Életmód, gasztronómia

Csörögefánk

Agrofórum Online

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk.

Eddig ez valahogy kimaradt az életemből, pedig egyébként a hagyományos fánkot, sőt a túrófánkokat, és különféle spanyol és olasz fánkokat is nagyon szeretem. Csörögét viszont korábban még nem sütöttem soha, így épp itt volt az ideje. Elég gyorsan rájöttem, hogy kár volt eddig várni. Az első kísérlet óta aztán már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett. (Lehet vékonyabb tésztából formázni, és akkor még ropogósabb lesz, de nálunk ez a kicsit pufibb verzió vált be a legjobban.)

Maga a csöröge egyébként több száz éve kapta ezt a nevet, valószínűleg a forró zsírban sülő tészta hangjára, vagy a kisült fánk ropogására utal. Erdélyből származik, bár vannak, akik inkább a palócokhoz kötik az eredetét.

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
    5 dkg vaj
    3 tojássárgája
    15 dkg tejföl
    csipetnyi só
    1 teáskanál porcukor
    olaj a sütéshez
    porcukor és lekvár a tálaláshoz

A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és elmorzsoljuk a vajjal, majd minden egyebet hozzáadunk, és összegyúrjuk. Ha esetleg ragad, akkor pici lisztet adhatunk még hozzá. Kb. 20 percre hűtőbe tesszük.

Serpenyőben olajat hevítünk, és előkészítjük a gyúródeszkát. A tésztát kinyújtjuk (kb. 3 mm-vastag legyen), és rombusz alakú formákat vágunk belőle, és minden rombusz közepén ejtünk egy bevágást. A rombusz egyik sarkát áthúzzuk a bevágáson, és az így kapott kis formákat az olajban kisütjük (közben megforgatjuk). Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Hamarosan AGROmashEXPO-AgrárgépShow – mi ott leszünk!

2024. január 11. 11:10

Ha január, akkor AGROmashEXPO-AgrárgépShow kiállítás a budapesti Hungexpo területén. Keresse az Agrofórumot a B pavilonban – mi ott leszünk!

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

„Az Agrofórumnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára” - Nyereményjáték 2019 - II. rész

2020. február 4. 17:27

Növénytermesztők vagyunk, és az Agrofórumban foglalkoznak leginkább mélyrehatóan azokkal a témákkal, amelyek minket érintenek. A lapnak komoly hatása van a gazdálkodásunk irányára.