2019 szeptember

Ízelítő a tartalomból

Jól termeszthető vagy jól eladható legyen a kajszifajta?

A piaci kereslet miatt úgy néz ki, hogy töretlen a telepítési kedv hazánkban kajsziból, egyre több ültetvény létesül. Nagy kérdés…

Dr. Szalay László

Technológiai újdonságokról almatermesztőknek

A rendezvényen a megújulásra váró almatermesztésünk helyzetéről, a korszerű termesztéstechnikai eljárásokról, az UPL OpenAg növényvédelmi ajánlásairól és az idei év…

Dr. Princzinger Gábor

A fiatal repceállományok védelme

Ennek jókora részét még az ősz folyamán kell a repcére költeni, hogy fiatalon a gyakorta nem éppen optimális termesztési feltételek…

Hertelendy Péter
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Kire hagyjuk ezt a szép világot?
(Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

Változások előtt a közös agrárpolitika
(Madarász István, Dr. Vásáry Miklós, Vitárius Csaba)
Sejthető, hogy az Európai Unió több intézményét érintő változások kihatással lesznek a Közös Agrárpolitika működésére. Több döntésre ugyan még várni kell, és várhatóan még hosszabb folyamatot fog igénybe venni, míg a részletek is világossá válnak, de érdemes lehet a jelenleg ismert főbb irányokat rendszerezni.

FÓKUSZBAN A KALÁSZOSOK

Kalászos vetőmaghelyzet Magyarországon, 2019 őszén
(Szabó Sándor)
A kalászos vetőmag-előállító területek – és ezzel együtt sajnos a fémzárolt vetőmag használat is – drasztikusan lecsökkent hazánkban az EU-csatlakozást követően. A vetőmag-előállító területek csökkenésével szemben a szaporításokban szereplő fajták száma folyamatosan növekszik 2004 óta. Az eddig beérkezett termésadatok alapján, a kedvezőtlen előjelek ellenére jó, illetve közepes termésátlagok várhatóak. Az őszi kalászos fémzárolások még nem kezdődtek el, egyes régiókban az aszály, illetve a fuzárium fertőzés miatt várható, hogy a vetőmagok minőségével lesznek problémák, azonban a jónak mondható termésátlagok következtében vetőmaghiány összességében idén ősszel sem várható.

A búzáról, Debrecenben is… Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
A Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézete, a Debreceni Egyetem AKIT, a DAB Agrártudományi Szakbizottsága és a Hajdú Gabona Zrt. május végén 26. alkalommal rendezte meg szokásos búzatermesztési tanácskozását és bemutatóját.

Interaktív hatások az őszi búza tápanyagellátásában
(Dr. Pepó Péter)
A szántóföldi növénytermesztésben folyamatos kihívást jelent az, hogy a termés mennyiségét és minőségét növeljük. A legtöbb termesztett növényünknél a tápanyag- és vízellátás jelenti azt a két legfontosabb agrotechnikai tényezőt, amelyek segítségével ezeknek az elvárásoknak megfelelhetünk. A szántóföldi növények tápanyag- és vízellátása számtalan módon kölcsönhatásban áll egymással, egymástól elválaszthatatlanok. A növények tápanyagellátásában közvetlen és közvetett eszközökkel rendelkezünk, amelyek hatékonyan felhasználhatók a növények termésmennyiségének növelésére és minőségük javítására. Ezen elemek közül a leghatékonyabb a szántóföldi növények trágyázása.

Sokszínű kínálat, innovatív megoldások a Saaten-Union kalászosportfóliójában (x)
(Varga Gábor)
A SAATEN-UNION komplex nemesítési, fajtaképviseleti és technológiafejlesztési munkájában a különleges piacok megcélzására, továbbá értékes és piacos árualap előállítására alkalmas gabonaféléket is minden esetben kiemelt figyelemmel kíséri, és a termelők munkáját ajánlataival segíti. Kalászos fajták és -hibridek a SAATEN-UNION kínálatában.

