Zöldség-Gyümölcs

Naponta egy centit nő, és már 80 kilós a békési csodadinnye

Agrofórum Online

Amerikából származik annak a dinnyének a magja, amely 80 kilogramm tömegű gyümölcsöt is képez hozni, naponta akár 1 centimétert növekedve.

A magyarországi görögdinnye-termesztés nem nevezhető manapság sikertörténetnek, hiszen szinte folyamatosan csökken a növény termőterülete. Idén talán megfordult a trend, ugyanis a tavalyi 2600 hektárral szemben 2023-ban már 2900 hektáron termesztették a kedvelt nyári gyümölcsöt, de a hajdani csúcsoktól még így is távol vagyunk.

A legnagyobb termesztőterületnek Békés megye számít, ahol mintegy 1100 hektáron foglalkoznak dinnyével. Így már nem is meglepő, hogy éppen a Viharsarokból, Medgyesbodzásról kerülnek ki a legnagyobb, valóban rekordernek számító gyümölcsök.

A Sonline hírportál számolt be Darvas Tamás nyugdíjas kertészmérnök „csodáiról”, az akár 80 kilósra is megnövő görögdinnyékről. Nincs tévedés, a családi gazdaság másfél hektárján valóban gigaméretű finomságok teremnek.

„A szabadföldi, hagyományos dinnyéink 10–12 kilósra nőnek, piros bélű, aprómagvas, amit a vevők kedvelnek. Nosztalgia fajta, fekete héjú dinnyének nevezték egykoron”

– jelezte Darvas Tamás, hogy „normál” méretű csemegékkel is szolgálhat a fogyasztóknak. A hatalmasra nőtt dinnye magját évtizedekkel ezelőtt Amerikából hozta haza, ahol a fiánál járt látogatóban. Akkor egy helybéli mezőgazdasági boltban vettek 10 szem dinnyemagot, amelynek a fajtáját versenydinnyének nemesítették Arkansas államban.

Előbb 30 kilós gyümölcs termett belőle, majd lassan emelkedett fölfelé az elért tömeg. Ma már 80 kilónál tartanak, a dinnyét naponta mérik, és ennyi idő alatt akár 1 centit is képes nőni. Nemcsak vevőcsalogatónak jó, de ízre is finom a termesztő állítása szerint.

Az RTL videóján is megnézhető a gigantikus dinnye. KATTINTSON!

(Fotó: PDPics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

SPAR: slágertermék lesz a magyar dinnye

2018. július 5. 13:20

A fogyasztói visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a „hagyományos” magvas görögdinnye iránt folyamatos a kereslet a SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Honnan tudhatom, hogy megérett a sárga-, illetve a görögdinnye?

2024. július 6. 04:36

A sárga- és a görögdinnye is szépen növöget már a kertünkben, honnan tudhatom, hogy megérett a gyümölcs?