Zöldség-Gyümölcs

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

Agrofórum Online

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

A burgonya nem tartozik az utóbbi évtizedek nyertesei közé Magyarországon. 2000-ben még közel 47 ezer hektárról takarítottuk be ezt a gumós növényt, 2022-ben azonban 8000 hektár környékére esett vissza a termőterület.

Nyugat-Európában vannak olyan államok (Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország), ahol a krumpli továbbra is a fontos vetemények közé tartozik, ám abban a térségben a klímaváltozásból adódó problémákkal kell egyre komolyabban megküzdeniük a gazdáknak.

November végén a szaksajtó arról adott hírt, hogy a rendkívüli mennyiségű eső miatt az említett nyugati, északnyugati országokban még el sem tudták kezdeni a betakarítást. Pedig a kedvező nyári időjárás után jó burgonyatermés ígérkezett, 45,8 t/ha átlagos hozammal, ami 6,3 százalékkal haladta meg a 2022-es eredményeket.

Tavaly ősz végén azonban mintegy 1,4 millió tonna volt még kint a földeken a csapadék miatt, és elemzők szerint ennek számottevő része aztán oda is veszett. Hollandiában az utóbbi 25 év legrosszabb körülményeit tették mindezért felelőssé, ott az elvetett krumplinak nagyjából az 5 százaléka maradt még télire is a földben.

Németország északnyugati részén, valamint Belgiumban és Északnyugat-Franciaországban szintén az óriási mennyiségű víz állítja lehetetlen helyzet elé a termelőket. A jellemzően nagy méretű betakarítógépek képtelenek rámenni a földekre, a januári fagyok megérkezésével pedig még rosszabbá vált a helyzet.

„A burgonya súlyos károkat szenved ilyen időben, a munka pedig sokkal tovább tart. Mostanra már az összes krumplit be kellett volna takarítanunk” – panaszkodott Gerlof Tempelman, a holland Avebe ügyvezetője is.

Dagonyázós betakarítás:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Mikor kezdjük el a bakhátak elkészítését a burgonyának?

2025. május 3. 04:39

Mikor kezdjem el a burgonyának a bakhátak elkészítését? Tényleg van értelme megcsinálni?