Zöldség-Gyümölcs

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

Agrofórum Online

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

A burgonya nem tartozik az utóbbi évtizedek nyertesei közé Magyarországon. 2000-ben még közel 47 ezer hektárról takarítottuk be ezt a gumós növényt, 2022-ben azonban 8000 hektár környékére esett vissza a termőterület.

Nyugat-Európában vannak olyan államok (Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország), ahol a krumpli továbbra is a fontos vetemények közé tartozik, ám abban a térségben a klímaváltozásból adódó problémákkal kell egyre komolyabban megküzdeniük a gazdáknak.

November végén a szaksajtó arról adott hírt, hogy a rendkívüli mennyiségű eső miatt az említett nyugati, északnyugati országokban még el sem tudták kezdeni a betakarítást. Pedig a kedvező nyári időjárás után jó burgonyatermés ígérkezett, 45,8 t/ha átlagos hozammal, ami 6,3 százalékkal haladta meg a 2022-es eredményeket.

Tavaly ősz végén azonban mintegy 1,4 millió tonna volt még kint a földeken a csapadék miatt, és elemzők szerint ennek számottevő része aztán oda is veszett. Hollandiában az utóbbi 25 év legrosszabb körülményeit tették mindezért felelőssé, ott az elvetett krumplinak nagyjából az 5 százaléka maradt még télire is a földben.

Németország északnyugati részén, valamint Belgiumban és Északnyugat-Franciaországban szintén az óriási mennyiségű víz állítja lehetetlen helyzet elé a termelőket. A jellemzően nagy méretű betakarítógépek képtelenek rámenni a földekre, a januári fagyok megérkezésével pedig még rosszabbá vált a helyzet.

„A burgonya súlyos károkat szenved ilyen időben, a munka pedig sokkal tovább tart. Mostanra már az összes krumplit be kellett volna takarítanunk” – panaszkodott Gerlof Tempelman, a holland Avebe ügyvezetője is.

Dagonyázós betakarítás:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.

Lengyelország a világ tizedik legnagyobb burgonyatermelője

2021. február 12. 04:36

Éves 91,82 millió tonnás terméssel világelső Kína a burgonyatermesztésben.

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Burgonyatermesztés magaságyásban

2023. április 16. 07:34

Sokan azt mondják, hogy a krumpli olyan olcsó, akkor miért termesszük otthon?