Zöldség-Gyümölcs

Szamóca az alagútból

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság egyik legimpozánsabb bogyósgyümölcs-termelőjeként a Hall Hunter csapata mindig új, piacbővítő és a vállalkozást fenntartó terjeszkedési irányokat kutat fel. Az alagutas rendszerben termesztett szamóca immár hőszivattyúk segítségével képes biztosítani a megfelelő terméshozamot - olvasható a hortidaily.com-on.

Fűtetlen és fűtött alagút

,,A technológia rendkívül kismértékű karbonlábnyommal jár” – mondja Brent Lawson, a Hall Hunter ügyvezető igazgatója. ,,Azáltal, hogy meghosszabbítottuk a szezont, 800 tonna szamóca megtermelésére nyílik lehetőségünk, amit enélkül Spanyolországból illetve Hollandiából kellene importálnunk.”

A termelő elmondása szerint azonnal látható, hogy mely alagutakat fűtik, és melyeket nem: reménykedtek abban, hogy már április 1-én elkezdhetik a szedést, ám ez a dátum 10-re tolódott. Ennek dacára azonban a fűtetlen termesztő-berendezésekhez képest 4-5 hetes előnyben vannak.

Ez év januárja óta az összesen 80 ha termőterületből 11 ha-nyit fűtenek a 8.8 MW kapacitású hőszivattyús rendszerrel. A korábbi szezonkezdés megvalósítása mellett Hunter a terület évvégi kibővítését is tervezi.

A korai valamint kései brit szamóca iránt egész évben nagy az igény. A felvásárlók különböző módon reagálnak a fejlesztésre: akadnak, akik első sorban az olcsóbb spanyol árut célozzák meg, míg sokan első sorban a brit szamócára esküsznek – ha lehet minél hamarabbi beszerzéssel. Szerencsére a technológia segítségével utóbbi igény is kielégíthetővé válik. Az alagutak elektromos ellátása is megújuló forrásokból származik.

A rendszert az Ebtech Energy Systems telepítette. Becsléseik szerint az elkövetkezendő 20 évben a berendezés segítéségvel 44 000 tonnányi szén-dioxid kibocsátása akadályozható meg – a gázfűtéses üvegházakhoz képest. A Temze mellékfolyója, a Lodden biztosítja egész évben a megbízható energiaforrást, amely a leghidegebb napokon is hőt szolgáltat. A munkálatok 2020 júliusában kezdődtek meg a – többek között – 160 km hosszúságú hőelosztó csőrendszer kialakításával, de csak decemberben helyezték üzembe azt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Palántatípusok a szamócatermesztésben

2018. augusztus 19. 15:58

A gyümölcsminőségi elvárások egyre magasabbak, a munkaerő drágul, a környezeti tényezők pedig egyre kiszámíthatatlanabbak. Csak folyamatos innovációval lehet versenyképesnek maradni, és a fejlődés a szamócatermesztés teljes vertikumát kell, hogy érintse. A sikeres termesztés egyik alapja a kifogástalan minőségű szaporítóanyag.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Miként kezelhetem a szamócát mikoszferellás levélfoltosság ellen?

2024. szeptember 7. 04:38

Hogyan kezeljem a képen látható levélbetegséget a szamócán? Segítségüket nagyon köszönöm!

A fóliás után itt a szabadföldi szamóca is!

2020. május 12. 11:51

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca a hétvégétől kezdve folyamatosan nagyobb mennyiségben jelenik meg a piacokon, üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.