Zöldség-Gyümölcs

Naponta egy centit nő, és már 80 kilós a békési csodadinnye

Agrofórum Online

Amerikából származik annak a dinnyének a magja, amely 80 kilogramm tömegű gyümölcsöt is képez hozni, naponta akár 1 centimétert növekedve.

A magyarországi görögdinnye-termesztés nem nevezhető manapság sikertörténetnek, hiszen szinte folyamatosan csökken a növény termőterülete. Idén talán megfordult a trend, ugyanis a tavalyi 2600 hektárral szemben 2023-ban már 2900 hektáron termesztették a kedvelt nyári gyümölcsöt, de a hajdani csúcsoktól még így is távol vagyunk.

A legnagyobb termesztőterületnek Békés megye számít, ahol mintegy 1100 hektáron foglalkoznak dinnyével. Így már nem is meglepő, hogy éppen a Viharsarokból, Medgyesbodzásról kerülnek ki a legnagyobb, valóban rekordernek számító gyümölcsök.

A Sonline hírportál számolt be Darvas Tamás nyugdíjas kertészmérnök „csodáiról”, az akár 80 kilósra is megnövő görögdinnyékről. Nincs tévedés, a családi gazdaság másfél hektárján valóban gigaméretű finomságok teremnek.

„A szabadföldi, hagyományos dinnyéink 10–12 kilósra nőnek, piros bélű, aprómagvas, amit a vevők kedvelnek. Nosztalgia fajta, fekete héjú dinnyének nevezték egykoron”

– jelezte Darvas Tamás, hogy „normál” méretű csemegékkel is szolgálhat a fogyasztóknak. A hatalmasra nőtt dinnye magját évtizedekkel ezelőtt Amerikából hozta haza, ahol a fiánál járt látogatóban. Akkor egy helybéli mezőgazdasági boltban vettek 10 szem dinnyemagot, amelynek a fajtáját versenydinnyének nemesítették Arkansas államban.

Előbb 30 kilós gyümölcs termett belőle, majd lassan emelkedett fölfelé az elért tömeg. Ma már 80 kilónál tartanak, a dinnyét naponta mérik, és ennyi idő alatt akár 1 centit is képes nőni. Nemcsak vevőcsalogatónak jó, de ízre is finom a termesztő állítása szerint.

Az RTL videóján is megnézhető a gigantikus dinnye. KATTINTSON!

(Fotó: PDPics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Beérett az első magyar dinnye, elindult a szezon

2021. július 14. 11:44

Elindult a magyar dinnye értékesítése, a következő hetekben mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnyét és 12,5 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők. Mint a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén elhangzott: Európában az elmúlt 5 évben jelentős átrendeződés zajlott le a termelésben, amely hatással van a piaci folyamatokra is.

SPAR: slágertermék lesz a magyar dinnye

2018. július 5. 13:20

A fogyasztói visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a „hagyományos” magvas görögdinnye iránt folyamatos a kereslet a SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Honnan tudhatom, hogy megérett a sárga-, illetve a görögdinnye?

2024. július 6. 04:36

A sárga- és a görögdinnye is szépen növöget már a kertünkben, honnan tudhatom, hogy megérett a gyümölcs?

Honnan tudhatjuk, hogy érett-e a görögdinnye?

2021. július 23. 09:49

A görögdinnye érési időszaka a virágok megtermékenyítésétől számítva hazánkban kb. 30-35 nap múlva kezdődik el. Fő szedési időszaka, szabadföldi körülmények között termesztve, július elejétől általában szeptemberig tart.