Zöldség-Gyümölcs

„Új hagymát” a világnak!

Agrofórum Online

A Wageningen Egyetem (WUR) kutatóinak sikerült feltérképezni a vöröshagyma (Allium cepa) genetikai állományát.

Az egyetem által nyert kutatási eredmények lehetővé teszik a különböző betegségekkel szembeni rezisztencia, és kedvező tulajdonságok gyorsabb kialakítását. Az új, szárazságtűrő hagymafajták nemesítése például ilyen módon nem ütközik a klasszikus értelemben vett időkorlátokba: a hagyma iránt globális szinten radikálisan növekvő igény így kielégíthetővé válhat. Az immár feltárt genetikai állomány segítségével lehetőség nyílik a tulajdonságok igény szerinti alakítására. A szakemberek elmondása alapján a DNS-szekvenciák ismeretével felére csökkenthető a nemesítés körülményes folyamata (jutányosan 6-7 évre).

A kutatás időszaka alatt a WUR három vállalattal kötött együttműködési szerződést: a Bejo Zaden, a De Groot en Slot, valamint a ServiceXS cégekkel. A munkának akadémiai támaszt a japán Yamaguchi (Prof. Masayoshi Shigyo) és Tohoku Egyetemek (Prof. Shusei Sato) biztosítottak.

Egy kis „hagymaügy” a nagyvilágból:

  • Évente mintegy 800 000 tonna többlet hagymára van szükség a népességnövekedés okozta fokozódó igények lefedésére.
  • A hollandok évente körülbelül 7 kilogramm hagymát fogyasztanak fejenként. Az évi egy főre eső fogyasztás Líbiában a legmagasabb: 35 kilogramm.
  • A hagyma, természetes olajtartalmának köszönhetően fényezőként is használható.

Forrás: https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Uiengenoom-geeft-eindelijk-zijn-geheimen-prijs.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

A mikrotűvel bevitt növényi vakcinák alternatívát nyújthatnak a vegyszeres permetezéssel szemben

2023. május 29. 10:48

Tudósok kifejlesztették az első olyan selyemből készült mikrotűt, amellyel gyógyszereket lehet növényekbe juttatni.

A jövő ételeinek alapanyagai

2018. szeptember 21. 06:20

Az élelmiszer-szerkezet kutatása a rengeteg új termék megjelenése miatt egyre inkább előtérbe kerül világszerte.

Mennyire eredményesek a Magyarországon kialakított méhlegelők?

2023. szeptember 5. 13:10

Budapesten végzett kutatás bizonyítja, hogy a méhlegelőkön számottevően több beporzó rovart találhatunk, de a rendszer azért még finomításra szorul.

A MATE és a UBM Feed Zrt. közösen fejleszti tovább a takarmánygyártást

2023. február 26. 07:41

A versenyképes állattartás elengedhetetlen feltétele a minőségi takarmány.