Zöldség-Gyümölcs

Őszi teendők a magaságyásokban

Agrofórum Online

Az egyre hűvösebbé váló napok és az egyre hamarabb sötétbe váltó égbolt azt jelzik, ideje rendbe tennünk a kertünket és a magaságyásainkat, hogy jövőre még több és még jobb termésünk legyen. Lássuk csak, milyen munkák várnak ránk!

Tisztítsuk meg a magaságyásokat!

Sokan azt gondolják, hogy ha már betakarították a termést, nem sok teendőjük maradt, ám ezt rosszul hiszik. Ilyenkor ugyanis ki kell húzni, és ki kell dobni minden elszáradt növényt még a tél beállta előtt, kiváltképp, ha akadtak köztük beteg vagy fertőzött példányok.

A rajtuk lévő kórokozók nem mindig pusztulnak el a hidegben, így ha ott maradnak, befertőzhetik az egész ágyást.

Az egynyári növényeket is ki kell húzni, és vissza kell vágni az évelőket. Ha az év során voltak gombásodással kapcsolatos problémák, az érintett növényeket egy az egyben ki kell dobni (a kukába, nem a komposztálóba), és a földet ki kell cserélni. Az egészséges növények a helyükön maradhatnak, különösen, ha magosak, amelyek télen táplálhatják a madarakat.

Ültessünk takarónövényeket!

Ha olyan területen élünk, ahol a magaságyások ősszel és télen inaktívak, akkor ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy tápanyagokat juttassunk a talajba. Ezzel feljavítjuk a talaj állagát és a szerkezetét, és mire újra használatba vesszük majd, jobb minőségű növények teremnek majd benne, mint azelőtt. A takarónövények szént és nitrogént juttatnak a talajba, növelik a talaj szerves anyag-tartalmát és megakadályozhatják a gyomok terjedését.

Adjunk komposztot az ágyáshoz!

Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy az év közben megérett komposztot fokozatosan a magaságyásra halmozzuk. Ha egész nyáron hulladékkal „etettük” a komposztálót, mostanra kellemes mennyiség érhetett meg, ami készen áll a felhasználásra.

Onnan lehet tudni, hogy a komposztunk már jó, hogy ha gazdag, sötét textúrája morzsalékos és sima a tapintása, az illata pedig földes aromájú.

A komposzt hozzáadása feljavítja a talaj szerkezetét, egyensúlyba hozza a talaj pH-ját, és táplálékkal látja el a benne élő egészséges mikroorganizmusokat. Nincs szükség azonban arra, hogy beleforgassuk a talajba, mivel az őszi-téli esőzések belemossák a tápanyagokat a termőföld mélyebb rétegeibe.

Ültessünk fokhagymát!

A magaságyások kiválóan alkalmasak arra, hogy fokhagymát termesszünk bennük. Válasszunk megfelelő fajtákat, és októbertől kezdődően ültessük el őket. A rendszeres fokhagymafogyasztás erősíti az immunrendszert, ami mindenkinek jót tesz az őszi, hűvösebbé váló hónapokban.

Ne szedjük le a kelbimbót!

A kelbimbó és a káposzta betakarításával várjunk egészen az első fagyokig, így ugyanis teltebb és jóval édesebb lesz az ízük. A fagy „érintése” arra ösztönzi a növényeket, hogy a keményítőt cukorrá alakítsák, így édesebbé válnak a hőmérséklet csökkenésével.

Mulcsozzunk!

Ha vannak olyan növényeink, amelyek átvészelik a telet, fontos, hogy lefedjük a talajt, ezzel ugyanis megakadályozzuk az eróziót, a gyomok terjedését és megőrizzük a talaj hőmérsékletét. Mulcsozásra alkalmasak az apró fakérgek, a szalma, az őszi falevelek (akár felaprítva).

Javítsuk meg a sérült deszkákat!

A magaságyások szerkezete megrogyhat, ha nem javítjuk ki a sérült részeket, nem pótoljuk a hiányzó léceket, szögeket, csavarokat. A felhasznált fa típusától függően a magaságyások általában 5 évig maradnak épek, de ha masszív anyagból (pl. fémből) készültek, 20 évig is kiszolgálhatnak minket.

Az őszi időszakban célszerű ellenőrizni és szükség szerint renoválni őket, hogy még a csapadékos, fagyos időszak alatt kitömítsük a repedéseket, kijavítsuk az esetleges sérüléseket, kiváltképp a sarkokban és az alapok szintjén, nehogy összerogyjon a meggyengült szerkezet. A kültéri pácok, lakkok is segítenek a fa időtállóságának növelésében.

Használjunk takarófóliát!

A takarófóliák használatával meghosszabbíthatjuk a betakarítási időszakot, hiszen a növényeink védve lesznek az őszi időjárás viszontagságai ellen. Akár egy masszívabb, fóliával letakart keretet is tehetünk a magaságyásra, hogy könnyen hozzá tudjunk férni az alatta termő zöldségekhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Mennyi ideig áztassuk a gyógynövényeket a hatóanyagok kioldódásához?

2023. augusztus 11. 17:10

Az illatos, gyógyító teák alapanyagának jó részét mi magunk is összeállíthatjuk, ha rendelkezünk a megfelelő ismeretekkel. Mielőtt nekilátnánk gyűjteni, szárítani, célszerű tájékozódni, hogy a kívánt eredményt érjük el.

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?

Ne dobjuk ki a banánhéjat, jót tehetünk vele a növényeinknek

2023. július 26. 09:10

A magyar emberek az Európai Unió átlagánál kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak. Az alma töretlenül a legnépszerűbb nálunk, amelyet a citrusfélék követnek a sorban, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a banán található – fejenként 8 kilót eszünk belőle évente.

Házi trükkök – sérült szobanövényekhez

2024. január 23. 14:10

Amióta világ a világ, az emberek mindig kitalálnak különféle trükköket, amitől szebb lesz a termésük, jobban nő a növényük, gyommentesebb lesz a füvük – függetlenül attól, hogy az ötlet első blikkre ésszerűnek tűnik-e vagy sem.