Életmód, gasztronómia

Húsvéti fonott kalács

Agrofórum Online

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés egyébként is az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Így amikor csak van időm, igyekszem beiktatni a hétvégi programba is 1-1 kakaós csigát, vagy házi kiflit. Aztán persze van, hogy hetekig nem készül semmi, mert nincs időm sütögetni, de ilyenkor húsvétkor mindig úgy intézem, hogy a kalácsot én süssem. Nem kell hozzá pékigazolvány, bárki képes rá, csak követni kell a receptet és betartani a kelesztési-sütési időket. A fonás gyakorlásához érdemes egy-két videót megnézni, biztos, hogy utána menni fog. Egy nehézség van csak: ha elkészült a kalács, meg kell várni, míg teljesen kihűl.

Húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók 3 db kalácshoz:

  • 2 dl tej
    4-5 dkg friss élesztő
    10 dkg cukor
    1 kg finomliszt
    csipetnyi só
    2 tojás
    2 tojássárgája
    4 dl habtejszín (nem felverve!)
    A tetejére:
    1 db tojás

A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztjuk, míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 3 részre osztjuk. Egy adagot magunk elé teszünk, és 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és letakarva 10 percig pihentetjük. A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket (nem túl szorosan). Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.

Ugyanígy járunk el a másik két nagy tésztadarabbal, majd a tetejükre szánt tojást enyhén felverjük, és lekenjük vele a kalácsokat, és újabb 30 percig kelni hagyjuk őket. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük. A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással a tetejüket, és sütőbe toljuk a tepsit 40-45 percre. Ha pirulni kezd a teteje, érdemes lazán letakarni egy alufóliával a kalácsokat.

(A három kalács éppen elfér egy tepsin, de lehet, hogy érdemes inkább két körben sütni, két tepsin kényelmesebben elférnek.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért rossz ötlet desztillált vízzel locsolni a szobanövényeinket

2025. december 15. 09:10

Esővíz, szűrt víz vagy desztillált víz? Melyik a legideálisabb a bent tárolt növényeink öntözésére? A válasz váratlan és meglepő.

Kiderült, miből készítik a növényi alapú mézet, óriási a felháborodás

2025. december 13. 16:10

Húspótlók, tojáspótlók és más efféle élelmiszerek már az európai piacokon is találhatók, a mézpótló viszont sokaknál keltett megütközést.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Őszi vitaminbomba

2019. november 1. 09:00

Ha ránézek erre a színes különlegességre, azonnal az ősz jut eszembe. Természetesen nem csak akkor készíthető el, de a zöld-lila-narancssárga kombinációja a lehulló falevelek színkavalkádját idézi.

Kenyérlángos gluténmentesen, hagymával, szalonnával

2024. február 24. 08:10

Talán sokan nem is gondolnák, mekkora feladat sok gyereket, egy nagy családot minőségi, egészséges és változatos ételekkel ellátni: vajon mennyi húst igényel, akár csak egy 4-5 gyerekes família egy ebédre? Mennyi étellel lakik jól 4-5-6 gyerek? Hány tojásból lehet kiadós rántottát készíteni és hogy lehet mindezzel fizikailag és anyagilag lépést tartani?

Egy szakácskönyv, amelyből az erdész sem hiányzik

2023. július 5. 11:12

Amikor interjúidőpontot kértem Bózsó Gyula erdőmérnöktől, „Az ERDŐ finom” és az „I Love Bükk” című könyvek szerzőjétől, szilárd elhatározásom volt, hogy ezekről fogunk beszélgetni. Ehhez képest aztán szó esett a fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdő hármas funkciójáról, hibrid mozdonyról és még manókról is.