Zöldség-Gyümölcs

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben roncsolásmentes eszközökkel történő minőségmodellezésre van szükség, mondja Eva Ketel, a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ fiziológiai és termékminőségi tudományos kutatója.

A termékminőség nyomon követése alapvető fontosságú a gyümölcs- és zöldségellátási láncban a pazarlás csökkentéséért folytatott küzdelemben. A kiskereskedők minőségi terméket, a fogyasztók pedig jó ízt és hosszú eltarthatósági időt várnak el. A termelők ennek érdekében kiváló minőségű terméket igyekeznek előállítani, a terméshozam feláldozása nélkül. A nemesítők pedig a legígéretesebb, hosszú eltarthatósági idővel rendelkező fajtákat akarják kiválasztani.

A minőség azonban nem állapítható meg csak az emberi szemmel, az ellenőrzéséhez feltétlenül szükség van megfelelő ismeretekre és eszközökre.

A fogyasztói szempontok szerint végzett minőségértékelés szubjektív eredményt ad. Az értékelést végzők sok minta megkóstolása után elfáradnak, telítődnek ízekkel, így az értékelésük kevésbé pontos. Emiatt ez az eljárás csak korlátozott számú minta értékelésére alkalmas, míg a nemesítők és a termelők nagyszámú mintát szeretnének értékelni.

Nem roncsoló mérési módszereket keresnek

Ennek érdekében számos ízmodellt fejlesztettek ki az ízpreferencia előrejelzésére különböző műszeres mérések alapján, amelyek azonban a mért terméket roncsolják. Így mérik egyebek mellett a titrálható savasságot, az összes oldható szárazanyag-tartalmat, a keménységet és az aromákat. Az ízmodell soha nem lesz képes teljes mértékben helyettesíteni a fogyasztói szempontokat, de lehetőséget nyújt arra, hogy a termékeket gyorsan és nagy mennyiségben szűrjék az íz erőssége szempontjából.

Az ízmodellek roncsolják az árut, miközben a méréseket elvégzik. Ezért a következő lépés a paradicsom minőségének modellezése roncsolásmentes eszközökkrl. A termékek nyomon követésére az ellátási láncban fejlett érzékelőrendszereket használnak, többek között NIRscant, mikrohullámú érzékelőket és képalkotó technikákat. A képalkotó elemzések a mélytanulással kombinálva megbízhatóbb módon használhatók a látható termékhibák értékelésére.

Képesek egy hiba változását előre jelezni

Két cég közös projektben azt vizsgálja, hogyan értékelhető a frissesség és az eltarthatóság, és hogyan lehetne ehhez innovatív, roncsolásmentes módszereket, például képalkotó elemzéseket használni. Ehhez több képet készítenek egy-egy hiba kialakulásának különböző szakaszaiban. A mélytanulás segítségével olyan modellt dolgoznak ki, amely nemcsak magát a hibát, hanem annak időbeli változását is felismeri.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy egyes hibák, például a barna foltok és a penészgombák fejlődése jól nyomon követhető. A minőség megítélésére szolgáló, roncsolásmentes modellek alkalmazásával a friss termékek ellátási láncában számszerűsíthetővé, sőt előre jelezhetővé válik a minőség változása az idő múlásával. Ez kiváló minőségű élelmiszer-alapanyag előállítását és a veszteség csökkentését eredményezi.

Forrás: https://www.fruitnet.com/eurofruit/non-destructive-tools-help-predict-tomato-quality-over-time/259995.article

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

2021. január 27. 06:24

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország.

A HREZ (magas ellenálló-képességű) paradicsomok egészségesek maradnak

2023. október 5. 13:40

A HREZ (az Enza Zaden cég magas ellenálló képességű növényeinek) bevezetése azokat a termesztőket hivatott támogatni, akiknek az elmúlt években a ToBRFV-vel kellett megküzdeniük.

Paradicsom locsolása nyáron: reggel vagy este jobb?

2025. június 18. 14:10

A nyári hőség próbára teszi a paradicsomot – nem mindegy, mikor kap vizet. De vajon reggel vagy este a jobb időpont?

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.