Életmód, gasztronómia

Húsvéti fonott kalács

Agrofórum Online

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés egyébként is az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Így amikor csak van időm, igyekszem beiktatni a hétvégi programba is 1-1 kakaós csigát, vagy házi kiflit. Aztán persze van, hogy hetekig nem készül semmi, mert nincs időm sütögetni, de ilyenkor húsvétkor mindig úgy intézem, hogy a kalácsot én süssem. Nem kell hozzá pékigazolvány, bárki képes rá, csak követni kell a receptet és betartani a kelesztési-sütési időket. A fonás gyakorlásához érdemes egy-két videót megnézni, biztos, hogy utána menni fog. Egy nehézség van csak: ha elkészült a kalács, meg kell várni, míg teljesen kihűl.

Húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók 3 db kalácshoz:

  • 2 dl tej
    4-5 dkg friss élesztő
    10 dkg cukor
    1 kg finomliszt
    csipetnyi só
    2 tojás
    2 tojássárgája
    4 dl habtejszín (nem felverve!)
    A tetejére:
    1 db tojás

A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztjuk, míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 3 részre osztjuk. Egy adagot magunk elé teszünk, és 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és letakarva 10 percig pihentetjük. A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket (nem túl szorosan). Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.

Ugyanígy járunk el a másik két nagy tésztadarabbal, majd a tetejükre szánt tojást enyhén felverjük, és lekenjük vele a kalácsokat, és újabb 30 percig kelni hagyjuk őket. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük. A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással a tetejüket, és sütőbe toljuk a tepsit 40-45 percre. Ha pirulni kezd a teteje, érdemes lazán letakarni egy alufóliával a kalácsokat.

(A három kalács éppen elfér egy tepsin, de lehet, hogy érdemes inkább két körben sütni, két tepsin kényelmesebben elférnek.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az állati zsíroktól nem kell félni? Ezt mondják a kutatók

2025. szeptember 15. 14:10

Az állati zsírok évtizedekig száműzöttek voltak az egészséges táplálkozásból. Ma azonban újra terítéken vannak – szó szerint is.

4 zseniális nyers cukkini recept pillanatok alatt

2025. szeptember 11. 11:10

Egészséges nassolás és könnyű saláták – mutatjuk, hogyan készíthet nyers cukkiniből gyors, ízletes fogásokat.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Sárgabarackos muffin rózsahabbal

2019. július 27. 05:38

Beindult nálunk is a sárgabarackszezon! Sokat töprengtem, mi is készüljön a blogra, hiszen ebből a gyümölcsből rengeteg étel alkotható.

Egy szakácskönyv, amelyből az erdész sem hiányzik

2023. július 5. 11:12

Amikor interjúidőpontot kértem Bózsó Gyula erdőmérnöktől, „Az ERDŐ finom” és az „I Love Bükk” című könyvek szerzőjétől, szilárd elhatározásom volt, hogy ezekről fogunk beszélgetni. Ehhez képest aztán szó esett a fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdő hármas funkciójáról, hibrid mozdonyról és még manókról is.

Zöldségvarázs natúr csirkemellel és rukkolával

2019. július 20. 05:36

Ha ránézek erre a sok színes zöldségre, azonnal mosolyogni támad kedvem. Igazi tavaszi-nyári főétel, ami tele van vitamindús zöldségekkel.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.