Termőföldtől az asztalig

Húsvéti fonott kalács

Agrofórum Online

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés egyébként is az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Így amikor csak van időm, igyekszem beiktatni a hétvégi programba is 1-1 kakaós csigát, vagy házi kiflit. Aztán persze van, hogy hetekig nem készül semmi, mert nincs időm sütögetni, de ilyenkor húsvétkor mindig úgy intézem, hogy a kalácsot én süssem. Nem kell hozzá pékigazolvány, bárki képes rá, csak követni kell a receptet és betartani a kelesztési-sütési időket. A fonás gyakorlásához érdemes egy-két videót megnézni, biztos, hogy utána menni fog. Egy nehézség van csak: ha elkészült a kalács, meg kell várni, míg teljesen kihűl.

Húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók 3 db kalácshoz:

  • 2 dl tej
    4-5 dkg friss élesztő
    10 dkg cukor
    1 kg finomliszt
    csipetnyi só
    2 tojás
    2 tojássárgája
    4 dl habtejszín (nem felverve!)
    A tetejére:
    1 db tojás

A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztjuk, míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 3 részre osztjuk. Egy adagot magunk elé teszünk, és 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és letakarva 10 percig pihentetjük. A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket (nem túl szorosan). Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.

Ugyanígy járunk el a másik két nagy tésztadarabbal, majd a tetejükre szánt tojást enyhén felverjük, és lekenjük vele a kalácsokat, és újabb 30 percig kelni hagyjuk őket. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük. A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással a tetejüket, és sütőbe toljuk a tepsit 40-45 percre. Ha pirulni kezd a teteje, érdemes lazán letakarni egy alufóliával a kalácsokat.

(A három kalács éppen elfér egy tepsin, de lehet, hogy érdemes inkább két körben sütni, két tepsin kényelmesebben elférnek.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 2. rész

2021. április 15. 08:37

Folytatjuk utunkat a töltött káposzta körül, és ellátogatunk ezúttal egy-egy jó receptért Borsodba, a Hajdúságba és végezetül, de korántsem utolsó sorban Kolozs megyébe.

Őszi körtés-fahéjas pite

2019. november 17. 09:34

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

20 szilveszteri étel, ami garantálja a jó szerencsét 2024-ben 

2023. december 30. 16:40

Lencse, káposzta, mák, narancs – mindenki másban hisz, mindenki más babonának „ül fel”, hiszen a tét hatalmas: ezeken az ételeken múlik ugyanis, mennyire lesz sikeres, gazdag és szerencsés a következő évünk – legalábbis a hiedelmek szerint.

Fűszeres húsgombócok kétféle burgonyával

2019. november 10. 09:22

A darált húsos ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek és nagyon praktikusak. Sokféleképpen fűszerezhető; szinte bármi jól passzol hozzá.