4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Zöldség-Gyümölcs

Nyár végi teendők a kertben

Agrofórum Online

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.

Közülük is a legkedveltebb, a legjobban várt: a szüret

Ugyanis mostanra mindenhol beérett a paradicsom, paprika, padlizsán és a tök, de még mindig előfordul az is, hogy valamelyik szomszéd egy-egy cukkinivel lep meg bennünket.

Cukkiniből ananászt?!

A cukkini sokunk kedvence. Ennek oka az, hogy bő termést hoz és rengeteg módon lehet feldolgozni. Pár évvel ezelőtt még igen meglepődtünk volna, ha cukkiniből készült sütivel kínálnak, de mára teljességgel megszokottá vált ez a fajta feldolgozása is. Sőt, az igazán kísérletező kedvűek még hamis ananász befőttet is készíthetnek ebből a termésből.

Nincs szükségünk másra, mint 1 liter vízre, 3 dl ananász, bodza vagy narancs ízű szörpre, ízlés szerinti fahéjra, vaníliás cukorra és végül 30 dkg cukorra. Az elkészítése sem ördöngösség, csupán időt és némi elszántságot igényel, hogy belevágjunk. Hámozzuk meg a cukkinit, ha nagyok a magvak, szedjük ki azokat. A cukkinit kockázzuk fel és főzzük meg, majd a sziruppal tegyük még forrón üvegekbe, majd dunsztba hagyjuk hűlni.

Hajlamos a gombásodásra

Tehát örüljünk a bőséges cukkiniáldásnak. Gond az csupán, hogy más tökfélékhez hasonlóan ez is erősen hajlamos a lisztharmat fertőzésre, ami akár el is pusztíthatja az egész tövet, de legalábbis jelentősen csökkenti vagy megszünteti a terméshozamot. 

Időben kell cselekedni

Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy még idejében meg tudjuk állítani a fertőzést. Amennyiben a leveleken fehér, hintőporra emlékeztető bevonat jelenik meg, és a termések vége elkezd bebarnulni, fonnyadni, akkor ne tétovázzunk, cselekedjünk.

Szódabikarbóna megoldás lehet

A korai fázisban nyakon csípett gombás fertőzések szerencsére elég jól kezelhetők, akár biológiai szerekkel is, mint a ként és rezet tartalmazó Bordói lé vagy szódabikarbóna.

Paradicsom felkötözése

Ha terveink szerint haladnak a dolgok, akkor jelenleg a paradicsombokraink csak úgy roskadoznak a pirosló termésektől. De a jóból is megárthat a sok, legalábbis a növénynek! A nagyobb fürtöket vagy tekintélyesebb terméseket kössük fel egy zsinórral, nehogy letörje a súly az egész ágat, mert az nagyon-nagyon bosszantó lehet.

Banánhéjból paradicsom?!

Miután több kiskerttulajdonostól is hallottam, hogy a banánhéj csodát tesz szüret elött (is)  a paradicsommal, úgy döntöttem, én is próbát teszek. Előtte azonban utánanéztem, miért is segíthet ennek a déligyümölcsnek a héja az én palántáimnak.

A banánok rengeteg hasznos mikroelemet tartalmaznak, a kalcium, foszfor, magnézium, nitrogén, kalcium, nátrium mind jó hatással vannak a palántákra. A héjból lehet oldatot is készíteni, több recept is kering a neten, én a következőt próbáltam ki: két banán héját beletettem egy 3 literes üvegbe, felöntöttem vízzel, 30 órát áztattam abban, majd heti gyakorisággal öntöztem a paradicsompalántákat.  Valóban igazolta az alkalmazáshoz fűzött reményeket!

Öntözzük a rózsát!

Ha marad még az energizáló banánkoktélból, akkor érdemes a rózsákat is megöntözni vele. Megfelelő öntözés, és a tápanyag pótlása mellett a rózsa folyamatosan hozza az új virágokat. Ezeket azonban elvirágzás után fontos gyorsan eltávolítani, legalább az első, kifelé nővő ötlevelű ágacskáig vágjuk vissza az adott ágat.

(Fotó: congerdesign/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

10 centi alatt csípje le! - Így hoz több termést a paradicsom

2025. június 14. 13:10

A paradicsom kacsolása nélkül nincs bő termés: mutatjuk, mikor és hogyan távolítsa el a hajtásokat, hogy egészséges növényt neveljen!