Tápanyagellátási rendszerek őszi búzánál
(Dr. Árendás Tamás és mtsai)
Krámer Mihály 1955-ben indította kétévenkénti váltással kukoricát és búzát nevelő, parcella szerint minden évben pontosan ugyanoda visszakerülő trágyázási tartamkísérletét Martonvásáron. Az cikkből kiderül, hogy az elmúlt bő 60 év során hogyan változott a talaj a trágyázás során, mennyiben függ a talajtól a kijuttatott műtrágya érvényesülése, továbbá arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy milyen mértékben határozza meg az őszi búza termésmennyiségét és a nedvessikér-tartalmát a műtrágyázás, illetve a fajtaválasztás.

A nyári betakarítás értékelése az elmúlt gazdasági év tükrében…
(Zsár Ernő Tamás)
A szerző összegzi a kalászosok és a repce elmúlt termelési szezonját, az időjárás okozta nehézségeket, valamint bemutatja és elemzi az elért terméseredményeket. A következő évi termést megalapozó magágy-előkészítés munkálatainak bemutatásával zárul az írás.

Sikeres választás az üzleti célokkal összhangban! (x)
(Molnárné Fehér Gyöngyi)
A Caussade Semences fejlesztő csapata Franciaországban 2 kutatóállomáson, valamint több mint 30 kísérleti területen tesztel kalászosokat. A betegségekkel szembeni ellenálló képesség és minden értékmérő tulajdonság a legújabb technológiák alkalmazásával kerül górcső alá. A fajták technológiai elemzése is nagy hangsúlyt kap, így a beltartalmi mutatók részletes elemzése, terményminőségi vizsgálatok, kenyérsütési próbák előzik meg egy-egy fajta piaci startját. Kalászos gabona ajánlat a Caussade Semences kínálatában.

Érdemes a kalászosok vetése előtt meszezni? Nem kérdés! (x)
A kalcium az egyik legalapvetőbb építőelem – talajban és növényben egyaránt. Ha visszapótoljuk a savanyú talajokba, ahonnét eltűnt, a pozitív változások evidensnek tekinthetők. A Carmeuse Hungária Kft. ajánlatában szereplő TERRACALCO 95 szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret (x)
A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes. A Veszprém megyei Agro-Vanyola Kft. négy éve kezdett bele a Syngenta Hyvido-programjába. Terméseredményei azóta minden évben jelentősen magasabbak a korábban használt fajtaárpákkal szemben.

Fókuszban a terméspotenciál (x)
(Cseuz László)
Az idén 95 éves Gabonakutató Nonprofit Kft. immár több mint fél évszázada foglalkozik búzanemesítéssel. Az ötven év alatt 93 kenyérbúza, 10 durumbúza, továbbá egy tönkölybúza fajtájukat ismerték el. Közülük sok piacvezető volt – GK Öthalom, GK Kalász, GK Élet, GK Békés vagy GK Csillag – nagy termőképessége, kiváló betegség-ellenálló képessége, vagy éppen kiváló pék- és tésztaipari tulajdonságai miatt.

Nagyobb termés, jobb termésbiztonság, kiszámíthatóbb értékesítés… (x)
(Mórocz Péter)   .
Őszi búza fajták a Limagrain kínálatában. A Limagrain őszi kalászos fajták vetőmagját egy forgalmazói és vetőmag-előállítói együttműködés keretében a Proventus Trade Kft. forgalmazza.

Kalászosok őszi gyomirtása a Sumi Agro ajánlatával (x)
(Gáspár Gergely)
Ahol az őszi gyomosodás, különösen a széltippan jelenléte okoz gondot, a PLEDGE technológia az eredményes gabonatermesztés megalapozója lehet. A Sumi Agro portfóliójában szereplő flumioxazin hatóanyagú PLEDGE 50 WP legnagyobb erénye a tartamhatás.

NÖVÉNYVÉDELEM

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan (x)
(Csorba Csaba)
Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát. A Bayer összefoglalójában áttekinthetik azokat az irányelveket, amelyeket a csávázószerek biztonságos alkalmazásához szükséges betartani.

A fiatal repceállományok védelme
(Hertelendy Péter)
Állati károsítók és kórokozók hosszú sora áll lesben arra készülve, hogy a fiatal repce növényekből ilyen-olyan módon táplálkozhasson. A repce ugyan híres arról, hogy a növények sérüléseit, esetleg teljes tövek hiányát igen hatékonyan képes kompenzálni, de egy súlyos őszi kártétel után jó eséllyel a tél annyira meg fogja tizedelni az állományt, hogy a megmaradt tövektől már csak sokkal kisebb termésre lehet számítani. De melyek is azok az állati károsítók, valamint kórokozók, amelyek a fiatal repceállományokat veszélyeztetik?

