:37

Amióta létezik paradicsomtermesztés, a gazdálkodók egyik legnagyobb problémája, hogy folyton növő, vagy bokorparadicsomot termesszenek. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk, kinek melyik típus termesztése javasolt.

Zöldség Képgaléria

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

2020. július 17. 11:24

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?