6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Zöldség-Gyümölcs

Mit jelent a hibrid világítás az üvegházi palántanevelésben?

Agrofórum Online

A fenntarthatóságot tartották szem előtt akkor, amikor a hollandiai Made településen egy különleges megoldást választottak a palánták megvilágításához: míg a LED-es fényforrások színhőmérséklete könnyedén beállítható, az üvegházakban előszeretettel használt nagy nyomású nátriumlámpákkal (high pressure sodium – HPS) biztosítható a megfelelő hőmérséklet.

Annak, aki nem ismeri a két világítótest hatásfoka közötti különbséget, érdemes némi magyarázattal szolgálni: míg a HPS rendszer nagy (hő)veszteség mellett állít elő fényt, a LED-nek kiváló a fényhasznosítása, aminek köszönhetően ugyanannyi energiával akár háromszoros hozam érhető el, miközben az üzemideje akár a tízszerese a HPS-ének. További előnye, hogy mivel nem égeti meg a növényt, egészen közel helyezhető hozzá, ráadásul a színhőmérséklete is szabályozható.

Visszatérve a hibrid megoldásra: egyelőre kísérletről van szó, amelyet másfél hektáron próbálnak ki a rendszer fejlesztője és telepítője irányításával. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a különféle növényeknek melyik színhőmérséklet a legmegfelelőbb, ezért van szükség arra, hogy ezt a LED-lámpákkal finomhangolni tudják, ugyanis minden egyes növényfaj más megvilágításra fejlődik optimálisan.

Az egész ötletben az a különleges, hogy reagálni tudnak a külső körülményekre: egy meleg nyári napon egyáltalán nincs szükség az üvegházak fűtésére, ebben az esetben elég a LED-lámpákat használni.

Ugyanakkor télen a növények melegítés nélkül nem élnének túl, emiatt jönnek a képbe a HPS-izzók. Egy másik fontos előnye a hibrid világításnak, hogy energiatakarékos, tehát kevesebb energia felhasználásával, környezetkímélő módon is jobb eredmények, termesztéshez ideális környezet, végeredményben nagyobb termés érhető el.

(Fotó: Tomatoworld/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Törökországban az üvegházakat geotermikus vízzel fűtik

2022. december 1. 08:54

Európában rengeteg üvegházban állították le a téli termelést a magas gázárak miatt.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Rendszert fejlesztettek ki üvegházak légköri szén-dioxidjának megkötésére

2021. augusztus 8. 08:42

A szén-dioxid molekulák légkörből történő megkötéséhez iparilag előállított (de a természeteben is megtalálható) zeolitot használnak.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.