Életmód, gasztronómia

Téli meggyleves

Agrofórum Online

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.

Eper, meggy, barack, málna – nem is tudom hirtelen, melyik hiányzik jobban.  Még szerencse, hogy már nem kell sokat várni rájuk, és hogy van pár recept, amivel addig is kibírjuk valahogy.

Ilyen ez a téli meggyleves is, ami befőttből készül, és nagyon jól jön, amikor a gulyás, palóc, vagy forró húslevesek után szeretnénk beiktatni a téli napokra egy könnyedebb levest is.

Téli meggyleves – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt (370 ml)
    1 db érett citrom
    1 púpozott evőkanál liszt
    2 dl tejföl
    2 tasak vaníliás cukor
    esetleg egy kis darabka egész fahéj és 5-6 db szegfűszeg /teadióba téve/
    só, cukor, ízlés szerint

A citromot megmossuk, és a héjáról 6-7 db kb. 1 cm-es csíkot hosszában vékonyan levágunk úgy, hogy fehér rész ne kerüljön bele, mert az keserűvé teszi a levest. Egy kb. 4 l-es fazékban 1liter vizet felforralunk egy kevés cukorral, és a citromszeletekkel, és a teatojásba tett fahéjjal és szegfűszeggel. Beleöntjük a meggybefőttet levével együtt, és közepes lángon tovább főzzük.

Közben a liszthez hozzáadunk egy kevés cukrot, a vaníliás cukrot, és két-három csipet sót, majd a tejfölt, és simára keverjük. Amikor a meggy már megfőtt, a forró levéből egy merőkanállal a tejfölös habaráshoz adunk, és elkeverjük, majd egyenként még 3 merőkanállal ezt megismételjük, és az egészet a leveshez adjuk.

A habarással állandó kavarás mellett felforraljuk a levest, ha túl sűrű lenne, adunk hozzá még egy kis vizet, majd még ízlés szerint, és a meggy savanyúságától függően teszünk még bele cukrot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes IV. rész

2021. október 23. 09:36

Hogyan lehet sikeres a madárinfluenza elleni védekezés? Mit tehetünk mi, és mit tesz a hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében?

Kertünkbe látogató madarak – Tengelic és meggyvágó

2022. január 5. 04:36

Nagy örömünkre a madáretetőket számos színes egyéniség is felkeresi, köztük a tengelic és a meggyvágó is megtisztelhet minket. Ismerkedjünk meg közelebbről a bájos kis csapatjátékossal és a „vascsőrű” túlélővel!

Szelídgesztenye és vadgesztenye

2023. szeptember 29. 05:40

Rokonok? Hasonlóan néznek ki? Hasonló a felhasználásuk? Miért kapták ugyanazt a nevet? Hogyan különböztethetjük meg őket?

Tavasznyitó, kertben nevelhető virágaink a korai beporzók szolgálatában

2022. február 19. 07:35

A tél végén és kora tavasszal virágzó, kertben nevelhető növények egyedülálló segítséget jelentenek a korán kirepülő rovarok számára. Ismerkedjünk meg ezekkel a növényekkel!