Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

Syngenta blog

A holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatói tesztelik a teljesen automatizált Plantalyzert, ami egy olyan robot, amely a paradicsom terméshozamának előrejelzését segítheti a nagyüzemi üvegházakban: önállóan méri fel a bogyók méretét, mennyiségét és érettségét. Ha a tesztüzem eredményesen zárul, jövőre forgalomba is kerül a holland üvegházi termelők nagy örömére - írja a Syngenta blog.

Az önjáró Plantalyzer prototípus tesztjei 2018-ban kezdődtek, és azóta a gépen használt kamerák száma 2-ről hatra nőtt és ezáltal és ezáltal alkalmassá vált a nagyüzemi üvegházakban való felhasználásra. A három párban elrendezett kamerák 1,5 méteres távolságon belül részletes képet készíthetnek a növényektől.

A Plantalyzer naponta végigmegy a sorokon, szkenneli a paradicsomokat, a WUR által kifejlesztett szoftver pedig elemzi a robot által WiFi-n keresztül egy központi számítógépre küldött képeket és adatokat, ahol minden egyes gyümölcs adatait minden érési szakaszban összehasonlítják az úgynevezett fajta-specifikus referencia színekkel. Így a farmer a számítógép következtetései alapján készült előrejelzés révén pontosan tudhatja, hogy mikorra érik be a termés, és azt is, hogy mennyiség és a minőség szempontjából mire számíthat.

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen. A kutatók azt tervezik, hogy miután a paradicsomra tökéletes lesz a szoftver, készítenek egy változatot az uborkára is.

“Még mindig az elején vagyunk, de igyekszünk egy jó előrejelző megoldást találni, amely jövőre piacra kerülhet” – mondta Erik Pekkeriet, a WUR agrár-élelmiszeripari robotika ágazat vezetője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Egy paradicsom lett a legjobb biotermék

2021. május 16. 11:09

A World Food Innovation Awards a spanyol Monterosa paradicsomot találta a legjobb természetes és bioterméknek.

Milliárdos beruházás: egyre több zöldséggel tudják ellátni a magyar piacot

2022. május 30. 10:36

Elérte legmagasabb pontját a DélKerTÉSZ több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központja.

Elkerülhető a paradicsomvész - hamarosan kezdődik a paradicsombetegségek elleni védekezés

2019. április 23. 07:55

Az egyik legrettegettebb, paradicsomokat is sújtó betegség a paradicsomvész, mellette komoly károkat okozhat a szeptóriás levélfoltosság és a vírusos sárga levélsodródás is. Cikkünkből kiderül, hogy mit érdemes tudni ezekről a betegségekről, és hogyan védekezhetünk ellenük.

Csökken a paradicsom iránti kereslet

2024. február 2. 14:40

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.