Zöldség-Gyümölcs

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

Agrofórum Online

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben roncsolásmentes eszközökkel történő minőségmodellezésre van szükség, mondja Eva Ketel, a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ fiziológiai és termékminőségi tudományos kutatója.

A termékminőség nyomon követése alapvető fontosságú a gyümölcs- és zöldségellátási láncban a pazarlás csökkentéséért folytatott küzdelemben. A kiskereskedők minőségi terméket, a fogyasztók pedig jó ízt és hosszú eltarthatósági időt várnak el. A termelők ennek érdekében kiváló minőségű terméket igyekeznek előállítani, a terméshozam feláldozása nélkül. A nemesítők pedig a legígéretesebb, hosszú eltarthatósági idővel rendelkező fajtákat akarják kiválasztani.

A minőség azonban nem állapítható meg csak az emberi szemmel, az ellenőrzéséhez feltétlenül szükség van megfelelő ismeretekre és eszközökre.

A fogyasztói szempontok szerint végzett minőségértékelés szubjektív eredményt ad. Az értékelést végzők sok minta megkóstolása után elfáradnak, telítődnek ízekkel, így az értékelésük kevésbé pontos. Emiatt ez az eljárás csak korlátozott számú minta értékelésére alkalmas, míg a nemesítők és a termelők nagyszámú mintát szeretnének értékelni.

Nem roncsoló mérési módszereket keresnek

Ennek érdekében számos ízmodellt fejlesztettek ki az ízpreferencia előrejelzésére különböző műszeres mérések alapján, amelyek azonban a mért terméket roncsolják. Így mérik egyebek mellett a titrálható savasságot, az összes oldható szárazanyag-tartalmat, a keménységet és az aromákat. Az ízmodell soha nem lesz képes teljes mértékben helyettesíteni a fogyasztói szempontokat, de lehetőséget nyújt arra, hogy a termékeket gyorsan és nagy mennyiségben szűrjék az íz erőssége szempontjából.

Az ízmodellek roncsolják az árut, miközben a méréseket elvégzik. Ezért a következő lépés a paradicsom minőségének modellezése roncsolásmentes eszközökkrl. A termékek nyomon követésére az ellátási láncban fejlett érzékelőrendszereket használnak, többek között NIRscant, mikrohullámú érzékelőket és képalkotó technikákat. A képalkotó elemzések a mélytanulással kombinálva megbízhatóbb módon használhatók a látható termékhibák értékelésére.

Képesek egy hiba változását előre jelezni

Két cég közös projektben azt vizsgálja, hogyan értékelhető a frissesség és az eltarthatóság, és hogyan lehetne ehhez innovatív, roncsolásmentes módszereket, például képalkotó elemzéseket használni. Ehhez több képet készítenek egy-egy hiba kialakulásának különböző szakaszaiban. A mélytanulás segítségével olyan modellt dolgoznak ki, amely nemcsak magát a hibát, hanem annak időbeli változását is felismeri.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy egyes hibák, például a barna foltok és a penészgombák fejlődése jól nyomon követhető. A minőség megítélésére szolgáló, roncsolásmentes modellek alkalmazásával a friss termékek ellátási láncában számszerűsíthetővé, sőt előre jelezhetővé válik a minőség változása az idő múlásával. Ez kiváló minőségű élelmiszer-alapanyag előállítását és a veszteség csökkentését eredményezi.

Forrás: https://www.fruitnet.com/eurofruit/non-destructive-tools-help-predict-tomato-quality-over-time/259995.article

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

A KWS paradicsomnemesítő vállalatot vett

2021. március 23. 07:47

A KWS kiterjesztette zöldségvetőmag ágazatát a Geneplanta (Noceto/Parma - Olaszország) zöldségvetőmag előállító vállalat felvásárlásával – olvasható hortidaily.com oldalon. A 2011-ben alapított társaság paradicsom-nemesítési, -termelési és – kereskedelmi tevékenységet végez. A fő értékesítési célterületeket Olaszország valamint Mexikó képviselik.