Zöldség-Gyümölcs

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

Agrofórum Online

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

A török hatóságokat mindez nem érdekli – ők úgy látják helyesnek, hogy a téli időszakban a gazdák ne használhassanak földgázt. Hogy miként tudják így túlélni a fagyos időszakokat az üvegházakban termesztett citromok, paradicsomok és uborkák? Ez a termesztők gondja – legalábbis, a hatóság így gondolja.

A török gazdáknak a hideg téli időjárás miatt komoly kihívásokkal kell megküzdeniük a saját üvegházaikban folytatott zöldségetermesztés során, mivel megtiltották nekik a gáz használatát. A Bereket Etrap közigazgatási központhoz közeli területeken az elsődleges gondot leginkább a fűtés és a növények védelme jelenti a hideg időjárás idején.

A jelentések szerint az üvegházakban már több mint egy hónapja tilos a földgáz és az elektromos áram használata. A térségben emiatt sok gazda, akiknek több tucatnyi, 500 és 5000 négyzetméter közötti méretű fűtött üvegháza van, kénytelen fával kénytelen felfűteni a területét, hogy megmentse a termését, többek között a citromokat, a paradicsomot és az uborkát.

A gazdák a zöldségtermesztéssel kapcsolatos kihívásokkal küzdenek, míg a helyi lakosok arra kényszerülnek, hogy értékesítsék a megtermelt terményeiket, ezzel fenntartva a család jövedelmét.

A törökországi hatóságok időről időre intézkedéseket vezetnek be a magán-üvegházak ellen, ami további nehézségeket okoz a vidéki vállalkozóknak. A nehézségek ellenére a hatósági tisztviselők nem ismerik el az élelmiszer-ellátási problémákat, annak ellenére, hogy az országban több mint hat éve élelmiszerhiánnyal küzdenek.

(Fotó: pasja1000/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.