Életmód, gasztronómia

Húsvéti fonott kalács

Agrofórum Online

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés egyébként is az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Így amikor csak van időm, igyekszem beiktatni a hétvégi programba is 1-1 kakaós csigát, vagy házi kiflit. Aztán persze van, hogy hetekig nem készül semmi, mert nincs időm sütögetni, de ilyenkor húsvétkor mindig úgy intézem, hogy a kalácsot én süssem. Nem kell hozzá pékigazolvány, bárki képes rá, csak követni kell a receptet és betartani a kelesztési-sütési időket. A fonás gyakorlásához érdemes egy-két videót megnézni, biztos, hogy utána menni fog. Egy nehézség van csak: ha elkészült a kalács, meg kell várni, míg teljesen kihűl.

Húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók 3 db kalácshoz:

  • 2 dl tej
    4-5 dkg friss élesztő
    10 dkg cukor
    1 kg finomliszt
    csipetnyi só
    2 tojás
    2 tojássárgája
    4 dl habtejszín (nem felverve!)
    A tetejére:
    1 db tojás

A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztjuk, míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 3 részre osztjuk. Egy adagot magunk elé teszünk, és 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és letakarva 10 percig pihentetjük. A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket (nem túl szorosan). Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.

Ugyanígy járunk el a másik két nagy tésztadarabbal, majd a tetejükre szánt tojást enyhén felverjük, és lekenjük vele a kalácsokat, és újabb 30 percig kelni hagyjuk őket. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük. A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással a tetejüket, és sütőbe toljuk a tepsit 40-45 percre. Ha pirulni kezd a teteje, érdemes lazán letakarni egy alufóliával a kalácsokat.

(A három kalács éppen elfér egy tepsin, de lehet, hogy érdemes inkább két körben sütni, két tepsin kényelmesebben elférnek.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Klasszikus lekváros linzer

2018. március 16. 09:18

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.