Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Január és február

Agrofórum Online

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Sajnos előfordul, hogy összekeverik a “szezonális” szót az “őshonos” vagy “helyben termelt” jelzőkkel, pedig ezek a fogalmak teljesen mást takarnak. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nem kifejezetten hazánk területén termelt, vagy itt őshonos gyümölcsöket jelentenek. Például

  • a reneszánszát élő naspolya (amelyet hazánkban is szüretelhetünk) őshazája a Kaszpi-tenger partvidéke, tehát nem őshonos, de most szezonális, és
  • a banán, amit hazánkban még nem tudunk megtermelni, jellemzően Dél-Amerikából szállítják hozzánk az áruházak polcaira. Mivel a banánnak azokban az országokban akkor van jellemzően idénye, amikor nálunk a téli hónapok beköszöntenek, ezért a banánnak novembertől márciusig van “szezonja”.

A szezonális szó jelentése tehát idényszerű, évszakos, tehát ebben az esetben a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listáját takarja.

Minden hónapban megismerkedünk majd pár különleges zöldséggel és gyümölccsel, így ebben a cikkben a naspolyával és a kökénnyel fogunk közelebbi ismeretséget kötni. A kicsit nagyobb kínálat kedvéért az egyéb kategóriában szerepelnek majd az áruházak zöldség- és gyümölcspultjain fellelhető egyéb termékek is (pl. ehető gombafajok), és kiegészítésként az importból származó (vagyis nem hazánk területén termelt, hanem külföldről beszállított) zöldségek és gyümölcsök is szerepelnek a listán.

A kökény bogyótermésének íze akkor lesz igazán finom, ha megvárjuk, hogy megcsípje az első fagy

A januári választék

Ebben a hónapban fogyaszthatjuk többek között a télen is fejlődő saláta- és káposztaféléket, az eltárolt burgonyát, hagymaféléket, téli almát és a télen is elérhető csiperkegombát.

A naspolyának is most, január és február hónapokban van szezonja. A rómaiaknak köszönhetően ismerkedett meg Európa ezzel a gyümölccsel, amely a Kaszpi-tenger partvidékén elterülő országokban őshonos. A régebbi korok királyi konyháin a kaviárral és a szarvasgombával együtt igazi ínyencségnek tartották. Kemény fájából gazdasági eszközöket, de még míves sétabotokat is készítettek. A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk. Amíg beérik, addig tároljuk szellős, sötét, hűvös helyen, vagy hagyjuk a fán, hogy megcsípje a fagy.

A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk

A naspolyán kívül ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk januárban:

GyümölcsZöldségEgyébImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, mandula, téli alma  burgonya, cékla, cikóriasaláta, madársaláta, cukorsüveg-saláta, édeskáposzta, bordás kel, kínai kel, kelkáposzta, csicsóka, sütőtök, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, lilahagyma, sárgarépa, zeller pasztinák  csiperkegombabanán

A februári választék

Gondolhatnánk, hogy az év két első hónapja sokban nem tér el egymástól, de érdemes utánanézni, hogy februárban milyen új szereplők jelennek meg: fogyaszthatunk téli körtét is, és megérkezett a korán vethető és nevelhető spenót és mángold. Az importból származó gyümölcsök között olcsóbban kapható már a szezonális grapefruit és citrom is.

A pincében eltárolt burgonyát, téli almát és téli körtét is fogyaszthatjuk most

A februári kiszemeltünk legyen a kökény, amely a naspolyával ellentétben hazánkban sokfelé meghonosodott. Erdőszéleken, kopár legelőkön fejlődik 1,5-2 méteres cserjévé, amely lombfakadás előtt apró, fehér virágokba borítja erősen tövises ágait. Ehető, kék bogyótermését ősszel hozza, amelyek fanyar ízűek, de ha megvárjuk, hogy megcsípje őket a fagy, akkor kellemes, zamatos ízük lesz.

Ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk februárban:

GyümölcsZöldségImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, téli körte, téli alma    burgonya, csicsóka, spenót, mángold, kelbimbó, kelkáposzta, vöröshagyma  banán, grapefruit, citrom  

A következő hónapban megismerkedünk majd a márciusban szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel, köztük bővebben a spárgáról, a rukkoláról és a külföldről származó kiviről lesz szó. Addig is:

Mindig vásároljunk friss, megbízható forrásból származó, hazai élelmiszert, ezzel a saját egészségünket és a felelős gazdálkodást is támogatjuk! Ha lehetőségünk van rá, termeljük meg a kertünkben azokat a zöldség- és gyümölcsfajokat, amelyeket a családunk szeret és maradék nélkül elfogyaszt!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – az óriástöktől a pézsmatökig

2024. november 18. 05:40

Nem maradhat ki a felsorolásból a téli tökök színes és kilogrammokban gazdag csoportja sem: most jön az óriástök, a pézsmatök, a Hokkaido-tök és a Halloween-tök is.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Miért kell a burgonyatöveket feltölteni?

2023. június 1. 04:36

Krumplitermesztéssel kapcsolatban szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Miért kell a burgonya töveit földdel feltölteni?

Fóliák hasznosítása, V. – Burgonya hajtatás

2024. február 16. 16:40

A burgonya a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye, termelési volumenben csak a rizs és a búza előzi meg.

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.