Zöldség-Gyümölcs

Zuhan a burgonya ára Európában

Agrofórum Online

A burgonyatermelőket továbbra is súlyosan érintik a koronavírus járvány miatti visszaesés következményei. A feldolgozott burgonya ára gyakorlatilag szabadon esik, aminek az az oka, hogy nagy többletkészletek alakultak ki miközben idén is nagy termés várható.

A gazdálkodók és az iparág szereplőinek legnagyobb problémája, hogy a feldolgozott burgonya nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre az összes nagyobb északnyugat-európai országban. A fagyasztott, hűtött és száraz burgonyatermékek értékesítésének katasztrofális csökkenését elsősorban a vendéglátás, az étkezdék bezárása okozta, ezzel párhuzamosan a németországi exportágazatában több 100 ezer tonna feldolgozott burgonya halmozódott fel. A következmények súlyosak – hangoztatta egy érdekképviseleti szervezet.

Az Alsó-Szászország Mezőgazdasági Kamara szerint a burgonya jelentős részét takarmányozásra vagy a biogázüzemekben lehet majd felhasználni. A holland De Vries & Westermann értékesítéssel foglalkozó vállalat jelentése szerint a tavalyi termésből származó burgonya továbbra is fontos szerepet játszik a piaci hangulatban. A feldolgozott termékek áremelkedése csak akkor lehetséges szerintük, ha fellendül a hasábburgonya iránti kereslet. A határidős piacokon június óta a felére esett a burgonya ára.

Emellett az északnyugat-európai burgonyatermelők arra számítanak, hogy 2020-ban 0,5 százalékkal növekszik a termés 2019-hez képest. A legnagyobb növekedés Németországban és Franciaországban tapasztalható. Csak Németországban a 2 százalékos plusz várható.

A koronavírus terjedése továbbra is számos értékesítési csatornában okoz gondokat, például a hámozott burgonya piacán, néhány szerződést fel is mondtak a megrendelők – hívta fel a figyelmet az agrarheute.com német mezőgazdasági híroldal. Ennek az az oka, hogy az étkezdékben rendkívül gyenge a kereslet. A német piacon az is problémát okoz, hogy az elmúlt két éveben gyenge volt a lengyelországi termés és sok német burgonyát vásároltak. Idén viszont a jó termés miatt nem várható ez a kereslet. Hollandiában pedig a tavalyi évhez képest idén eddig 30 százalékkal kevesebb burgonyát dolgoztak fel, az üzemek még mindig csak 70-80 százalékos kapacitással működnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?