15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Január és február

Agrofórum Online

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Sajnos előfordul, hogy összekeverik a “szezonális” szót az “őshonos” vagy “helyben termelt” jelzőkkel, pedig ezek a fogalmak teljesen mást takarnak. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nem kifejezetten hazánk területén termelt, vagy itt őshonos gyümölcsöket jelentenek. Például

  • a reneszánszát élő naspolya (amelyet hazánkban is szüretelhetünk) őshazája a Kaszpi-tenger partvidéke, tehát nem őshonos, de most szezonális, és
  • a banán, amit hazánkban még nem tudunk megtermelni, jellemzően Dél-Amerikából szállítják hozzánk az áruházak polcaira. Mivel a banánnak azokban az országokban akkor van jellemzően idénye, amikor nálunk a téli hónapok beköszöntenek, ezért a banánnak novembertől márciusig van “szezonja”.

A szezonális szó jelentése tehát idényszerű, évszakos, tehát ebben az esetben a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listáját takarja.

Minden hónapban megismerkedünk majd pár különleges zöldséggel és gyümölccsel, így ebben a cikkben a naspolyával és a kökénnyel fogunk közelebbi ismeretséget kötni. A kicsit nagyobb kínálat kedvéért az egyéb kategóriában szerepelnek majd az áruházak zöldség- és gyümölcspultjain fellelhető egyéb termékek is (pl. ehető gombafajok), és kiegészítésként az importból származó (vagyis nem hazánk területén termelt, hanem külföldről beszállított) zöldségek és gyümölcsök is szerepelnek a listán.

A kökény bogyótermésének íze akkor lesz igazán finom, ha megvárjuk, hogy megcsípje az első fagy

A januári választék

Ebben a hónapban fogyaszthatjuk többek között a télen is fejlődő saláta- és káposztaféléket, az eltárolt burgonyát, hagymaféléket, téli almát és a télen is elérhető csiperkegombát.

A naspolyának is most, január és február hónapokban van szezonja. A rómaiaknak köszönhetően ismerkedett meg Európa ezzel a gyümölccsel, amely a Kaszpi-tenger partvidékén elterülő országokban őshonos. A régebbi korok királyi konyháin a kaviárral és a szarvasgombával együtt igazi ínyencségnek tartották. Kemény fájából gazdasági eszközöket, de még míves sétabotokat is készítettek. A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk. Amíg beérik, addig tároljuk szellős, sötét, hűvös helyen, vagy hagyjuk a fán, hogy megcsípje a fagy.

A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk

A naspolyán kívül ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk januárban:

GyümölcsZöldségEgyébImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, mandula, téli alma  burgonya, cékla, cikóriasaláta, madársaláta, cukorsüveg-saláta, édeskáposzta, bordás kel, kínai kel, kelkáposzta, csicsóka, sütőtök, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, lilahagyma, sárgarépa, zeller pasztinák  csiperkegombabanán

A februári választék

Gondolhatnánk, hogy az év két első hónapja sokban nem tér el egymástól, de érdemes utánanézni, hogy februárban milyen új szereplők jelennek meg: fogyaszthatunk téli körtét is, és megérkezett a korán vethető és nevelhető spenót és mángold. Az importból származó gyümölcsök között olcsóbban kapható már a szezonális grapefruit és citrom is.

A pincében eltárolt burgonyát, téli almát és téli körtét is fogyaszthatjuk most

A februári kiszemeltünk legyen a kökény, amely a naspolyával ellentétben hazánkban sokfelé meghonosodott. Erdőszéleken, kopár legelőkön fejlődik 1,5-2 méteres cserjévé, amely lombfakadás előtt apró, fehér virágokba borítja erősen tövises ágait. Ehető, kék bogyótermését ősszel hozza, amelyek fanyar ízűek, de ha megvárjuk, hogy megcsípje őket a fagy, akkor kellemes, zamatos ízük lesz.

Ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk februárban:

GyümölcsZöldségImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, téli körte, téli alma    burgonya, csicsóka, spenót, mángold, kelbimbó, kelkáposzta, vöröshagyma  banán, grapefruit, citrom  

A következő hónapban megismerkedünk majd a márciusban szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel, köztük bővebben a spárgáról, a rukkoláról és a külföldről származó kiviről lesz szó. Addig is:

Mindig vásároljunk friss, megbízható forrásból származó, hazai élelmiszert, ezzel a saját egészségünket és a felelős gazdálkodást is támogatjuk! Ha lehetőségünk van rá, termeljük meg a kertünkben azokat a zöldség- és gyümölcsfajokat, amelyeket a családunk szeret és maradék nélkül elfogyaszt!

Kapcsolódó cikkek:

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

2024. március 7. 04:36

Idén szeretnék megpróbálkozni a burgonyatermesztéssel is. Érdemes a burgonyát már előcsíráztatni?

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.