Hogyan fokozhatjuk a repce termésbiztonságát? (x)
(Klein Róbert)
A talajból fertőző gombabetegségek ellen biológiai megoldásként a Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmazó készítményeket is bevethetjük. A Kwizda által kínált PS Perfect Pro-ban lévő Trichoderma asperellum T34-es törzse rendkívül jól kolonizálja a repce gyökerét, a rizoszférában és a talajban egészséges körülményeket teremt a repce számára.

Egy elfeledett kártevő felbukkanása, avagy a hollóbogár kártétele szójában
(Dr. Keszthelyi Sándor, Neubauer Gergő)
Egy Baranya megyei 11 hektáros szójatáblában 2019. július derekán meglepő kártétellel szembesültek a termelők. Hirtelen fellépő levélkaréjozás és több esetben az egész levéllemez pusztulása is megfigyelhető volt. A tettes a korábbi évtizedekben eltűnt és pár éve rovartani kuriózumként burgonyában újra megfigyelt hollóbogár (Epicauta rufidorsum) volt, amelynek fellépése mindenképp valamilyen jellegű változás indikátoraként fogható fel.

Tonivit – a biztos alapozásért (x)
(Valovics Attila)
Az UPL OpenAg (Arysta Kft .) olyan irányú fejlesztésekbe fogott, melyek az ősszel vetett növények élettanába, tápanyagfelvételi mechanizmusaiba beavatkozva elősegítik a korai, fejlett gyökérrendszer kialakulását. Ezen fejlesztések hozadéka a Tonivit, a gyökérfejlődés és gyökérnövekedés stimulátora, melynek hatása a korábban már ismertetett PAT technológián alapul. A készítmény Ascophyllum nodosum algaszűrlet mellett foszfor és kálium tápelemeket is tartalmaz.

Kertészeti károsítók előrejelzése (12 .) A szürkepenész betegség növényvédelmi előrejelzése
(Kocsis Ivett és mtsai)
A Botrytis cinerea nekrotróf (fakultatív parazita) gombaként élő és elhalt növényi részeken egyaránt képes fejlődni. Ennek köszönhető a gombának az a különleges startégiája, hogy az elhalt növényi részeket fogyasztó szaprofita egyszeriben parazitává változik és konídiumaival egészséges növényi részeket kezd fertőzni. Kozmopolita fajként szinte az egész Földön megtalálható és az egyik legszélesebb gazdanövénykörrel rendelkező kórokozó. A fertőzést leginkább három faktor: a relatív páratartalom, a hőmérséklet és a felületi nedvesség időtartama határozza meg. Az időjárási adatok kijelölik a botrítisz fertőzéséhez ideális időszakot, amikor a kémiai védekezés szükségessé válhat. Fungicidek alkalmazására akkor kerül sor, ha potenciális fertőzésveszély áll fent.

Technológiai újdonságokról almatermesztőknek . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Almatermesztési tanácskozásra, bemutatóra és kertszemlére hívta az érdeklődőket az UPL OpenAg (Arysta LifeScience Kft.) július végén Nyírtassra, Mezei István korszerű, intenzív gyümölcsösébe. A rendezvényen a megújulásra váró almatermesztésünk helyzetéről, a korszerű termesztéstechnikai eljárásokról, az UPL OpenAg növényvédelmi ajánlásairól és az idei év aktualitásairól egyaránt szó esett.

Kertészeti károsítók előrejelzése (13 .) A szilvamoly növényvédelmi előrejelzésének lehetőségei
(Taranyi Dóra Ágnes és mtsai)
A szilvamolyt (Grapholitha funebrana) a szilva elsődleges és egyben gyakori kártevőjeként tartják számon a hazai ültetvényekben. Általánosan elterjedt Európában, Közép-, Kelet- és Észak-Ázsiában. Ahhoz, hogy a kártevőt a kezelés szempontjából a legérzékenyebb fejlődési stádiumában érjük el fontos, hogy ezt az állapotot előre meg is tudjuk határozni. A szilvamoly esetében ez az időszak a fiatal lárvák kelésének időpontja. A gyakorlatban az előrejelzés céljából a hőösszegszámítás terjedt el leginkább.

