15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Életmód, gasztronómia

Töltött dagadó

Agrofórum Online

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Mert persze lehetne variálni: csirkecomb bőre alá tölteni ugyanezt a tölteléket, vagy tenni bele gombát, szalonnát, mert úgy is finom lehet, és úgy tudom, hogy sokan csirkemájat is kevernek a masszába, de nálunk ez a verzió vált be a legjobban. Friss krumplipürével tökéletes téli ebéd. Forrón kicsit nehéz szép szeleteket vágni belőle, de azért megoldható. Szerencsére hidegen is nagyon jó, így nyugodtan rá lehet járni ebéd után pár órával is – olyankor már a szeletelés is könnyebb lesz.

Bár van, hogy olyan nagy a dagadó, hogy kell hozzá az összes töltelék, azért az a legjobb, ha kimarad egy kis adag, amiből tudunk mellé gombócokat készíteni. A kisfiam például csak azt eszi meg – egyelőre – és én is imádom, így van, hogy eleve 1,5-szeres adagot készítek a töltelékből, és így a dagadóba is jut, és mellé is.

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab sertésdagadó
  • 2 db zsömle
  • 4 db főtt tojás
  • 2 db nyers tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kiskanál só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál zsír
  • 6-7 evőkanál zsemlemorzsa

A húst alaposan megmossuk, majd besózzuk (a belsejét is). Megfőzzük a 4 tojást és kockákra vágjuk. A zsemléket beáztatjuk egy kis vízbe, majd kinyomkodjuk, és a tojáshoz adjuk. A vöröshagyma egyik felét apróra kockázzuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk. A hagyma másik felét is felaprítjuk, és a töltelékhez adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, a kihűlt fonnyasztott hagymát – a zsiradékkal együtt – hozzáütjük a két nyers tojást és összekeverjük a 6-7 evőkanál zsemlemorzsával. (Fokozatosan érdemes hozzáadni a zsemlemorzsát. Az a jó, ha a massza nem túl kemény, de nem is hullik szét.) Kézzel összegyúrjuk. Közepesen lágy masszát kapunk.

Ezt a masszát a dagadó belsejébe töltjük. (Egy fakanállal könnyebb dolgozni, így a végébe is jobban be tudjuk tolni a tölteléket.) A végét hústűvel összezárjuk, ha túl sok a töltelék, akkor a maradékból gombócokat formázunk. Egy zománcos tepsibe helyezzük a megtöltött húst és a gombócokat, olajat, vagy zsírt teszünk a tepsibe és 1-2 dl vizet öntünk alá. Letakarjuk alufóliával és 200-220 fokon sütjük, kb. 1 óra után levesszük az alufóliát, meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal a tetejét, és pirosra sütjük. (Gázsütőt a végén alsó lángra kapcsoljuk, hogy az alja is megpiruljon).

Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Sajtválogatás: sertés, jávorszarvas és chauri tejéből

2024. február 4. 11:10

Edward Lee séf, étteremtulajdonos nagyjából mindent elért szakmájában amit lehetett, de valószínű, hogy mégis hiányzott valami az életéből, ugyanis úgy döntött, hogy sajtot készít, disznósajtot. Mármint igazit, vagyis hús és por nélkülit, egyszerűen kocatejből.

Érik a brüsszeli demonstráció: Az Európai Bizottság hallja meg végre a sertéstartók hangját!

2022. február 11. 14:18

Az utóbbi több mint egy év folyamán – más ágazatok mellett – talán az uniós sertéságazatot sújtó krízis ad okot leginkább aggodalomra. A termelőknek a hosszan tartó, főképp exportpiaci okokból kialakult válság miatt tartósan önköltség alatti árakkal kell szembenézniük.

Útmutató készült a sertések környezetének gazdagításához

2020. március 17. 09:33

Fontos, hogy a környezetgazdagításra használt anyagok alkalmazása során az aktuális járványvédelmi előírásokat minden esetben szigorúan be kell tartani!

Magyar fejlesztésű eljárással csökkenthető a sertésfertőzések terjedése

2019. március 5. 07:46

Az 553,87 millió forint összértékű projekt 337,44 millió forint támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A fejlesztés a Galen Bio mosonmagyaróvári és konzorciumi partnerként közreműködő Carlsbad Kft. újrónafői telephelyén valósult meg.