A házisertés (Sus scrofa forma domestica) rendszertanilag a valódi sertésfajba, a Suinea családba tartozik. Őse a vaddisznó, háziasítása 9000 éve kezdődött Dél-Nyugat Ázsiában. A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. A „kan” a hím, a „koca” (emse, göbe) a nőivarú sertés. A fiatal egyed a „malac”, kb. 4 hónapos kortól pedig „süldő”. „Hízósertés” a hizlalás alatt levő, „hízott sertés” a vágásra érett állat. A hagyományos külterjes tartásmód ma már gyakorlatilag megszűnt hazánkban. A sertésállományok nagyrészt zárt istállókban élnek, intenzíven tenyésztik őket üzemi körülmények között, ahol többnyire speciális takarmánykeverékekkel etetik az állatokat. Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecset készítésére. A sertések ivarzását búgásnak hívják. A sertés ivarérettsége 6 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 9 hónaposnál idősebb süldő nevezhető. Az ivarzási ciklusa 21 nap, a vemhesség 115 nap. Az ellés során a sertés 6-10 malacot ellik. Világszerte számos fajtáját tenyésztik. Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a Szalontai, a Bakonyi, a Lengyel (vagy Hegyi-) disznó, a Tüskés szőrű erdélyi sertés és a Mangalica. A sertéshús-termelésünk zömét ma már intenzív tenyésztésű hússertések adják, például a Magyar fehér hússertés. Átlagos vágósúlya üzemi körülmények között 105-130 kg, amit akár 6 hónap alatt is elérhet. Magyarországon 2017-ben év végén 2 870 000 darab volt a sertésállomány, az éves vágóállat-termelés pedig 571 161 tonna (KSH). Az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásunk 27-29 kg/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.
2016. május 19.
Május 19-től 22-ig, a megszokottól eltérő időpontban zajlik Hódmezővásárhelyen a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Kiállítás.
2016. február 15.
A gyümölcsök ára 19 százalékkal nőtt, ezen belül az almáé 27, a szőlőé 10 százalékkal emelkedett.
2016. január 13.
A híradásokból már értesülhettek olvasóink – meg itt a honlapunkról is – hogy jelentős mértékben, 5%-ra csökkent a sertéshús áfája. Erről tartott sajtóebéddel egybekötött tájékoztatót a NAK és a VHT január 11-én.
2016. január 11.
A sertéságazatban az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése fehéríti a gazdasági tevékenységet és ösztönzi a fogyasztást.
2016. január 11.
A kifizetési kérelmet 2016. február 1. napján még postára lehet adni.
2016. január 4.
A gabonatermesztő gazdaságok és a kertészetek jelentős része összességében jó közepes évet tudhat maga mögött.
2015. november 2.
Felborult egy pótkocsit vontató traktor Ásványráró és Dunaszeg között, egy sertéseket szállító kamion a 4-es főút karcagi szakaszán borult árokba.
2015. október 21.
A 2016-os lesz az utolsó teljes gazdálkodási évünk. Még nem tudjuk, mitévők legyünk – árulta el Antal Gábor.
2015. október 15.
1449 kiállító, köztük 38 országból 494 külföldi, több mint 106 000 látogató, majdnem 70 000 négyzetméter nettó kiállítási terület.