Zöldség-Gyümölcs

Mit jelent a hibrid világítás az üvegházi palántanevelésben?

Agrofórum Online

A fenntarthatóságot tartották szem előtt akkor, amikor a hollandiai Made településen egy különleges megoldást választottak a palánták megvilágításához: míg a LED-es fényforrások színhőmérséklete könnyedén beállítható, az üvegházakban előszeretettel használt nagy nyomású nátriumlámpákkal (high pressure sodium – HPS) biztosítható a megfelelő hőmérséklet.

Annak, aki nem ismeri a két világítótest hatásfoka közötti különbséget, érdemes némi magyarázattal szolgálni: míg a HPS rendszer nagy (hő)veszteség mellett állít elő fényt, a LED-nek kiváló a fényhasznosítása, aminek köszönhetően ugyanannyi energiával akár háromszoros hozam érhető el, miközben az üzemideje akár a tízszerese a HPS-ének. További előnye, hogy mivel nem égeti meg a növényt, egészen közel helyezhető hozzá, ráadásul a színhőmérséklete is szabályozható.

Visszatérve a hibrid megoldásra: egyelőre kísérletről van szó, amelyet másfél hektáron próbálnak ki a rendszer fejlesztője és telepítője irányításával. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a különféle növényeknek melyik színhőmérséklet a legmegfelelőbb, ezért van szükség arra, hogy ezt a LED-lámpákkal finomhangolni tudják, ugyanis minden egyes növényfaj más megvilágításra fejlődik optimálisan.

Az egész ötletben az a különleges, hogy reagálni tudnak a külső körülményekre: egy meleg nyári napon egyáltalán nincs szükség az üvegházak fűtésére, ebben az esetben elég a LED-lámpákat használni.

Ugyanakkor télen a növények melegítés nélkül nem élnének túl, emiatt jönnek a képbe a HPS-izzók. Egy másik fontos előnye a hibrid világításnak, hogy energiatakarékos, tehát kevesebb energia felhasználásával, környezetkímélő módon is jobb eredmények, termesztéshez ideális környezet, végeredményben nagyobb termés érhető el.

(Fotó: Tomatoworld/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

12 kertészeti robot, amire érdemes odafigyelni

2022. július 16. 14:12

Íme, tizenkét kertészeti robot-megoldás, amelyekre érdemes odafigyelni.

Az ukrán bankok nem hajlandóak támogatni az üvegházakat érintő beruházásokat

2024. február 13. 10:10

Nem elég a háború, az emberek küszködése, az ukrán bankok csak a saját érdekeiket nézik – és akkor sem segítik a gazdákat, ha tudják, munkájuk hasznos és a saját hazájukban rekedt emberek életét szolgálja.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Páramentesítés az üvegházakban

2022. május 31. 10:06

A levegő páratartalma fontos tényező minden zárt termesztési környezetben.