26℃ 14℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Életmód, gasztronómia

Cukkinis lasagne – recept

Agrofórum Online

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat és antioxidánsokban is gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása van. Fokozza a bélműködést, erősíti az immunrendszert és a hasnyálmirigy gyulladásra is jótékonyan hat.

Semleges ízének köszönhetően nemcsak sós fogásokhoz ajánlom. Remek alapja tud lenni egy édességnek is. Ez a lasagne húsmentesen is nagyon finom. Próbáljátok ki Ti is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini
  • 50 dkg darált hús
  • 9-10 db lasagne tésztalap
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • oregánó/kakukkfű
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 kk. fehér bors

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk egy lábosban, beleszórjuk a lisztet, a szerecsendiót, a fehér borsot, ízlés szerint a sót, majd a zúzott vagy reszelt fokhagymákat.

Lassan, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd 1 dl vizet. Lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük, közben kevergetjük.

Egy másik lábosban olívaolajon megpirítjuk a darált húst. Sót, borsot és oregánót teszünk rá.

A cukkinikat vékony karikákra szeleteljük.

Egy tepsit kikenünk vajjal (én most kivételesen sütőpapírt tettem bele), lerakunk az aljába 3 lasagne lapot, rákanalazzuk a mártás harmadát és a darált hús felét. Rátesszük a cukkinikarikákat, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és meglocsoljuk a mártással.

Ismét a lasagne lapok következnek, majd a cukkini, a hús, a sajt és a mártás.

Így rétegezzük, a tetejét végül a mártással és a sajttal fejezzük be.

Előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

2018. június 7. 07:48

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

Ház, táj blog Képgaléria

Hazánk kincsei III. rész - A 2019-es év madara, kétéltűje és emlőse

2019. augusztus 28. 04:36

A Magyar Természettudományi Múzeum idén januárban is kihirdette a 2019-es év „legjei” verseny győzteseit a szakma által nevezett madár-, rovar-, emlős-, hal-, és kétéltűfajok, valamint a növény- és gombavilág képviselői közül. Ez a cikk a 2019-es év madaráról, kétéltűjéről és emlőséről szól.

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.