A nemes alma (Malus domestica) a világ gyümölcstermesztésében és a gyümölcsfogyasztásában kiemelkedő szerepet játszik. A legjelentősebb mérsékelt égövi gyümölcsfaj, amely mindkét féltekén eredményesen termeszthető. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett gyümölcsféle, a gyümölcsfogyasztásunkban szintén jelentős szerepet játszik az alma. Magyarországon a termőterülete 32 ezer hektár, a betakarított éves termésmennyiség 473 ezer tonna (KSH, 2017). Főbb kórokozói, kártevői: alma mozaik vírus, baktériumos gyökérgolyva, tűzelhalás, lisztharmat, varasodás, monília, korompenész, levéltetvek, vértetű, kaliforniai pajzstetű, bimbólikasztó-ormányos, almamoly, araszolók, levélbarkók, nagy farontólepke. Almából több mint 200 feldolgozott élelmiszeripari terméket állítanak elő, például a szűrt és rostos almalét, az almaléből előállított sűrítményt. Az alma termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2017. január 31.
A Luna szercsalád két eddig engedélyezett készítménye a Luna Experience, illetve a Luna Privilege.
2017. január 5.
Napjainkban ismét jelentős változások figyelhetők meg a hazai almafajta-választékban.
2016. november 1.
Így, november legelején, már csak egy záró összefoglalóra van lehetőség, a növényvédelemben „nagy dolgok” már nem történnek.
2016. október 13.
A repce kelésének időszakában azonnal megkezdődött a bolhák intenzív betelepedése, majd társult hozzájuk a repcedarázs is
2016. szeptember 28.
A repcében, a kora őszi időszakban a bolhák (több faj együttes kártétele) és a repcedarázs okozhat gondot.
2016. szeptember 14.
A napraforgó egészségügyi állapota nem romlott, a tányérbetegségek közül a szürkepenész fenyegetett, de a szárazabb körülmények között a betegség terjedése lelassult.
2016. szeptember 1.
Az Alma- és Körtetermesztők Nemzetközi Szövetsége (WAPA) közzétette az idei évre szóló európai termésbecslési adatait.
2016. szeptember 1.
Jó hatással van ez a napsütéses nyárutó a növényeinkre, színesednek, cukrot termelnek vagy éppen olajat és keményítőt, s sok más értékes összetevőt.
2016. augusztus 23.
Az utolsó, érlelő, szárító napok sokat segítenek a termésnek, de tegyük hozzá, hogy a növényvédelemben is segítségünkre lesznek.