A baromfi háztáji szárnyas állat, melyet húsáért, tolláért, tojásáért tenyésztenek. Fontosabb baromfifajok: tyúk, kacsa, liba, pulyka. Régiesen: apró marha.
A baromfi minden falusi ház megszokott lakója volt régen. Ma már egyre kevesebben tartanak baromfit háztájiban, az üzemi, zárt tartás vált meghatározóvá. A baromfiágazat a magyar állattenyésztés jelentős szegmense, 2018-ban ez az ágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát (Agrárminisztérium). A KSH 2017-es adatai alapján hazánkban a baromfiállomány 40,6 millió darab volt, ebből tyúk 31,8 millió, kacsa 4,7 millió, pulyka 2,9 millió és lúd 1,2 millió egyed. A baromfihús-fogyasztás Magyarországon 30 kg/fő körül volt az utóbbi években. Ezzel a baromfihús az éves húsfogyasztásunkban vezető szerepet tölt be, az egy főre jutó összes húsfogyasztás közel 50%-át adva. A baromfiágazattal kapcsolatos friss híreket megtalálja az Agrofórum Online szakportál Állattenyésztés rovatában.
2019. február 4.
Az európai gazdálkodók az elmúlt húsz évben folyamatos beruházásokat hajtottak végre annak érdekében, hogy az állatjóléti feltételeket jelentősen javítsák.
2019. január 28.
A Baromfi Termék Tanács (BTT) államilag támogatott marketingakciót tart szükségesnek a hazai baromfifogyasztás ösztönzésére
2019. január 2.
A 2019–2025 közötti időszakra szóló új támogatási program jóváhagyási eljárásában az Európai Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések még folyamatban vannak.
2018. december 19.
Baromfifogyasztást népszerűsítő kampányt tart szükségesnek a hazai piacon a BTT. A szervezet elnöksége a közelmúltban úgy határozott, hogy ez ügyben az Agrárminisztériumhoz és az Agrármarketing Centrumhoz fordul.
2018. október 31.
Egyre inkább elvárás, hogy a ketreces tojótyúktartást váltsa fel az alternatív - hagyományosnak is mondott - mélyalmos tartás, ugyanakkor olcsó tömegtermelésre a ketreces tartás még alkalmasabb.
2018. szeptember 13.
A kilencvenes években, amikor a gasztroforradalom hullámai végig söpörtek Magyarországon, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ehhez szükség van minőségi alapanyagokra is. Ennek a felismerésnek a hatására jópáran gondolták azt, hogy ideje pályát módosítani, hogy aztán sajtkészítővé, kertésszé vagy akár mangalica tenyésztővé váljanak. Közülük kevesen maradtak talpon, termékeik, ha még jó minőségűek voltak is, nem feleltek meg a piac követelményeinek.
2018. július 5.
A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását.
2018. május 28.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az üzemekben 11 százalékkal több szarvasmarhát, 1,7 százalékkal több sertést és 15 százalékkal több baromfifélét dolgoztak fel az első negyedévben, mint az előző év azonos időszakában.
2018. május 10.
Május 10-én rendezi meg az idén a magyar baromfiágazati szereplőket összefogó BTT a Baromfi Világnapot a budapesti Vajdahunyadvárban.