Zöldség-Gyümölcs

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

Agrofórum Online

Míg Európa jogszabályokkal készül a műanyaghulladék-terhelés csökkentésére, egyes országokban úgy látják, hogy ez a folyamat túl lassan halad. Franciaországban már papírból készült „flowpack”-ba csomagolják a boltokban kapható retket.

2022. január 1-jétől hatályba lépett az a jogszabály, amely megtiltja, hogy másfél kilogramm súly alatt a gyümölcsöket és zöldségeket műanyag dobozokba/zacskókba csomagolják. Ezt a törvényt azóta módosították és olyannyira megszigorították, hogy idén január elsejétől már nem lehet megkerülni.

Van azonban néhány olyan termék, amely kivételt képez. Ilyenek például a teljesen érett gyümölcsök – amelyeknél túl nagy a megromlás kockázata –, valamint 29 gyümölcs és zöldség, köztük a friss fűszernövények, egyes salátafajták, a spárga, a gomba, a brokkoli és néhány bogyós gyümölcs. Ugyanakkor a csonthéjasok, a szőlő vagy a koktélparadicsom értékesítésére Franciaországban már nem lehet műanyag dobozokat vagy poharakat használni.

A meglévő gépeken is megoldható a csomagolás

A Versland már több hónapja papírzacskókba csomagolja a retket a jól bevált fólia helyett – a csomagok ezután egy francia szupermarketbe kerülnek.

„Franciaországtól kaptuk ezt az utasítást – árulta el Ed Koelewijn, a Versland igazgatója. – A kiskereskedőknek új alternatívát kell találniuk a műanyag csomagolásra. Persze mindenki rögtön a papírra gondol, de az sem problémamentes. A papír ugyanis drágább, és hosszabb ideig tart vele a csomagolás, mint a műanyaggal. Az azonban mindenképp előnynek számít, hogy kisebb módosításokkal ugyan, de a meglévő gépeinken is használni tudjuk az új csomagolóanyagot. Látni kell, hogy ez a tendencia visszafordíthatatlan, így már a legtöbb partnerünk papír csomagolóanyagban kéri a termékét.”

A láthatóság alapvető fontosságú

A tapasztalatok ez idáig azt mutatják, hogy azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek valamilyen módon egy kis átlátszó „ablakon” keresztül láthatóak, jobban fogynak, mint a „láthatatlan” társaik, amelyeket a papírcsomagolás teljes mértékben elrejt. 

A törvényt nem lehet kijátszani. A termelők szerint azonban könnyebb lenne betartani, ha a termékek csomagolását európai szinten szabályoznák. Jelenleg minden országnak saját szabályai vannak, ami meglehetősen körülményessé teszi az exportot és az importot.

Az Argos Packaging & Protection, az új flowpackot tervező és gyártó holland vállalat vezetői tisztában vannak azzal, hogy a csomagolás külleme – és a zöldségek láthatóvá tétele – létfontosságú. A barna színű natúr papírból készült, vonzó, színes nyomtatással ellátott zacskón szerintük remekül mutat egy pici „ablak”, amelyen keresztül láthatóvá válik maga a termék.

Tesztnapok

„Több mint két éve dolgozunk ezen a terméken” – árulta el Martijn Dammers, az Argos marketingmenedzsere. Ez a vállalat csomagoló- és védőeszközöket gyárt különböző ágazatok számára. Ezek között a dísznövénykertészet, a friss termékek, az építőipar, a kiskereskedelem, az élelmiszeripar és a nem élelmiszer-jellegű termékek is előfordulnak.

„2022-ben, egy bemutató alkalmával kiépítettünk egy hálózatot a termékünk iránt érdeklődő partnerekből – mondta a menedzser. – A Versland is ezek közé tartozott. A többi résztvevőhöz hasonlóan ők is becsomagolhatták a magukkal hozott mintát az erre a célra kiállított csomagológépeken.” A Versland próbaképpen retket csomagolt, ezt vitte magával, és több napon keresztül szorosan figyelemmel kísérte az eltarthatóságát. Egy évvel később megrendelte a papír alapú flowpack csomagolást, azóta azt használja.”

Megfelelő az eltarthatósági idő

„A Versland visszajelzései szerint az új csomagolóanyagban csomagolt termék eltarthatósági ideje hasonló volt, mint a műanyagban tároltaké. Más országokban a sárgarépát és a burgonyát az FSC-tanúsítvánnyal rendelkező papír flowpack csomagolásunkba teszik. Ott a tesztek még jobb eltarthatósági időt mutatnak. Mindig azt tanácsoljuk az ügyfeleknek, hogy először végezzenek átfogó tesztelést, mert minden termék más és más” – mondta Miquel van den Ende, az Argos kereskedőcég fenntarthatósági és innovációs szakértője.

„Jelenleg új termékek teszteléséről tárgyalunk. Az érdeklődés egyre konkrétabbá válik, nemcsak Franciaország részéről, ahol a jogszabályok miatt kötelező csökkenteni a műanyag felhasználását, hanem például Belgiumból is. A kiskereskedők és maguk a fogyasztók részéről is egyre nagyobb az igény. Az Argos papírcsomagolása teljes mértékben újrahasznosítható, és a papírhulladék közé kerülhet, akárcsak a közepén lévő, cellulóztartalmú ablak” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9615227/radish-in-paper-for-the-french-market/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?