Augusztusi szőlővédelmi bemutató Noszvajon . Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Idén is megtartotta szokásos növényvédelmi tanácskozását és bemutatóját a Syngenta az Egri borvidéken, Noszvajon, Thummerer Vilmos szőlészetében. A rendezvény társult közreműködői a Yara és a KITE Zrt. voltak, szakembereik a szőlő tápanyagellátása, ill. a gépesítése aktualitásairól számoltak be.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Áldás vagy átok? Robotok a mezőgazdaságban (1 .) Zöldségtermesztés
(Dr. Husti István)
A robotok olyan elektromechanikai (mechatronikai) szerkezetek, amelyek kialakításuk révén és előzetes beprogramozás után alkalmasak önálló munkavégzésre. A számítógép által „felügyelt” önálló munkavégzésre használt robotok mellett találkozhatunk az ún. „kobotok”-kal is, amelyek az emberrel együttműködve (kooperálva) látnak el bizonyos feladatokat. A mezőgazdaság különböző területein is találkozhatunk robotokkal, amelyek közül néhány, akár már a közeli jövőben is megjelenhet a hazai gazdaságokban is. A cikksorozat első részében a zöldségtermesztésben alkalmazott robotok közül mutatunk be néhányat.

Precíziós megoldások a mezőgazdaságban – Sűrűsoros vetőgépek (x)
(Petrás Gábor)
A John Deere a sűrűsoros vetőgépekben rejlő precíziós lehetőségeket mutatja be. A John Deere intelligens vetőgépek alkalmasak GPS alapú kormányzás révén 2,5 cm-es jelpontosságra, ami lehetővé teszi a pontos csatlakozósorokat az átfedések csökkentésére. E probléma további kezelési módja a szakaszvezérlés alkalmazása. Az előírástérkép alapú vetésre is lehetőséget biztosítanak John Deere intelligens vetőgépek. A vetőmagdugulás jelentette probléma orvoslására különböző rendszerek állnak a felhasználók rendelkezésére. A John Deere intelligens vetőgépei (740AI, 750AI) alkalmasak a dokumentációra is.

Személyre szabható traktor … (2 .) Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A CASE IH által 2019. május 20 és 23. között az Egyesült Államokban szervezett sajtóeseményről szóló beszámoló első részében a vállalat és a Magnum traktorok történetével ismerkedtünk meg, illetve a traktorfejlesztés egyes aspektusairól, a racini traktorgyárról és a burr ridge-i fejlesztőközpontról volt szó. A cikksorozat zárórészében bemutatkozik az új AFS Connect Magnum és bepillantást nyerünk egy indianai családi gazdaság működésébe, ahol számos CASE IH traktor segíti a munkát.

Kombinátorral dolgozni egész évben? Multivával lehetséges! (x)
A finn Multiva egyedülálló kombinátor-kínálatában egyaránt megtalálhatók a könnyű tavaszi magágykészítők, valamint az egész évben bevethető mindenesek. Az Optima, a TopLine és az új Avaran gépcsaládok minden tagja kiváló magágykészítő, de ennél sokkal többet rájuk bízhatunk!

Gépriportok . Az az emberközpontúság, amit náluk tapasztalok, példa értékű
(Hatala László)
A Deutz-Fahr Agrotron 6180-as univerzális traktorról szerzett tapasztalatairól kérdeztük Nagy László, szeghalmi családi gazdálkodót.

HORSCH Tiger – intenzív, mély talajművelés (x)
(Szász Zoltán)
A HORSCH a Tiger családdal olyan talajművelő gépeket alkotott, amelyek jól tudják helyettesíteni a hagyományos szántásos technológiát, ezen felül még műtrágyát is képesek – akár a precíziós technológiában is – lehelyezni. Mély, intenzív művelésre a HORSCH a Tiger családot ajánlja. A Tiger AS négygerendelyes kaparendszerű, a Tiger MT ugyancsak négygerendelyes, de itt a két első kapasort nagy, 68 cm átmérőjű tárcsával helyettesítik.

