Zöldség-Gyümölcs

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

Agrofórum Online

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

A török hatóságokat mindez nem érdekli – ők úgy látják helyesnek, hogy a téli időszakban a gazdák ne használhassanak földgázt. Hogy miként tudják így túlélni a fagyos időszakokat az üvegházakban termesztett citromok, paradicsomok és uborkák? Ez a termesztők gondja – legalábbis, a hatóság így gondolja.

A török gazdáknak a hideg téli időjárás miatt komoly kihívásokkal kell megküzdeniük a saját üvegházaikban folytatott zöldségetermesztés során, mivel megtiltották nekik a gáz használatát. A Bereket Etrap közigazgatási központhoz közeli területeken az elsődleges gondot leginkább a fűtés és a növények védelme jelenti a hideg időjárás idején.

A jelentések szerint az üvegházakban már több mint egy hónapja tilos a földgáz és az elektromos áram használata. A térségben emiatt sok gazda, akiknek több tucatnyi, 500 és 5000 négyzetméter közötti méretű fűtött üvegháza van, kénytelen fával kénytelen felfűteni a területét, hogy megmentse a termését, többek között a citromokat, a paradicsomot és az uborkát.

A gazdák a zöldségtermesztéssel kapcsolatos kihívásokkal küzdenek, míg a helyi lakosok arra kényszerülnek, hogy értékesítsék a megtermelt terményeiket, ezzel fenntartva a család jövedelmét.

A törökországi hatóságok időről időre intézkedéseket vezetnek be a magán-üvegházak ellen, ami további nehézségeket okoz a vidéki vállalkozóknak. A nehézségek ellenére a hatósági tisztviselők nem ismerik el az élelmiszer-ellátási problémákat, annak ellenére, hogy az országban több mint hat éve élelmiszerhiánnyal küzdenek.

(Fotó: pasja1000/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.