Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Nagyböjti halas recept: Pontyfilé diós bundában

Nagyböjti halas recept: Pontyfilé diós bundában

MA-HAL

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.

Hozzávalók:

– 1 kg pontyfilé
– 2 tojás
– 10 dkg liszt
– 10 dkg dió
– 5 dl olaj sütéshez
– só
– snidling
– 5 db alma
– fél citrom
– burgonya

5 személyre, elkészítési idő: 40 perc

A pontyfilét 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. A halat beirdaljuk, vagyis 3 mm-enként párhuzamosan futó vágásokkal a szálkákat érezhetően átmetszve bevágjuk, vigyázva arra, hogy a bőrt ne vágjuk át!

Fotó: Aranyponty Halászati Zrt.

Sózzuk és hagyjuk sóban állni 2-3 órán keresztül. A halszeleteket lisztbe, felvert tojásba és durvára vágott diómorzsába panírozzuk, majd kisütjük, az olajat szalvétával leitatjuk.

Az almák magházát eltávolítjuk, héjastul kétujjnyi cikkekre vágjuk, majd sós vízben öblítjük, végül citromlével, kevés citromhéjjal és finomra vágott snidlinggel ízesítjük.

Egészben főtt snidlinges burgonyával tálaljuk.

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

2019. szeptember 15. 12:30

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Chilis bab ropogós tortilla chipsszel

2019. szeptember 14. 04:38

Ahány konyha annyiféle chilis bab létezik, van aki kaliforniai paprikával, van aki fahéjjal, van aki kukoricával  készíti, ki a sertéshúsra, ki a marhahúsra esküszik, nem is beszélve a hozzáadott paradicsom kérdéséről.

Saslikparti

2019. szeptember 13. 04:39

Használjuk ki az ősz napsütéses hétvégéjét egy kerti sütögetésre, melynek egyik közkedvelt fogása az egyszerű, de nagyszerű rablóhús, más néven saslik.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban V. rész – T4-es életformájú kétszikű gyomnövények

2018. szeptember 27. 06:02

Hátravan még a java – mondhatnánk a hazánkban előforduló gyomnövények közül a nyárutói egyéves kétszikűek felvezetésekor. Ebből az életformacsoportból kerül ki ugyanis a legtöbb, jelentős kárral fenyegető veszélyes gyomnövény.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra I. rész

2018. május 28. 07:57

Mit tehetünk, hogy örökzöld társaink is bírják ezt a szélsőséges időjárást: a kiborító meleget, a rendszertelenül érkező csapadékot, a párás napokat?

A határtalan határ

2018. október 17. 12:47

Október hónap – ahogy már korábban írtam is egyike a kedvenceimnek, a simogatóan fátyolos napsugarával, a völgyekben megülő hajnali párával, a sarjadó vetésekkel, a festőket megszégyenítő színkavalkádjával.