Mosolyogni fogsz – Ford Ranger Raptor teszt
(Stefanits Csaba)
Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Szervizszolgáltatás informatikai háttértámogatása (x)
A John Deere telematikai rendszerét bemutató cikksorozat következő része a John Deere Connected Support szolgáltatását mutatja be. A szolgáltatás három alapköve a Service Advisor Remote, az Expert Alert és a Távoli kijelző elérés.

Gépmúzeumok – muzeális gépgyűjtemények (38 .) Erdély legnagyobb mezőgazdasági gépgyűjteménye…
(Dr. Szekeres Béla)
Erdély legnagyobb mezőgazdasági gépgyűjteménye Haszmann Pál Múzeumban található. Az évtizedek alatt kialakított, generációk által gyarapított és gondozott „értéktár” gazdag néprajzi és mezőgazdasági eszköz- és gépgyűjteményt mutat be. A mezőgazdasági szerszám- és gépgyűjtemény egyes darabjainak gyűjtése az 1960-as évek második felében kezdődött, először apróbb eszközökkel, díszített tárgyakkal, kovácsolt kapákkal és ekékkel. Külön talajművelőeszköz-gyűjtemény, gőzgépgarnitúrák, korabeli traktorok és háromszéki szekerek teszik különlegessé a kiállítást.

Lemken Diamant 16, az új féligfüggesztett eke a Lemken kínálatában (x)
A mezőgazdasági üzemek egyre magasabb követelményeket támasztanak a modern féligfüggesztett váltvaforgató ekékkel szemben. A Lemken az új Diamant 16 féligfüggesztett ekéjével messzemenőkig teljesíti ezeket a szigorú követelményeket a kezelhetőség, a munkaminőség, valamint a termelékenység javítása tekintetében.

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva . Beszámoló
(Gribek Dániel)
Az Andest-2005 Bt . immáron hagyományosnak számító nagyszabású szántóföldi gépbemutatójáról készült beszámolónkat ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

Fendt újdonságok a gazdák szolgálatában . Sajtóközlemény
A FENDT tovább növelte eladási darabszámait és piaci részesedését Európában és világszerte – jelentette be a közelmúltban Peter-Josef Paffen, a FENDT EME márka elnöke, vezetője és az AGCO / FENDT menedzsment elöljárója a nemzetközi AGCO/ FENDT sajtótájékoztatón Marktoberdorfban, ahol az Agrofórum is képviseltette magát.

A telematikai rendszerek térhódítása… (x)
Ez a cikk a JCB LiveLink rendszer lehetőségeit a gyártói oldalról ismerteti, azon belül is a JCB rendszerfejlesztési irányait taglalja, valamint bemutatja, hogy azok hogyan növelik a gépek üzembiztonságát.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Megjelent: őszi és tavaszi takarmányborsó (x)
(Varga Gábor)
A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

A családi gazdálkodás jelene és jövője
(Nagy Zoltán)
A NAK karolta fel azt a kezdeményezést, amely arra irányul, hogy a családi gazdaságok új formában működjenek majd tovább. A családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) nevet adták az új vállalkozási formának, amely a tervek szerint már jogi személyiséggel lesz felruházva. A szervezeti forma változtatása, az átláthatóság megteremtése mellett, az a másik cél, hogy életképes, művelhető területek jöjjenek létre.

A gazdálkodás ma többről szól
(Nagy Zoltán)
A felelős gazdálkodásnak feltétlenül részét képezi a földek általános jó állapotának, termőképességének fenntartása. A termőföld karbantartása a jövő záloga, ami a bővített újratermelés alapja, a haszonnövények kiegyensúlyozott jó termésének biztosítéka. A nyereségtermelés természetesen továbbra is a fő motiváló tényező marad a gazdálkodók körében. Ugyanakkor nagyon jól nyomon követhető az a felelős termelői magatartás, amely már a gazdálkodás napi menetébe is beépíti azokat az elemeket – pontosan dolgozó permezetőgépek, okszerű növényvédelem és műtrágya-kijuttatás –, amelyek a környezettudatosságot mutatják.

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon? Tudósítás
(Dr. Bódis László, Gribek Dániel)
Július végén a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán rendezték meg a hagyományos Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozást, Fajta-, Növényvédelmi és Technológiai Bemutatót. Az ott látottakról és hallottakról olvashatnak összefoglalónkban.

