Zöldség-Gyümölcs

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

Agrofórum Online

Magyarország az EU legnagyobb tormatermelői közé tartozik. Húsvétkor megugrik a tormafogyasztás, a hazai termés nagy része exportra kerül.

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​. Ez az EU össztermelésének több mint egyharmadát teszi ki​.

A termesztés szinte teljes egészében Hajdú-Bihar vármegyére koncentrálódik (a termőterület 98%-a itt található)​, ahol a hagyományok és a megfelelő talajadottságok is segítik az ágazatot.

A hazai boltokban kapható tormatermékek zöme itthoni termelésből származik​, vagyis a magyar fogyasztók döntően hazai tormát tesznek a húsvéti asztalra.

Húsvéti kereslet megugrása

Húsvét közeledtével évről évre ugrásszerűen nő a torma iránti kereslet​. Ilyenkor a legtöbb vásárló a klasszikus reszelt tormát keresi, amely a húsvéti sonka és főtt tojás tradicionális kísérője.

A piacon ugyanakkor más formákban is találkozni a tormával: a friss gyökér mellett savanyított vagy ecetes tartósítással is használják, például savanyúságokban (uborka, cékla, vegyes vágott)​.

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a háztartások igénylik ilyenkor a tormát: az élelmiszeripar is ilyenkor halmozza fel a készleteket a különböző feldolgozott termékekhez. A húsvéti csúcsszezonban tehát a torma iránti belföldi kereslet rendkívül élénk.

Exportpiacok és termelési helyzet 2025-ben

A hazai tormatermés túlnyomó része exportra kerül. 2024-ben mintegy 9,5 ezer tonna tormát értékesítettek külföldön, ami a termés körülbelül 85%-a​. A magyar torma legfontosabb felvevőpiacai 2025-ben is Nagy-Britannia, Csehország, valamint Németország és Lengyelország​.

E piacokon jellemzően friss, feldolgozatlan gyökérként jelenik meg a termék​. A nemzetközi kereslet stabil, sőt Nyugat-Európában is egyre nagyobb az igény a magyar tormára.

Érdekesség, hogy míg Nyugat-Európában inkább a karácsonyi időszakban fogy több torma (például halételek mellé), addig Közép-Európában a húsvét a fő szezon​.

Termelési kihívások és piaci árak alakulása

Az elmúlt években ugyan az aszályos időjárás miatt visszaesett a terméshozam, de a termelők bizakodóak. Az erős kereslet miatt a következő években ismét fellendülés várható​.

A 2025-ös év elején már érzékelhetőek a piaci trendek. Az első nyolc hétben a friss torma nagybani termelői ára 2000 Ft/kg-ra emelkedett, ami 65%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest​.

Ez jelentős drágulásra utal, amit részben a kínálati szűkösség és a növekvő kereslet magyaráz. A magas árak a termelők számára kedvezőek lehetnek, ugyanakkor kihívást is jelentenek a feldolgozók és a fogyasztók számára.

Jövőkép: versenyképesség a hagyomány és innováció mentén

Összességében 2025-ben a tormaszektor stabil, a húsvéti időszak pedig továbbra is kulcsfontosságú a piacon. A magyar torma kiváló minőségére és mennyiségére alapozva a termelők nemcsak a hazai igényeket, hanem Európa jelentős részének ellátását is biztosítani tudják​.

A jövőt tekintve a technológiai fejlesztések (például az öntözés javítása) és a termelők összefogása járulhat hozzá ahhoz, hogy ez a hagyományos termék hosszú távon is versenyképes maradjon.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.

Kinevelhető a növény a hűtőszekrényben kihajtott tormagyökérből?

2024. február 13. 04:37

Hűtőszekrényben PVC zacskóban tároltam fel nem használt tormagyökeret, és meglepetésemre kihajtott. Mit kezdhetek vele? Kinevelhető belőle a növény?