Termőföldtől az asztalig

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

Agrofórum Online

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

A nehéz családi ebédek előtt nem tanácsos túlzottan bereggelizni, így tökéletes megoldást nyújthat egy narancsos-étcsokis karácsonyi kenyér. Nincs is jobb, mint pizsamában egy bögre tejjel békében elmajszolni ezt a finomságot, mielőtt újra magával ragadja az embert az ünnepi kavalkád!

Hozzávalók:

  • 580 g búzaliszt
  • 20 g csipkebogyómag liszt
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 csipet só
  • 500 ml meleg víz
  • Kandírozott narancs
  • Étcsokoládé
  • Fahéj

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a meleg vizet, a fahéjat, a cukrot, sót, majd sima tésztává dagasztjuk. (Én kézzel dagasztottam, de lehet konyhai robotgéppel is. Ott azonban figyeljünk arra, hogy először az alacsony fokozaton dagasszunk, és csak később kapcsoljuk a magasabbra.) Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk.

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, beletesszük a narancsokat, majd kettészedjük a tésztát.

Az egyik felét egy kivajazott sütőformába tesszük. Ezután középre halmozzuk a csokoládé kockákat, majd ráfektetjük a másik adag tésztát is.

A tetejét eldolgozzuk, és letakarva, meleg helyen további 10 percet pihentetjük.

Végül betesszük a kenyeret a sütőbe 40-45 percre.

A megsült kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)

Nutellával vagy mézzel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...

Céklás-kakaós csiga

2019. december 20. 20:36

Szeretek kísérletezgetni rendhagyó íz-párosításokkal, melyeknél fontos, hogy a két, látszólag egymástól teljesen idegen íz harmonizáljon egymással, ne nyomja el egyik a másikat.

Vaníliás-kakaós fenyő

2019. december 18. 04:36

Vészesen közeledik a karácsony és szép lassan én is ünnepi hangulatba kerülök. Ezt onnan is tudom, hogy egyre több karácsonyi recepten ötletelek, melyekből most egy egyszerű, de mégis látványos édességet hozok nektek.

Őszi vitaminbomba

2019. november 1. 09:00

Ha ránézek erre a színes különlegességre, azonnal az ősz jut eszembe. Természetesen nem csak akkor készíthető el, de a zöld-lila-narancssárga kombinációja a lehulló falevelek színkavalkádját idézi.

Süssünk árvácskás kekszet!

2024. április 1. 08:10

A kertészeti áruházakban és a kertekben, parkokban, teraszokon és balkonládákban, utcákban és tereken mindenütt virítanak az árvácskák. Lilák, bordók, sárgák, hófehérek, kicsik, nagyok, csíkozottak, pettyesek. Ki gondolná, hogy nem csak meseszépek, de kekszekre téve is isteniek?

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.

Hagymával pótolni a húst: háborús húspástétom

2024. január 6. 09:10

Gondolta volna, hogy a régi világban a hagymát afféle húspótló ételként is használták? Mert bizony, ahogy gombából is lehet kolbászt készíteni, úgy vöröshagymából is lehet „húspástétomot” főzni.