Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Január és február

Agrofórum Online

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Sajnos előfordul, hogy összekeverik a “szezonális” szót az “őshonos” vagy “helyben termelt” jelzőkkel, pedig ezek a fogalmak teljesen mást takarnak. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nem kifejezetten hazánk területén termelt, vagy itt őshonos gyümölcsöket jelentenek. Például

  • a reneszánszát élő naspolya (amelyet hazánkban is szüretelhetünk) őshazája a Kaszpi-tenger partvidéke, tehát nem őshonos, de most szezonális, és
  • a banán, amit hazánkban még nem tudunk megtermelni, jellemzően Dél-Amerikából szállítják hozzánk az áruházak polcaira. Mivel a banánnak azokban az országokban akkor van jellemzően idénye, amikor nálunk a téli hónapok beköszöntenek, ezért a banánnak novembertől márciusig van “szezonja”.

A szezonális szó jelentése tehát idényszerű, évszakos, tehát ebben az esetben a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listáját takarja.

Minden hónapban megismerkedünk majd pár különleges zöldséggel és gyümölccsel, így ebben a cikkben a naspolyával és a kökénnyel fogunk közelebbi ismeretséget kötni. A kicsit nagyobb kínálat kedvéért az egyéb kategóriában szerepelnek majd az áruházak zöldség- és gyümölcspultjain fellelhető egyéb termékek is (pl. ehető gombafajok), és kiegészítésként az importból származó (vagyis nem hazánk területén termelt, hanem külföldről beszállított) zöldségek és gyümölcsök is szerepelnek a listán.

A kökény bogyótermésének íze akkor lesz igazán finom, ha megvárjuk, hogy megcsípje az első fagy

A januári választék

Ebben a hónapban fogyaszthatjuk többek között a télen is fejlődő saláta- és káposztaféléket, az eltárolt burgonyát, hagymaféléket, téli almát és a télen is elérhető csiperkegombát.

A naspolyának is most, január és február hónapokban van szezonja. A rómaiaknak köszönhetően ismerkedett meg Európa ezzel a gyümölccsel, amely a Kaszpi-tenger partvidékén elterülő országokban őshonos. A régebbi korok királyi konyháin a kaviárral és a szarvasgombával együtt igazi ínyencségnek tartották. Kemény fájából gazdasági eszközöket, de még míves sétabotokat is készítettek. A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk. Amíg beérik, addig tároljuk szellős, sötét, hűvös helyen, vagy hagyjuk a fán, hogy megcsípje a fagy.

A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk

A naspolyán kívül ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk januárban:

GyümölcsZöldségEgyébImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, mandula, téli alma  burgonya, cékla, cikóriasaláta, madársaláta, cukorsüveg-saláta, édeskáposzta, bordás kel, kínai kel, kelkáposzta, csicsóka, sütőtök, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, lilahagyma, sárgarépa, zeller pasztinák  csiperkegombabanán

A februári választék

Gondolhatnánk, hogy az év két első hónapja sokban nem tér el egymástól, de érdemes utánanézni, hogy februárban milyen új szereplők jelennek meg: fogyaszthatunk téli körtét is, és megérkezett a korán vethető és nevelhető spenót és mángold. Az importból származó gyümölcsök között olcsóbban kapható már a szezonális grapefruit és citrom is.

A pincében eltárolt burgonyát, téli almát és téli körtét is fogyaszthatjuk most

A februári kiszemeltünk legyen a kökény, amely a naspolyával ellentétben hazánkban sokfelé meghonosodott. Erdőszéleken, kopár legelőkön fejlődik 1,5-2 méteres cserjévé, amely lombfakadás előtt apró, fehér virágokba borítja erősen tövises ágait. Ehető, kék bogyótermését ősszel hozza, amelyek fanyar ízűek, de ha megvárjuk, hogy megcsípje őket a fagy, akkor kellemes, zamatos ízük lesz.

Ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk februárban:

GyümölcsZöldségImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, téli körte, téli alma    burgonya, csicsóka, spenót, mángold, kelbimbó, kelkáposzta, vöröshagyma  banán, grapefruit, citrom  

A következő hónapban megismerkedünk majd a márciusban szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel, köztük bővebben a spárgáról, a rukkoláról és a külföldről származó kiviről lesz szó. Addig is:

Mindig vásároljunk friss, megbízható forrásból származó, hazai élelmiszert, ezzel a saját egészségünket és a felelős gazdálkodást is támogatjuk! Ha lehetőségünk van rá, termeljük meg a kertünkben azokat a zöldség- és gyümölcsfajokat, amelyeket a családunk szeret és maradék nélkül elfogyaszt!

Kapcsolódó cikkek:

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

2025-ben fészkelt először hazánkban a feketeszárnyú kuhi!

2025. szeptember 13. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírt adott arról, hogy feketeszárnyú kuhi idén először, sikeresen költött hazánkban.

A sünbarát kert tartozékai

2025. szeptember 11. 05:40

Sokat tehetünk a kert sünbaráttá tételéhez: pár egyszerű megoldás, és biztonságosan közlekedhetnek, vadászhatnak és telelhetnek a sünök!

Segítsünk a sünökön! – Magukra maradt fiatal sünöket találtam, mi a teendőm?

2025. szeptember 5. 05:40

Egy fenntartható kertben nem ritka látvány az újszülött sün. Mit tegyünk, ha fészket találunk? Hogyan állapítsuk meg, hogy kell-e a segítségünk?

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Eltemethetjük-e a hazai burgonyatermesztést?

2019. május 1. 08:24

Előző lapszámunkban két cikk is foglalkozott a hazai burgonyatermesztés lehangoló helyzetével. Az ott közzétett információk alapján jogosan vetődhet fel olvasóinkban a kérdés, hogy van-e egyáltalán jövője a hazai burgonyatermesztésnek. Arra gondoltunk, hogy „több szem többet lát” alapon megkérdezzük a nemzetközileg is ismert – így kellő kitekintéssel bíró – burgonyanemesítőt prof. Kruppa Józsefet, hogy miként látja a hazai burgonyatermesztés helyzetét és jövőjét.

Honnan tudom, hogy túl sok burgonyát eszem?

2024. augusztus 24. 08:10

vajon egészséges-e egyáltalán ma burgonyát enni, és ha igen, mennyi lenne az optimális mennyiség?

Ideális szántóföldi burgonyafajták

2019. május 1. 08:46

A sikeres burgonyatermesztés alapja sok minden mellett a megfelelő fajtaválasztás. Jöjjön egy kis segítség ehhez a nem egyszerű feladathoz.