Zöldség-Gyümölcs

Továbbra is magasak a szamócaárak

Világgazdaság

Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál - írja a Világgazdaság

A szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ez vontatottá tette az érést, a nedves környezetben gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott a termelőknek. A szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak esni.

Az időjárás ráadásul a gyümölcs zamatára is hat: a jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani. Ez most éppen az ellenkezője annak, ami tavaly történt, amikor májusban a nagy meleg „összetolta” a normál esetben folyamatos, elnyújtott érést, és egyszerre jelent meg nagy mennyiségű áru a piacon, a túlkínálat pedig levitte az árakat – emlékeztetett Apáti Ferenc.

Pedig az idei szezon kifejezetten jól indult. Ugyan az aszályos ősz és tavasz egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, de a szamócát azért érintette kevésbé negatívan, mert száz százalékban öntözött kultúráról van szó. A tavaszi fagyok sem károsították számottevően a termést, április közepén azonban 10–30 százalék közötti virágkár keletkezett az ország északkeleti régiójában az éjszakai fagyok miatt, igaz, ez országos viszonylatban érdemi terméskiesést nem okozott.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Átlagos lehet az idei szamócatermés

2020. április 23. 13:17

Az enyhe ősz és tél miatt téli fagykár nem sújtotta az ültetvényeket, a napsütésben gazdag február és március pedig nagyon is kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából.

A holland epertermesztők napkollektoros kazánokkal fűthetik üvegházaikat

2022. november 28. 10:09

Kok Aardbeien reméli, hogy a héten megkezdheti az újonnan telepített napkollektoros fűtőberendezés használatát. Kicsit később, mint tervezték, de még éppen idejében, mielőtt az időjárás igazán rosszra fordulna.

Szamóca: palántázási tippek magaságyáshoz

2021. április 26. 13:17

A szabadföldben nevelt szamócák lassan virágba borulnak, viszont sok indán keresztül lehet zsúfolásig telt már a magaságyásunk. Mit lehet ilyenkor tenni?

Startolnak a Szedd magad akciók, irány a szamócaföld!

2024. május 8. 08:10

A Gyümölcsvadász nevű oldal vállalkozott arra, hogy a termelők segítségével folyamatosan friss információval lássa el a Szedd magad akciók iránt érdeklődőket.