A tojás az emberiség ősi tápláléka. Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb, melynek táplálkozás-élettani értéke rendkívül jelentős: magas a fehérjetartalma, aminek minősége az emberi igények szempontjából kiváló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Szaporodásbiológiai értelemben a tojás egy bonyolult petesejt, ami a keltetés során a benne fejlődő embrió kialakulásához a feltételeket maradéktalanul biztosítja. A tojás főbb részei: a tojáshéj (védelem), a tojásfehérje (tartalék tápanyag) és a tojás sárgája (petesejt, zigóta). A közepes nagyságú tyúktojás tömege 50-60 gramm. A tojástermelés történhet intenzív ketreces tojóházakban, illetve szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartásban. A KSH adatai szerint 2017-ben 2,44 millió darab tojást állítottak elő Magyarországon. Az egy főre jutó éves tojásfogyasztás 234 darab. A baromfiágazattal kapcsolatos minden fontos információt megtalálhat az Agrofórum Online tartalmai között.
2020. december 14.
Elsősorban a várandós kismamák és születendő gyermekeik egészségét szolgálja a Szent István Egyetem és az egyik munkatársával közös, a Blue Seven Group Zrt. által fejlesztett legújabb szabadalom, mely hamarosan a hazai boltok polcain is elérhetővé válik.
2020. november 3.
A hazai hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, közel 2600 baromfitartó gazdaság állítja elő a friss, egészséges baromfihúst és tojást.
2020. október 19.
Kovács Dóráék lassan tíz éve tartanak és tenyésztenek fürjet, ami igazi szenvedélyükké vált, így nem véletlen, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttek az apró, ám annál különlegesebb madárfajról.
2020. október 13.
A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének. Sokrétű mivoltára a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának kutatói is felfigyeltek, így jelenleg is számos kutatás foglalkozik például a tejtermék-helyettesítő termékek tojás felhasználásával történő előállításával.
2020. június 26.
Az EU-konform ketreces tartástechnológia a legkörnyezetkímélőbb, ennek a termelési módnak a legkisebb az ökológiai lábnyoma, például a káros gáz (ammónia, szén-dioxid, metán) kibocsátás is ennél a tartásnál a legalacsonyabb.
2020. április 2.
Trend a szabadtartású tyúkoktól származó tojás fogyasztása, három államban, Kaliforniában, Washingtonban és Oregonban ez törvény is írja elő.
2020. március 23.
Egyelőre biztosított a magyarországi tojástermelés a koronavírus-járvány idején is, mindössze az importszója-ellátásban vannak kisebb zavarok, aminek kiváltára azonban lehet megoldást találni.
Helyszín:
Pusztai Állatpark
4071 Hortobágy, Pusztai Állatpark
2020. február 12.
G. Nikoletta kérdése: A hibiszkuszomon nagyon sok a levéltetű, de mellettük hosszú száron apró, fehér színű tojásokat is észrevettem. Mik lehetnek ezek?