Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Január és február

Agrofórum Online

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Sajnos előfordul, hogy összekeverik a “szezonális” szót az “őshonos” vagy “helyben termelt” jelzőkkel, pedig ezek a fogalmak teljesen mást takarnak. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nem kifejezetten hazánk területén termelt, vagy itt őshonos gyümölcsöket jelentenek. Például

  • a reneszánszát élő naspolya (amelyet hazánkban is szüretelhetünk) őshazája a Kaszpi-tenger partvidéke, tehát nem őshonos, de most szezonális, és
  • a banán, amit hazánkban még nem tudunk megtermelni, jellemzően Dél-Amerikából szállítják hozzánk az áruházak polcaira. Mivel a banánnak azokban az országokban akkor van jellemzően idénye, amikor nálunk a téli hónapok beköszöntenek, ezért a banánnak novembertől márciusig van “szezonja”.

A szezonális szó jelentése tehát idényszerű, évszakos, tehát ebben az esetben a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listáját takarja.

Minden hónapban megismerkedünk majd pár különleges zöldséggel és gyümölccsel, így ebben a cikkben a naspolyával és a kökénnyel fogunk közelebbi ismeretséget kötni. A kicsit nagyobb kínálat kedvéért az egyéb kategóriában szerepelnek majd az áruházak zöldség- és gyümölcspultjain fellelhető egyéb termékek is (pl. ehető gombafajok), és kiegészítésként az importból származó (vagyis nem hazánk területén termelt, hanem külföldről beszállított) zöldségek és gyümölcsök is szerepelnek a listán.

A kökény bogyótermésének íze akkor lesz igazán finom, ha megvárjuk, hogy megcsípje az első fagy

A januári választék

Ebben a hónapban fogyaszthatjuk többek között a télen is fejlődő saláta- és káposztaféléket, az eltárolt burgonyát, hagymaféléket, téli almát és a télen is elérhető csiperkegombát.

A naspolyának is most, január és február hónapokban van szezonja. A rómaiaknak köszönhetően ismerkedett meg Európa ezzel a gyümölccsel, amely a Kaszpi-tenger partvidékén elterülő országokban őshonos. A régebbi korok királyi konyháin a kaviárral és a szarvasgombával együtt igazi ínyencségnek tartották. Kemény fájából gazdasági eszközöket, de még míves sétabotokat is készítettek. A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk. Amíg beérik, addig tároljuk szellős, sötét, hűvös helyen, vagy hagyjuk a fán, hogy megcsípje a fagy.

A naspolya különlegessége, hogy a megszottyosodott, lekvár állagú gyümölcsöket fogyaszthatjuk

A naspolyán kívül ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk januárban:

GyümölcsZöldségEgyébImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, mandula, téli alma  burgonya, cékla, cikóriasaláta, madársaláta, cukorsüveg-saláta, édeskáposzta, bordás kel, kínai kel, kelkáposzta, csicsóka, sütőtök, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, lilahagyma, sárgarépa, zeller pasztinák  csiperkegombabanán

A februári választék

Gondolhatnánk, hogy az év két első hónapja sokban nem tér el egymástól, de érdemes utánanézni, hogy februárban milyen új szereplők jelennek meg: fogyaszthatunk téli körtét is, és megérkezett a korán vethető és nevelhető spenót és mángold. Az importból származó gyümölcsök között olcsóbban kapható már a szezonális grapefruit és citrom is.

A pincében eltárolt burgonyát, téli almát és téli körtét is fogyaszthatjuk most

A februári kiszemeltünk legyen a kökény, amely a naspolyával ellentétben hazánkban sokfelé meghonosodott. Erdőszéleken, kopár legelőkön fejlődik 1,5-2 méteres cserjévé, amely lombfakadás előtt apró, fehér virágokba borítja erősen tövises ágait. Ehető, kék bogyótermését ősszel hozza, amelyek fanyar ízűek, de ha megvárjuk, hogy megcsípje őket a fagy, akkor kellemes, zamatos ízük lesz.

Ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk februárban:

GyümölcsZöldségImportból származó szezonális gyümölcs
kökény, naspolya, téli körte, téli alma    burgonya, csicsóka, spenót, mángold, kelbimbó, kelkáposzta, vöröshagyma  banán, grapefruit, citrom  

A következő hónapban megismerkedünk majd a márciusban szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel, köztük bővebben a spárgáról, a rukkoláról és a külföldről származó kiviről lesz szó. Addig is:

Mindig vásároljunk friss, megbízható forrásból származó, hazai élelmiszert, ezzel a saját egészségünket és a felelős gazdálkodást is támogatjuk! Ha lehetőségünk van rá, termeljük meg a kertünkben azokat a zöldség- és gyümölcsfajokat, amelyeket a családunk szeret és maradék nélkül elfogyaszt!

Kapcsolódó cikkek:

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Eltemethetjük-e a hazai burgonyatermesztést?

2019. május 1. 08:24

Előző lapszámunkban két cikk is foglalkozott a hazai burgonyatermesztés lehangoló helyzetével. Az ott közzétett információk alapján jogosan vetődhet fel olvasóinkban a kérdés, hogy van-e egyáltalán jövője a hazai burgonyatermesztésnek. Arra gondoltunk, hogy „több szem többet lát” alapon megkérdezzük a nemzetközileg is ismert – így kellő kitekintéssel bíró – burgonyanemesítőt prof. Kruppa Józsefet, hogy miként látja a hazai burgonyatermesztés helyzetét és jövőjét.

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

2024. október 21. 04:40

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!