Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.
Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat és antioxidánsokban is gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása van. Fokozza a bélműködést, erősíti az immunrendszert és a hasnyálmirigy gyulladásra is jótékonyan hat.
Semleges ízének köszönhetően nemcsak sós fogásokhoz ajánlom. Remek alapja tud lenni egy édességnek is. Ez a lasagne húsmentesen is nagyon finom. Próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
- 4 közepes cukkini
- 50 dkg darált hús
- 9-10 db lasagne tésztalap
- 4 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- 6 dl tej
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sajt
- só
- bors
- oregánó/kakukkfű
- 1 kk. szerecsendió
- 1 kk. fehér bors
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk egy lábosban, beleszórjuk a lisztet, a szerecsendiót, a fehér borsot, ízlés szerint a sót, majd a zúzott vagy reszelt fokhagymákat.
Lassan, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd 1 dl vizet. Lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük, közben kevergetjük.
Egy másik lábosban olívaolajon megpirítjuk a darált húst. Sót, borsot és oregánót teszünk rá.
A cukkinikat vékony karikákra szeleteljük.
Egy tepsit kikenünk vajjal (én most kivételesen sütőpapírt tettem bele), lerakunk az aljába 3 lasagne lapot, rákanalazzuk a mártás harmadát és a darált hús felét. Rátesszük a cukkinikarikákat, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és meglocsoljuk a mártással.
Ismét a lasagne lapok következnek, majd a cukkini, a hús, a sajt és a mártás.
Így rétegezzük, a tetejét végül a mártással és a sajttal fejezzük be.
Előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá!