Életmód, gasztronómia

Szilvás-fahéjas pite manduladarabokkal

Agrofórum Online

Pite minden mennyiségben! - szoktam mondani, hiszen teljesen odavagyok értük. Legyen sós vagy édes, zöldséges vagy lekváros, kerek vagy szögletes.

S bár ez a szilvás-fahéjas pite a telet idézi sokak számára, tapasztalatból mondhatom, hogy ősszel is kiválóan megállja a helyét. Fogyasszátok egészséggel!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 45-50 dkg szilva
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 evőkanál nádcukor (lehet sima cukor is, abból 2 kanál)
  • 5 dkg darált mandula
  • 10-15 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A lisztet az apróra vágott hideg vajjal eldolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.
Ha a tészta összeállt egy gombócba, becsomagoljuk fóliába, és betesszük a hűtőbe fél órára.

30 perc után a tésztát lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát beletesszük a kivajazott piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk, majd 180 fokon előmelegített sütőben 10 percig elősütjük.

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

10 perc után kivesszük a pitét a sütőből. Manduladarabokat szórunk a pite aljára, mert az fogja felszívni a szilva levét, és így nem áztatja el a süteményt. Ezután belehalmozzuk a megcukrozott szilvát is.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Vaníliás-kakaós fenyő

2019. december 18. 04:36

Vészesen közeledik a karácsony és szép lassan én is ünnepi hangulatba kerülök. Ezt onnan is tudom, hogy egyre több karácsonyi recepten ötletelek, melyekből most egy egyszerű, de mégis látványos édességet hozok nektek.

Téli meggyleves

2018. március 2. 13:29

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.