Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

Syngenta blog

A holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatói tesztelik a teljesen automatizált Plantalyzert, ami egy olyan robot, amely a paradicsom terméshozamának előrejelzését segítheti a nagyüzemi üvegházakban: önállóan méri fel a bogyók méretét, mennyiségét és érettségét. Ha a tesztüzem eredményesen zárul, jövőre forgalomba is kerül a holland üvegházi termelők nagy örömére - írja a Syngenta blog.

Az önjáró Plantalyzer prototípus tesztjei 2018-ban kezdődtek, és azóta a gépen használt kamerák száma 2-ről hatra nőtt és ezáltal és ezáltal alkalmassá vált a nagyüzemi üvegházakban való felhasználásra. A három párban elrendezett kamerák 1,5 méteres távolságon belül részletes képet készíthetnek a növényektől.

A Plantalyzer naponta végigmegy a sorokon, szkenneli a paradicsomokat, a WUR által kifejlesztett szoftver pedig elemzi a robot által WiFi-n keresztül egy központi számítógépre küldött képeket és adatokat, ahol minden egyes gyümölcs adatait minden érési szakaszban összehasonlítják az úgynevezett fajta-specifikus referencia színekkel. Így a farmer a számítógép következtetései alapján készült előrejelzés révén pontosan tudhatja, hogy mikorra érik be a termés, és azt is, hogy mennyiség és a minőség szempontjából mire számíthat.

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen. A kutatók azt tervezik, hogy miután a paradicsomra tökéletes lesz a szoftver, készítenek egy változatot az uborkára is.

“Még mindig az elején vagyunk, de igyekszünk egy jó előrejelző megoldást találni, amely jövőre piacra kerülhet” – mondta Erik Pekkeriet, a WUR agrár-élelmiszeripari robotika ágazat vezetője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.