Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk.
Eddig ez valahogy kimaradt az életemből, pedig egyébként a hagyományos fánkot, sőt a túrófánkokat, és különféle spanyol és olasz fánkokat is nagyon szeretem. Csörögét viszont korábban még nem sütöttem soha, így épp itt volt az ideje. Elég gyorsan rájöttem, hogy kár volt eddig várni. Az első kísérlet óta aztán már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett. (Lehet vékonyabb tésztából formázni, és akkor még ropogósabb lesz, de nálunk ez a kicsit pufibb verzió vált be a legjobban.)
Maga a csöröge egyébként több száz éve kapta ezt a nevet, valószínűleg a forró zsírban sülő tészta hangjára, vagy a kisült fánk ropogására utal. Erdélyből származik, bár vannak, akik inkább a palócokhoz kötik az eredetét.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
5 dkg vaj
3 tojássárgája
15 dkg tejföl
csipetnyi só
1 teáskanál porcukor
olaj a sütéshez
porcukor és lekvár a tálaláshoz
A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és elmorzsoljuk a vajjal, majd minden egyebet hozzáadunk, és összegyúrjuk. Ha esetleg ragad, akkor pici lisztet adhatunk még hozzá. Kb. 20 percre hűtőbe tesszük.
Serpenyőben olajat hevítünk, és előkészítjük a gyúródeszkát. A tésztát kinyújtjuk (kb. 3 mm-vastag legyen), és rombusz alakú formákat vágunk belőle, és minden rombusz közepén ejtünk egy bevágást. A rombusz egyik sarkát áthúzzuk a bevágáson, és az így kapott kis formákat az olajban kisütjük (közben megforgatjuk). Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.