Életmód, gasztronómia

Húsvéti fonott kalács

Agrofórum Online

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés egyébként is az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Így amikor csak van időm, igyekszem beiktatni a hétvégi programba is 1-1 kakaós csigát, vagy házi kiflit. Aztán persze van, hogy hetekig nem készül semmi, mert nincs időm sütögetni, de ilyenkor húsvétkor mindig úgy intézem, hogy a kalácsot én süssem. Nem kell hozzá pékigazolvány, bárki képes rá, csak követni kell a receptet és betartani a kelesztési-sütési időket. A fonás gyakorlásához érdemes egy-két videót megnézni, biztos, hogy utána menni fog. Egy nehézség van csak: ha elkészült a kalács, meg kell várni, míg teljesen kihűl.

Húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók 3 db kalácshoz:

  • 2 dl tej
    4-5 dkg friss élesztő
    10 dkg cukor
    1 kg finomliszt
    csipetnyi só
    2 tojás
    2 tojássárgája
    4 dl habtejszín (nem felverve!)
    A tetejére:
    1 db tojás

A tejet langyosra melegítjük, beleszórunk egy kiskanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a csipetnyi sót, cukrot, tojást és tojássárgáját, a tejszínt, majd a felfuttatott élesztős tejet. Dagasztjuk, míg a tészta sima és fényes lesz. Letakarva meleg helyen 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 3 részre osztjuk. Egy adagot magunk elé teszünk, és 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle és letakarva 10 percig pihentetjük. A kis gombócokból rudakat sodrunk, majd összefonjuk őket (nem túl szorosan). Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és a szépen megfont kalácsot ráhelyezzük.

Ugyanígy járunk el a másik két nagy tésztadarabbal, majd a tetejükre szánt tojást enyhén felverjük, és lekenjük vele a kalácsokat, és újabb 30 percig kelni hagyjuk őket. Közben a sütőt 170 fokra melegítjük. A 30 perc leteltével még egyszer lekenjük a tojással a tetejüket, és sütőbe toljuk a tepsit 40-45 percre. Ha pirulni kezd a teteje, érdemes lazán letakarni egy alufóliával a kalácsokat.

(A három kalács éppen elfér egy tepsin, de lehet, hogy érdemes inkább két körben sütni, két tepsin kényelmesebben elférnek.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Mandulás pisztráng

2018. január 12. 13:14

Kicsit citromos, kicsit fokhagymás pisztráng ropogós mandulával a tetején – egyszerűen mennyei.

Egy szakácskönyv, amelyből az erdész sem hiányzik

2023. július 5. 11:12

Amikor interjúidőpontot kértem Bózsó Gyula erdőmérnöktől, „Az ERDŐ finom” és az „I Love Bükk” című könyvek szerzőjétől, szilárd elhatározásom volt, hogy ezekről fogunk beszélgetni. Ehhez képest aztán szó esett a fenntartható erdőgazdálkodásról, az erdő hármas funkciójáról, hibrid mozdonyról és még manókról is.