A gyümölcsfák önszabályozó képességgel rendelkeznek. A gyümölcshullás a fa saját természetes módszere arra, hogy megszabaduljon a felesleges termésektől, amelyeket már nem bír el. Ez a gyümölcshullás rendszerint valamikor júliusban következik be.
Néhány kezdő kertész megijed, amikor azt látja, hogy a fák alatt éretlen gyümölcsök hevernek a földön. Ez azonban teljesen természetes, a lehullott gyümölcsöket pedig sokféleképpen fel lehet használni. A lepotyogott terméssel együtt olyan gyümölcsöket is fel lehet használni, amelyeket mi magunk szedünk le annak érdekében, hogy javítsuk a fán hagyott termés minőségét.
Néha érdemes eltávolítani a gyümölcsök egy részét, ha egy ág különösen nagy terhelésnek van kitéve. A fent marad termés így sokkal szebb lesz és könnyebben érik be, mintha túlzsúfoltan hagytuk volna a gyümölcsöket a fán.
Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíthet almaecetet a „szélfútta” almákból, amit aztán sokféleképpen hasznosíthat az otthonában.
Házi almaecet készítése
- Ehhez nincs másra szükség, mint némi cukorra (kb. 50-100 grammra literenként) és vízre, valamint az éretlen gyümölcsökre.
- A gyümölcsöket meg kell mosni, fel kell vágni, üvegbe szórni és cukros vízzel felönteni, úgy, hogy maradjon egy pár ujjnyi hely az üveg szájánál.
- Eztán gézlappal le kell fedni, befőző gumigyűrűvel rögzíteni a gézlapot, és hagyni, hogy megerjedjen.
- Az üveget meleg, sötét helyen kell tartani, ideális esetben 20 fok feletti hőmérsékleten, de ez a nyári időszakban könnyen kivitelezhető.
- Az üveg tartalmát érdemes időnként megkeverni, de az erjedésre így is legalább 2-3 hetet várni kell. Minél melegebb helyen van az üveg, annál gyorsabban megy végbe az erjedési folyamat.
- Ha letelt az erjedési idő (ez max. 4 hét), leszűrjük a gyümölcsöket, a levet tiszta üvegbe töltjük – jellegzetes, savanyú szaga van.
- A házi almaecet főzéshez (saláták készítéséhez), de akár takarításhoz (vízkőoldáshoz, felmosáshoz) is használható.
- Sokan arra esküsznek, hogy érdemes fogyasztani, mert jót tesz a szervezetnek és segíti a zsírégetést, de például a meddőséggel foglalkozó központokban egyenesen ördögtől valónak tartják, mert erősen savasít, és ily módon gátolja a fogantatást és sokak szerint elősegíti a rákos folyamatok kialakulását.
Természetesen hagyhatunk néhány lehullott gyümölcsöt a kertünkben élő állatok számára is. Vagy egyszerűen csak azért, hogy megrothadjanak és tápanyagokat juttassanak vissza a talajba. Soha nem jó ötlet túlságosan „rendet tartani” a kertben. Az éretlen gyümölcsök egyébként nagyon jól komposztálhatók – aprítsuk fel és keverjük őket a komposztba.