Életmód, gasztronómia

Töltött dagadó

Agrofórum Online

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.

Mert persze lehetne variálni: csirkecomb bőre alá tölteni ugyanezt a tölteléket, vagy tenni bele gombát, szalonnát, mert úgy is finom lehet, és úgy tudom, hogy sokan csirkemájat is kevernek a masszába, de nálunk ez a verzió vált be a legjobban. Friss krumplipürével tökéletes téli ebéd. Forrón kicsit nehéz szép szeleteket vágni belőle, de azért megoldható. Szerencsére hidegen is nagyon jó, így nyugodtan rá lehet járni ebéd után pár órával is – olyankor már a szeletelés is könnyebb lesz.

Bár van, hogy olyan nagy a dagadó, hogy kell hozzá az összes töltelék, azért az a legjobb, ha kimarad egy kis adag, amiből tudunk mellé gombócokat készíteni. A kisfiam például csak azt eszi meg – egyelőre – és én is imádom, így van, hogy eleve 1,5-szeres adagot készítek a töltelékből, és így a dagadóba is jut, és mellé is.

Hozzávalók:

  • 1 nagy darab sertésdagadó
  • 2 db zsömle
  • 4 db főtt tojás
  • 2 db nyers tojás
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 kiskanál só, bors, pirospaprika (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál zsír
  • 6-7 evőkanál zsemlemorzsa

A húst alaposan megmossuk, majd besózzuk (a belsejét is). Megfőzzük a 4 tojást és kockákra vágjuk. A zsemléket beáztatjuk egy kis vízbe, majd kinyomkodjuk, és a tojáshoz adjuk. A vöröshagyma egyik felét apróra kockázzuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk. A hagyma másik felét is felaprítjuk, és a töltelékhez adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, a kihűlt fonnyasztott hagymát – a zsiradékkal együtt – hozzáütjük a két nyers tojást és összekeverjük a 6-7 evőkanál zsemlemorzsával. (Fokozatosan érdemes hozzáadni a zsemlemorzsát. Az a jó, ha a massza nem túl kemény, de nem is hullik szét.) Kézzel összegyúrjuk. Közepesen lágy masszát kapunk.

Ezt a masszát a dagadó belsejébe töltjük. (Egy fakanállal könnyebb dolgozni, így a végébe is jobban be tudjuk tolni a tölteléket.) A végét hústűvel összezárjuk, ha túl sok a töltelék, akkor a maradékból gombócokat formázunk. Egy zománcos tepsibe helyezzük a megtöltött húst és a gombócokat, olajat, vagy zsírt teszünk a tepsibe és 1-2 dl vizet öntünk alá. Letakarjuk alufóliával és 200-220 fokon sütjük, kb. 1 óra után levesszük az alufóliát, meglocsoljuk az alatta lévő zsiradékkal a tetejét, és pirosra sütjük. (Gázsütőt a végén alsó lángra kapcsoljuk, hogy az alja is megpiruljon).

Krumplipürével és savanyúsággal tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

A házi befőttek és dzsemek készítése hódít: íme a legjobb házi ötletek!

2025. augusztus 24. 05:40

A házi befőzés nemcsak hasznos, hanem örömteli elfoglaltság is, amelyben akár az egész család részt vehet.

Rejtett hibák, durva szabályszegések – ez a Nébih mérlege

2025. augusztus 22. 14:10

Több mint 160 ellenőrzést végzett a Nébih a nyári szezonban. Az első kör tapasztalatai alapján javul a higiénia, de nem mindenhol.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Horvátországban megerősítették az első afrikai sertéspestis-esetet

2023. június 28. 08:03

Horvátországban afrikai sertéspestis-járvány jelenlétét észlelték két sertéstelepen az ország keleti részén.

Megmérték, mennyi trágyát termel egy hízósertés

2023. december 15. 13:10

A trágya mindig értéket képviselt a mezőgazdaságban, de az orosz–ukrán háború és az energiaárak robbanásszerű emelkedése óta a jelentősége még jobban megnőtt. Emiatt is jó tudni, hogy átlagosan mennyi trágya keletkezik egy hízó után.

Már Japánban is van mangalicatenyésztő egyesület

2018. március 9. 07:56

A történelmi jelentőségű eredmény a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) kezdeményezésének, és az azt követő többéves kitartó munkának tudható be, amelynek célja a fajta eredeti jellegének megőrzése.

Ismeretterjesztő videó jelent meg az afrikai sertéspestisről

2018. augusztus 30. 08:46

Magyarországon ez idáig csak a vaddisznóknál jelent meg a betegség, de több szomszédos országban már a háztáji sertéseknél és nagyobb sertéstelepeken is pusztít a vírus.