Zöldség-Gyümölcs

Zuhan a burgonya ára Európában

Agrofórum Online

A burgonyatermelőket továbbra is súlyosan érintik a koronavírus járvány miatti visszaesés következményei. A feldolgozott burgonya ára gyakorlatilag szabadon esik, aminek az az oka, hogy nagy többletkészletek alakultak ki miközben idén is nagy termés várható.

A gazdálkodók és az iparág szereplőinek legnagyobb problémája, hogy a feldolgozott burgonya nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre az összes nagyobb északnyugat-európai országban. A fagyasztott, hűtött és száraz burgonyatermékek értékesítésének katasztrofális csökkenését elsősorban a vendéglátás, az étkezdék bezárása okozta, ezzel párhuzamosan a németországi exportágazatában több 100 ezer tonna feldolgozott burgonya halmozódott fel. A következmények súlyosak – hangoztatta egy érdekképviseleti szervezet.

Az Alsó-Szászország Mezőgazdasági Kamara szerint a burgonya jelentős részét takarmányozásra vagy a biogázüzemekben lehet majd felhasználni. A holland De Vries & Westermann értékesítéssel foglalkozó vállalat jelentése szerint a tavalyi termésből származó burgonya továbbra is fontos szerepet játszik a piaci hangulatban. A feldolgozott termékek áremelkedése csak akkor lehetséges szerintük, ha fellendül a hasábburgonya iránti kereslet. A határidős piacokon június óta a felére esett a burgonya ára.

Emellett az északnyugat-európai burgonyatermelők arra számítanak, hogy 2020-ban 0,5 százalékkal növekszik a termés 2019-hez képest. A legnagyobb növekedés Németországban és Franciaországban tapasztalható. Csak Németországban a 2 százalékos plusz várható.

A koronavírus terjedése továbbra is számos értékesítési csatornában okoz gondokat, például a hámozott burgonya piacán, néhány szerződést fel is mondtak a megrendelők – hívta fel a figyelmet az agrarheute.com német mezőgazdasági híroldal. Ennek az az oka, hogy az étkezdékben rendkívül gyenge a kereslet. A német piacon az is problémát okoz, hogy az elmúlt két éveben gyenge volt a lengyelországi termés és sok német burgonyát vásároltak. Idén viszont a jó termés miatt nem várható ez a kereslet. Hollandiában pedig a tavalyi évhez képest idén eddig 30 százalékkal kevesebb burgonyát dolgoztak fel, az üzemek még mindig csak 70-80 százalékos kapacitással működnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Mikor kell megkezdeni a burgonyánál a fitoftóra elleni védekezést?

2024. május 28. 04:39

Kérem szíves válaszukat: mikor kell megkezdeni a burgonya fitoftórás betegsége elleni védekezést?

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.