Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Almás-körtés őszi pite

Almás-körtés őszi pite

Agrofórum Online

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.

A klasszikus alma-körte párosítás talán az ősz legnépszerűbb ízét adja a fahéjjal kiegészítve. Ezt dobtam fel most egy kis kókuszforgáccsal és némi kreatív díszítéssel. Engedjétek szabadon Ti is a fantáziátokat és bátran árasszátok el a postaládám a szebbnél szebb piték fotóival!

Pitesütésre fel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

Pite tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg nádcukor/porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek víz
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 3 közepes méretű alma
  • 2 közepes méretű körte
  • 2 ek. méz
  • fahéj
  • szerecsendió
  • kókuszreszelék

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott vajat.

Összemorzsoljuk, és amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a tojást és egy vagy két evőkanál vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát robotgépben is összeállíthatjuk.

20 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Míg a pitetészta pihen, lereszeljük az almákat, és a körtét – hámozás nélkül -. Egy tálba tesszük, majd mézet, fahéjat és szerecsendiót teszünk hozzá. Összekeverjük.

A pitetésztát kivesszük a hűtőből (lecsippentünk belőle egy kisebb darabot), kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. A kis darabot is kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle (én ánizs és falevél formát választottam).

A kibélelt piteformába öntjük a tölteléket, eloszlatjuk, és kidíszítjük a kiszaggatott formákkal. A tetejét megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-40 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

2018. március 13. 07:58

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

Az almafák nyári metszése

2021. június 18. 06:17

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.