Életmód, gasztronómia

Sárgarépás kenyér – recept

Agrofórum Online

Augusztus 20-a az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe is.

A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért a hónapot az új kenyér havának is nevezik.

Erre az alkalomra valami különlegeset szerettem volna sütni. Ez a sárgarépás kenyér búza- és rozslisztből egyaránt nagyon finom. A lelke pedig a napraforgómag és a répa, ami miatt igazán zamatos lesz. Készítsétek el Ti is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 250g sárgarépa
  • 700g búzaliszt vagy rozsliszt
  • 1 friss élesztő (50g)
  • 2 marék napraforgómag
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 kávéskanál só
  • 500 ml meleg víz

Elkészítés:

A répát meghámozzuk, lereszeljük. A sütőformát kivajazzuk, és megszórjuk napraforgómaggal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és sima tésztává dagasztjuk. (Én kézzel dagasztottam, de lehet konyhai robotgéppel is. Ott azonban figyeljünk arra, hogy először az alacsony fokozaton dagasszunk, és csak később kapcsoljuk a magasabbra.) Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk.

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd az előkészített formába beletöltjük.

A tetejét eldolgozzuk, és letakarva, meleg helyen további 10 percet pihentetjük.

Végül betesszük a kenyeret a sütőbe 40-45 percre.

A megsült kenyeret sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)

Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Csörögefánk

2018. február 16. 08:07

Az idei év felfedezése számomra a csörögefánk. Az első kísérlet óta már nem is tudom, hányszor készült, de egyértelmű favorit lett.

Szobanövények védelme növényápoló szerekkel

2019. augusztus 30. 04:36

Szobanövényeink védelme érdekében alkalmazott készítményekkel ugyanúgy körültekintően kell eljárnunk, mint a növényvédő szerek kiskerti alkalmazásánál, hogy növényünk, otthonunk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ebben a rövid összefoglalóban a legfontosabb tudnivalók kerültek leírásra.

A szezon a szüret után kezdődik

2018. július 3. 11:15

Túri Tibor külföldi piacra termeli cseresznyéjét, amihez egy olyan felfogás társul, amit sajnos ritkán látunk a hazai gyümölcstermesztési gyakorlatban.

Öntözési rendszer kialakítása a kertben - kezdőtippek

2022. június 30. 06:36

A hosszantartó aszályos időszakok a házikerteket is megviselik, éppen ezért különösen nagy figyelmet kell idén is fordítanunk az öntözésre. Mi lenne, ha megpróbálkoznánk egy öntözési rendszerrel? Mi a legjobb módszer, és milyen szempontokat kell figyelembe vennünk?