Zöldség-Gyümölcs

„Új hagymát” a világnak!

Agrofórum Online

A Wageningen Egyetem (WUR) kutatóinak sikerült feltérképezni a vöröshagyma (Allium cepa) genetikai állományát.

Az egyetem által nyert kutatási eredmények lehetővé teszik a különböző betegségekkel szembeni rezisztencia, és kedvező tulajdonságok gyorsabb kialakítását. Az új, szárazságtűrő hagymafajták nemesítése például ilyen módon nem ütközik a klasszikus értelemben vett időkorlátokba: a hagyma iránt globális szinten radikálisan növekvő igény így kielégíthetővé válhat. Az immár feltárt genetikai állomány segítségével lehetőség nyílik a tulajdonságok igény szerinti alakítására. A szakemberek elmondása alapján a DNS-szekvenciák ismeretével felére csökkenthető a nemesítés körülményes folyamata (jutányosan 6-7 évre).

A kutatás időszaka alatt a WUR három vállalattal kötött együttműködési szerződést: a Bejo Zaden, a De Groot en Slot, valamint a ServiceXS cégekkel. A munkának akadémiai támaszt a japán Yamaguchi (Prof. Masayoshi Shigyo) és Tohoku Egyetemek (Prof. Shusei Sato) biztosítottak.

Egy kis „hagymaügy” a nagyvilágból:

  • Évente mintegy 800 000 tonna többlet hagymára van szükség a népességnövekedés okozta fokozódó igények lefedésére.
  • A hollandok évente körülbelül 7 kilogramm hagymát fogyasztanak fejenként. Az évi egy főre eső fogyasztás Líbiában a legmagasabb: 35 kilogramm.
  • A hagyma, természetes olajtartalmának köszönhetően fényezőként is használható.

Forrás: https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Uiengenoom-geeft-eindelijk-zijn-geheimen-prijs.htm

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Először sikerült növényt termeszteni holdi talajon

2022. május 13. 12:28

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon.

Hobbikert: százezreket költünk a kertünkre

2019. április 24. 05:37

Az Andreas Stihl Kft. által végzett felmérés azt mutatta, hogy a kertrendezésbe vágók számára a legnagyobb kihívást a kert fenntartása jelenti, ehhez pedig elsősorban ár-érték alapján vásárolnak eszközöket. A vásárlók idén több százezres keretet használhatnak fel otthonuk környezetének átalakítására.

Webtérkép készül az inváziós növényfajok elterjedéséről

2020. október 31. 10:36

Az élőhelyek megőrzése és az őshonos fajok védelme mellett a lakosság egészségügyi állapota szempontjából is fontos feladat az agresszíven terjedő özönnövények visszaszorítása.

Sajtóreggeli a legnagyobb hazai takarmánygyártó cégcsoporttal, az UBM Holding Nyrt.-vel

2023. március 14. 18:35

Az 1996-ban alapított UBM Holding Nyrt., 1,7 millió tonnás forgalmával hazánk legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője, emellett jelenlegi, 575 ezer tonnás termelési volumenével piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja. Az UBM gyártástechnológiában az európai élvonal csúcsán jár, ezt szeretnék további országokba is elterjeszteni.