Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.
Közülük is a legkedveltebb, a legjobban várt: a szüret
Ugyanis mostanra mindenhol beérett a paradicsom, paprika, padlizsán és a tök, de még mindig előfordul az is, hogy valamelyik szomszéd egy-egy cukkinivel lep meg bennünket.
Cukkiniből ananászt?!
A cukkini sokunk kedvence. Ennek oka az, hogy bő termést hoz és rengeteg módon lehet feldolgozni. Pár évvel ezelőtt még igen meglepődtünk volna, ha cukkiniből készült sütivel kínálnak, de mára teljességgel megszokottá vált ez a fajta feldolgozása is. Sőt, az igazán kísérletező kedvűek még hamis ananász befőttet is készíthetnek ebből a termésből.
Nincs szükségünk másra, mint 1 liter vízre, 3 dl ananász, bodza vagy narancs ízű szörpre, ízlés szerinti fahéjra, vaníliás cukorra és végül 30 dkg cukorra. Az elkészítése sem ördöngösség, csupán időt és némi elszántságot igényel, hogy belevágjunk. Hámozzuk meg a cukkinit, ha nagyok a magvak, szedjük ki azokat. A cukkinit kockázzuk fel és főzzük meg, majd a sziruppal tegyük még forrón üvegekbe, majd dunsztba hagyjuk hűlni.
Hajlamos a gombásodásra
Tehát örüljünk a bőséges cukkiniáldásnak. Gond az csupán, hogy más tökfélékhez hasonlóan ez is erősen hajlamos a lisztharmat fertőzésre, ami akár el is pusztíthatja az egész tövet, de legalábbis jelentősen csökkenti vagy megszünteti a terméshozamot.
Időben kell cselekedni
Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy még idejében meg tudjuk állítani a fertőzést. Amennyiben a leveleken fehér, hintőporra emlékeztető bevonat jelenik meg, és a termések vége elkezd bebarnulni, fonnyadni, akkor ne tétovázzunk, cselekedjünk.
Szódabikarbóna megoldás lehet
A korai fázisban nyakon csípett gombás fertőzések szerencsére elég jól kezelhetők, akár biológiai szerekkel is, mint a ként és rezet tartalmazó Bordói lé vagy szódabikarbóna.
Paradicsom felkötözése
Ha terveink szerint haladnak a dolgok, akkor jelenleg a paradicsombokraink csak úgy roskadoznak a pirosló termésektől. De a jóból is megárthat a sok, legalábbis a növénynek! A nagyobb fürtöket vagy tekintélyesebb terméseket kössük fel egy zsinórral, nehogy letörje a súly az egész ágat, mert az nagyon-nagyon bosszantó lehet.
Banánhéjból paradicsom?!
Miután több kiskerttulajdonostól is hallottam, hogy a banánhéj csodát tesz szüret elött (is) a paradicsommal, úgy döntöttem, én is próbát teszek. Előtte azonban utánanéztem, miért is segíthet ennek a déligyümölcsnek a héja az én palántáimnak.
A banánok rengeteg hasznos mikroelemet tartalmaznak, a kalcium, foszfor, magnézium, nitrogén, kalcium, nátrium mind jó hatással vannak a palántákra. A héjból lehet oldatot is készíteni, több recept is kering a neten, én a következőt próbáltam ki: két banán héját beletettem egy 3 literes üvegbe, felöntöttem vízzel, 30 órát áztattam abban, majd heti gyakorisággal öntöztem a paradicsompalántákat. Valóban igazolta az alkalmazáshoz fűzött reményeket!
Öntözzük a rózsát!
Ha marad még az energizáló banánkoktélból, akkor érdemes a rózsákat is megöntözni vele. Megfelelő öntözés, és a tápanyag pótlása mellett a rózsa folyamatosan hozza az új virágokat. Ezeket azonban elvirágzás után fontos gyorsan eltávolítani, legalább az első, kifelé nővő ötlevelű ágacskáig vágjuk vissza az adott ágat.
(Fotó: congerdesign/Pixabay)