Zöldség-Gyümölcs

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

Agrofórum Online

Míg Európa jogszabályokkal készül a műanyaghulladék-terhelés csökkentésére, egyes országokban úgy látják, hogy ez a folyamat túl lassan halad. Franciaországban már papírból készült „flowpack”-ba csomagolják a boltokban kapható retket.

2022. január 1-jétől hatályba lépett az a jogszabály, amely megtiltja, hogy másfél kilogramm súly alatt a gyümölcsöket és zöldségeket műanyag dobozokba/zacskókba csomagolják. Ezt a törvényt azóta módosították és olyannyira megszigorították, hogy idén január elsejétől már nem lehet megkerülni.

Van azonban néhány olyan termék, amely kivételt képez. Ilyenek például a teljesen érett gyümölcsök – amelyeknél túl nagy a megromlás kockázata –, valamint 29 gyümölcs és zöldség, köztük a friss fűszernövények, egyes salátafajták, a spárga, a gomba, a brokkoli és néhány bogyós gyümölcs. Ugyanakkor a csonthéjasok, a szőlő vagy a koktélparadicsom értékesítésére Franciaországban már nem lehet műanyag dobozokat vagy poharakat használni.

A meglévő gépeken is megoldható a csomagolás

A Versland már több hónapja papírzacskókba csomagolja a retket a jól bevált fólia helyett – a csomagok ezután egy francia szupermarketbe kerülnek.

„Franciaországtól kaptuk ezt az utasítást – árulta el Ed Koelewijn, a Versland igazgatója. – A kiskereskedőknek új alternatívát kell találniuk a műanyag csomagolásra. Persze mindenki rögtön a papírra gondol, de az sem problémamentes. A papír ugyanis drágább, és hosszabb ideig tart vele a csomagolás, mint a műanyaggal. Az azonban mindenképp előnynek számít, hogy kisebb módosításokkal ugyan, de a meglévő gépeinken is használni tudjuk az új csomagolóanyagot. Látni kell, hogy ez a tendencia visszafordíthatatlan, így már a legtöbb partnerünk papír csomagolóanyagban kéri a termékét.”

A láthatóság alapvető fontosságú

A tapasztalatok ez idáig azt mutatják, hogy azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek valamilyen módon egy kis átlátszó „ablakon” keresztül láthatóak, jobban fogynak, mint a „láthatatlan” társaik, amelyeket a papírcsomagolás teljes mértékben elrejt. 

A törvényt nem lehet kijátszani. A termelők szerint azonban könnyebb lenne betartani, ha a termékek csomagolását európai szinten szabályoznák. Jelenleg minden országnak saját szabályai vannak, ami meglehetősen körülményessé teszi az exportot és az importot.

Az Argos Packaging & Protection, az új flowpackot tervező és gyártó holland vállalat vezetői tisztában vannak azzal, hogy a csomagolás külleme – és a zöldségek láthatóvá tétele – létfontosságú. A barna színű natúr papírból készült, vonzó, színes nyomtatással ellátott zacskón szerintük remekül mutat egy pici „ablak”, amelyen keresztül láthatóvá válik maga a termék.

Tesztnapok

„Több mint két éve dolgozunk ezen a terméken” – árulta el Martijn Dammers, az Argos marketingmenedzsere. Ez a vállalat csomagoló- és védőeszközöket gyárt különböző ágazatok számára. Ezek között a dísznövénykertészet, a friss termékek, az építőipar, a kiskereskedelem, az élelmiszeripar és a nem élelmiszer-jellegű termékek is előfordulnak.

„2022-ben, egy bemutató alkalmával kiépítettünk egy hálózatot a termékünk iránt érdeklődő partnerekből – mondta a menedzser. – A Versland is ezek közé tartozott. A többi résztvevőhöz hasonlóan ők is becsomagolhatták a magukkal hozott mintát az erre a célra kiállított csomagológépeken.” A Versland próbaképpen retket csomagolt, ezt vitte magával, és több napon keresztül szorosan figyelemmel kísérte az eltarthatóságát. Egy évvel később megrendelte a papír alapú flowpack csomagolást, azóta azt használja.”

Megfelelő az eltarthatósági idő

„A Versland visszajelzései szerint az új csomagolóanyagban csomagolt termék eltarthatósági ideje hasonló volt, mint a műanyagban tároltaké. Más országokban a sárgarépát és a burgonyát az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező papír flowpack csomagolásunkba teszik. Ott a tesztek még jobb eltarthatósági időt mutatnak. Mindig azt tanácsoljuk az ügyfeleknek, hogy először végezzenek átfogó tesztelést, mert minden termék más és más” – mondta Miquel van den Ende, az Argos kereskedőcég fenntarthatósági és innovációs szakértője.

„Jelenleg új termékek teszteléséről tárgyalunk. Az érdeklődés egyre konkrétabbá válik, nemcsak Franciaország részéről, ahol a jogszabályok miatt kötelező csökkenteni a műanyag felhasználását, hanem például Belgiumból is. A kiskereskedők és maguk a fogyasztók részéről is egyre nagyobb az igény. Az Argos papírcsomagolása teljes mértékben újrahasznosítható, és a papírhulladék közé kerülhet, akárcsak a közepén lévő, cellulóztartalmú ablak” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9615227/radish-in-paper-for-the-french-market/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

A 10 legfinomabb befőzésre és tartósításra alkalmas zöldségféle

2022. augusztus 20. 08:24

Fedezze fel a befőzésre és tartósításra leginkább alkalmas zöldségeket, hogy a szezonon kívül is bármikor élvezhesse az ízüket!

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.

Tiltólistás ételek, amelyeket soha ne adjunk a kutyánknak

2024. augusztus 16. 11:10

Előző cikkünkben a kutyáknak javasolt zöldség-gyümölcs csemegéket mutattuk be. Most következzenek azok, amelyek kifejezetten mérgezőek.