Életmód, gasztronómia

Almás-körtés őszi pite

Agrofórum Online

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

A klasszikus alma-körte párosítás talán az ősz legnépszerűbb ízét adja a fahéjjal kiegészítve. Ezt dobtam fel most egy kis kókuszforgáccsal és némi kreatív díszítéssel. Engedjétek szabadon Ti is a fantáziátokat és bátran árasszátok el a postaládám a szebbnél szebb piték fotóival!

Pitesütésre fel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

Pite tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor/porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek víz
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 3 közepes méretű alma
  • 2 közepes méretű körte
  • 2 ek. méz
  • fahéj
  • szerecsendió
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.

Összemorzsoljuk, és amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a tojást és egy vagy két evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát robotgépben is összeállíthatjuk.

20 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Míg a pitetészta pihen, lereszeljük az almákat, és a körtét – hámozás nélkül -. Egy tálba tesszük, majd mézet, fahéjat és szerecsendiót teszünk hozzá. Összekeverjük.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből (lecsippentünk belőle egy kisebb darabot), kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. A kis darabot is kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle (én ánizs és falevél formát választottam).

A kibélelt piteformába öntjük a tölteléket, eloszlatjuk, és kidíszítjük a kiszaggatott formákkal. A tetejét megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: szárazság és fertőzések

2025. június 13. 08:10

Június első hetében az aszály uralta az országot, miközben a kórokozók és kártevők egyre nagyobb gondot okoznak a gyümölcsösökben.

Jót tett a bőséges őszi-téli csapadék az almaültetvényeknek

2023. január 25. 11:07

Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.