Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

Mit csináljunk a földre hulló, éretlen almákkal?

Agrofórum Online

A gyümölcsfák önszabályozó képességgel rendelkeznek. A gyümölcshullás a fa saját természetes módszere arra, hogy megszabaduljon a felesleges termésektől, amelyeket már nem bír el. Ez a gyümölcshullás rendszerint valamikor júliusban következik be.

Néhány kezdő kertész megijed, amikor azt látja, hogy a fák alatt éretlen gyümölcsök hevernek a földön. Ez azonban teljesen természetes, a lehullott gyümölcsöket pedig sokféleképpen fel lehet használni. A lepotyogott terméssel együtt olyan gyümölcsöket is fel lehet használni, amelyeket mi magunk szedünk le annak érdekében, hogy javítsuk a fán hagyott termés minőségét.

Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve. A fent marad termés így sokkal szebb lesz és könnyebben érik be, mintha túlzsúfoltan hagytuk volna a gyümölcsöket a fán.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíthet almaecetet a „szélfútta” almákból, amit aztán sokféleképpen hasznosíthat az otthonában.

Házi almaecet készítése

  • Ehhez nincs másra szükség, mint némi cukorra (kb. 50-100 grammra literenként) és vízre, valamint az éretlen gyümölcsökre.
  • A gyümölcsöket meg kell mosni, fel kell vágni, üvegbe szórni és cukros vízzel felönteni, úgy, hogy maradjon egy pár ujjnyi hely az üveg szájánál.
  • Eztán gézlappal le kell fedni, befőző gumigyűrűvel rögzíteni a gézlapot, és hagyni, hogy megerjedjen.
  • Az üveget meleg, sötét helyen kell tartani, ideális esetben 20 fok feletti hőmérsékleten, de ez a nyári időszakban könnyen kivitelezhető.
  • Az üveg tartalmát érdemes időnként megkeverni, de az erjedésre így is legalább 2-3 hetet várni kell. Minél melegebb helyen van az üveg, annál gyorsabban megy végbe az erjedési folyamat.
  • Ha letelt az erjedési idő (ez max. 4 hét), leszűrjük a gyümölcsöket, a levet tiszta üvegbe töltjük – jellegzetes, savanyú szaga van.
  • A házi almaecet főzéshez (saláták készítéséhez), de akár takarításhoz (vízkőoldáshoz, felmosáshoz) is használható.
  • Sokan arra esküsznek, hogy érdemes fogyasztani, mert jót tesz a szervezetnek és segíti a zsírégetést, de például a meddőséggel foglalkozó központokban egyenesen ördögtől valónak tartják, mert erősen savasít, és ily módon gátolja a fogantatást és sokak szerint elősegíti a rákos folyamatok kialakulását.

Természetesen hagyhatunk néhány lehullott gyümölcsöt a kertünkben élő állatok számára is. Vagy egyszerűen csak azért, hogy megrothadjanak és tápanyagokat juttassanak vissza a talajba. Soha nem jó ötlet túlságosan „rendet tartani” a kertben. Az éretlen gyümölcsök egyébként nagyon jól komposztálhatók – aprítsuk fel és keverjük őket a komposztba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

2024. augusztus 30. 13:10

Akkor finomak a levelei, amikor még zsengék. Sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, bár édeskésebb, földesebb ízűek.

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

2024. augusztus 28. 15:10

A termelők a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra.

Az elmúlt 7 év legrosszabb almatermése várható Németországban

2024. augusztus 27. 15:10

A gyümölcstermesztők jóval az átlag alatti, 734 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ez mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Jó almatermés várható Észak-Németországban

2022. augusztus 17. 12:36

Az első betakarítási jelentések jók, 295 mázsás hektáronkénti almatermést remélnek 2022-ben az észak-németországi Brandenburgban.

Hatékonyabb kalciumfelvétel almában XT technológiával

2021. május 26. 17:33

A minőségi almatermesztők évtizedek óta tudják, milyen jelentős tápelem a kalcium, és annak pótlása milyen fontos technológiai tényező. A régebbi ültetvényekben szinte csak a talajra kiszórt mésszel (cukorgyári mésziszap vagy mészkőpor) történt a pótlása.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.