„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.
A klasszikus alma-körte párosítás talán az ősz legnépszerűbb ízét adja a fahéjjal kiegészítve. Ezt dobtam fel most egy kis kókuszforgáccsal és némi kreatív díszítéssel. Engedjétek szabadon Ti is a fantáziátokat és bátran árasszátok el a postaládám a szebbnél szebb piték fotóival!
Pitesütésre fel!
Hozzávalók:
Pite tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg nádcukor/porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek víz
- 1 tojás
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 3 közepes méretű alma
- 2 közepes méretű körte
- 2 ek. méz
- fahéj
- szerecsendió
- kókuszreszelék
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.
Összemorzsoljuk, és amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a tojást és egy vagy két evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát robotgépben is összeállíthatjuk.
20 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
Míg a pitetészta pihen, lereszeljük az almákat, és a körtét – hámozás nélkül -. Egy tálba tesszük, majd mézet, fahéjat és szerecsendiót teszünk hozzá. Összekeverjük.
A pitetésztát kivesszük a hűtőből (lecsippentünk belőle egy kisebb darabot), kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. A kis darabot is kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle (én ánizs és falevél formát választottam).
A kibélelt piteformába öntjük a tölteléket, eloszlatjuk, és kidíszítjük a kiszaggatott formákkal. A tetejét megkenjük tojással.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!