Zöldség-Gyümölcs

Súlyos fagykárokat szenvedtek a hazai kajsziültetvények

Fruitveb

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben. A relatíve korai, március elején-közepén megkezdődött virágzás időszakában is voltak jelentős hidegek, ám az április elején bekövetkezett szállított fagykár okozta az igazi károkat a hazai kajsziültetvényekben – hívja fel a figyelemt a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A fagy egyetlen termőtájat sem kímélt meg, egyes helyeken 90-100%-os terméskiesés várható (jellemzően az Alföldön), és a magasabb területeken fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, illetve egyes helyeken a nagyon intenzív fagyvédelem tudta még csökkenteni a kár mértékét. Jelenleg az ültetvények fenológiai állapota a korábbi indulást követően a szokásosnak megfelelő, vagy attól egy-két nappal el is marad – a viszonylag korai indulást egy későbbi hűvös időszak fogta vissza. A legtöbb termőtájon nagyon erős a Monilia nyomása, és ez a meggynél is problémát jelenthet majd az idén. Lokálisan Stigmina és levéltetű fertőzést is jelentettek, de ezek kiterjedése limitált.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Bizonyos fajták jobban vészelték át a fagyokat, és ez eléggé független volt az elhelyezkedéstől vagy kitettségtől, leginkább az adott fenológiai állapot érzékenysége volt meghatározó. A körülményekhez képest jól vészelte át a fagyokat a Bergeron, a Bayoto, a Kioto és a Farbaly, valamint értékelhető mennyiségben marad Bergarouge és Big Red. Súlyos fagykárokat szenvedtek a korai Tsunami, Spring Blush, Pinkcot, Mediabel, a Ceglédi óriás és a Harcot fajták. A hosszan elhúzódó virágzás és a hűvös, esős idő kedvezett a monília fertőzésének, és hátrányosan érintette a termékenyülést. Somogy megyében az április eleji fagyok során -3°C alá nem süllyedt ugyan a hőmérséklet, viszont ez már virágzást követően, igen érzékeny fázisban kapta el az állományokat.

Tolna megyében az alacsony hidegigényű, korai fajták súlyos fagykárokat szenvedtek (Tsunami, Spring Blush, Pinkcot), itt a termékenyülésben kevesebb volt a probléma. A korai fajták itt nagyon korán kezdtek virágozni. A megyében -4°C-os szállított fagyot mértek, de a középérésű fajták, mint például a Kioto, Bergeval viszonylag jól átvészelték. Gyenge közepes termés várható Bergarouge és Anegat fajtáknál. Üzemi szinten általában 30-40%-os termést várnak a gazdák a jelenlegi helyzet szerint. A Monilia és a Stigmina nyomása erős volt, és lokálisan a levéltetvek felszaporodásáról is érkeztek jelentések. A termőtájon a Pricia és a Kioto már 2 cm körüli, jóval pirosabb a héj az átlagosnál, és valószínűleg nagy méretű gyümölcsök lesznek, már folyik a ritkítás. Kedvező esetben, ha a következő hetekben kicsit melegszik az idő, a betakarítás Pünkösd környékén, május utolsó napjaiban már megkezdődhet. Június végén a Bergeval, majd a Kioto érése várható.

Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, az április fagyok során -6°C körüli fagy károsított, de mivel itt a fenológia jó tíz nappal hátrébb jár a szokásosnál, a Bergarouge és a Big Red viszonylag jól átvészelte a hidegeket és a Pinkcot is megmaradt. Általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke, Bergeronban és Kiotóban kevesebb, de hogy a stressz miatt mekkora lesz a hullás, csak később lehet pontosabban megmondani. Termékenyülési gondokról ebben a körzetben nem számoltak be, és a Monília fertőzés is enyhébb volt.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál (Spring Blush, Pinkcot) teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban.

Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be, a Bergeron és a Flavor Cot marad a leginkább érintetlen. A Magic Cot, Wonder Cot állományok szinte 100%-ban elfagytak. Itt is az volt a helyzet, hogy virágzáskor a fenológia előre sietett, most viszont a szokásosnál hátrébb vannak az állományok, a termékenyüléssel is voltak problémák a hóval fedett állományokban. A monília fertőzési nyomása itt is jelentős.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.

Jó almatermés várható Észak-Németországban

2022. augusztus 17. 12:36

Az első betakarítási jelentések jók, 295 mázsás hektáronkénti almatermést remélnek 2022-ben az észak-németországi Brandenburgban.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!