23℃ 12℃
május 30. Janka, Zsanett, Johanna, Nándor
Életmód, gasztronómia

Cukkinis lasagne – recept

Agrofórum Online

Nálunk még mindig tombol a cukkiniszezon. Én nem is bánom, mert nagyon szeretek ezzel a zöldséggel ételeket alkotni. Lédús, roppanós, gyorsan elkészíthető, kalóriaszegény és egészséges.

Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, béta-karotint, foszfort, káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, folsavat és antioxidánsokban is gazdag. Gyulladáscsökkentő hatása van. Fokozza a bélműködést, erősíti az immunrendszert és a hasnyálmirigy gyulladásra is jótékonyan hat.

Semleges ízének köszönhetően nemcsak sós fogásokhoz ajánlom. Remek alapja tud lenni egy édességnek is. Ez a lasagne húsmentesen is nagyon finom. Próbáljátok ki Ti is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini
  • 50 dkg darált hús
  • 9-10 db lasagne tésztalap
  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sajt
  • bors
  • oregánó/kakukkfű
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 kk. fehér bors

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk egy lábosban, beleszórjuk a lisztet, a szerecsendiót, a fehér borsot, ízlés szerint a sót, majd a zúzott vagy reszelt fokhagymákat.

Lassan, fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd 1 dl vizet. Lassú tűzön még kb. 10 percig főzzük, közben kevergetjük.

Egy másik lábosban olívaolajon megpirítjuk a darált húst. Sót, borsot és oregánót teszünk rá.

A cukkinikat vékony karikákra szeleteljük.

Egy tepsit kikenünk vajjal (én most kivételesen sütőpapírt tettem bele), lerakunk az aljába 3 lasagne lapot, rákanalazzuk a mártás harmadát és a darált hús felét. Rátesszük a cukkinikarikákat, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és meglocsoljuk a mártással.

Ismét a lasagne lapok következnek, majd a cukkini, a hús, a sajt és a mártás.

Így rétegezzük, a tetejét végül a mártással és a sajttal fejezzük be.

Előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.

Közösségi kertek – innovatív kezdeményezés a fenntartható és környezettudatos életmód szolgálatában

2018. július 20. 13:01

Közösségi kerteket ma már országszerte fellelhetünk, a fővárosban éppúgy, mint egy erdőszéli településen. De mit rejtenek ezek a kacagástól és kapasuhogástól hangos „különvilágok”? Mi vezetett a nagy népszerűségig és hol találhatjuk meg őket pontosan?

Hunyor: Minden amit tudni kell róla

2019. február 26. 05:36

Akármikor eszembe jut, látom valahol vagy olvasok róla, mindig úgy érzem, körüllengi valami titokzatosság, valami varázslat ezt a növényt. Pár éve jött divatba, tudatosan keressük a kertészetekben, virágüzletekben. De mennyit tudunk róla pontosan? Íme a páratlan hunyor!

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

2019. február 9. 04:36

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?