Talajjavító, talajmeszező, talajélet-aktivátor, biostimulátor? (x)
(Sklánicz Rudolf)
Az IMPAVIDUS Trade Zrt. által kínált NEOSOL talajkondicionáló alkalmazásának hatására javul a talaj szerkezete, vízbefogadó képessége, csökken a tömődöttsége, mechanikai ellenállása, így könnyebben, kisebb energiabefektetéssel és jobb minőségben művelhetővé válik, beindul a talajélet. A Neosol kijuttatása nagyon egyszerű és nincs szükség semmilyen különleges gépsorra. Használatával csökkenteni lehet a klasszikus műtrágya mennyiségét, így nem jelent plusz költséget sem, kompenzálva van az alapanyagok megtakarításával.

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából . Tudósítás
(Gribek Dániel)
Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek. Ahogy az már megszokott, a Baranya megyei agrárkiállítás – amelyen az Agrofórum is részt vett – ezúttal is nagy teret adott a környék termelői számára.

A repce túlélése ősszel (x)
(Takács Attila)
A gombabetegségek elleni védekezés és a repcenövények ideális őszi fejlettségének biztosítására már jól bevált technológia a regulátorként használt gombaölő szerek és az Amalgerol együttes használata az őszi repce állományokban. Amalgerol a Hechta Kft. ajánlatában.

„… Vajon férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?”
(Lajos Mihály)
Megalakult az AgroFIELD Termelői Club, négy termelővel és egy négy helyszínes no-till +1 kísérlettel. Bemutatkoznak a résztvevő termelők.

Kiemelt kedvezmények a környezettudatos termelőknek (x)
A fenntartható növénytermesztést ma már számtalan technológiai fejlesztés és speciális termék segíti. Ugyanakkor minél több készítményt használunk a terméshozam és a jövedelmezőség optimalizálására, annál nagyobb lehet a környezetszennyezés mértéke az üres csomagolóanyagok révén. Ahhoz, hogy ezek az anyagok ne a talajt, a vizeinket, a levegőt vagy épp az emberi szervezetet károsítsák, a termelők nemcsak aktívan hozzájárulhatnak a Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP) révén, de még jelentős kedvezményekben is részesülhetnek.

Mozdulj ki! Úti beszámoló
(Kovács László)
5300 km, 9 (+1 jövendőbeli) mezőgazdasági szakember, 12 nap, 4 egyetem, 35 farm. Ezek a számszerűsíthető indikátorok jellemzik az Agrofil-SZMI Kft. kollégái és partnerei által az Egyesült Államokban bejárt tanulmányutat. A meglehetősen sűrű program szakmai szempontból elsősorban a no-till, vagyis a talajbolygatás nélküli gazdálkodás és a takarónövények szerepére, hasznosságára, korlátaira fókuszált.

A jelen kihívásaira válaszolnak . Beszámoló
(Szöőr Bea)
„A környezeti, klimatikus változásokra adott megfelelő válaszra: életerősebb, vitálisabb növényekre van szükség” – hangsúlyozta Pallós Mihály, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője a cég szántóföldi bemutatóval egybekötött rendezvényén, amelynek a KWS Kukorica Nemesítő Állomása adott otthont Muronyban.

Talaj… minden részlet számít? (x)
Az éghajlatváltozás káros hatásainak egy részét saját bőrünkön érezzük, léteznek azonban a olyan hatásai is, amelyek számunkra láthatatlanul rombolnak. Ilyen például a talaj sokrétű élővilágának, azaz a talaj biodiverzitásának pusztulása. Kezünkben a lehetőség: óriási mennyiségű szerves anyagot készletezhetünk a talajban (tarlókezelés BIOFIL szárbontó technológiával) vagy készletezés helyett a szármaradványt lehordjuk, és energetikai célokra hasznosítjuk.

A kockázat csökkentése felér egy győzelemmel
(Dr. Zsom Eszter)
Optimális tápanyagellátással a gazdák az időjárás okozta kockázatot nagy mértékben tudják csökkenteni. A K+S KALI GmbH vizsgálatai a növénytáplálás és a növények vízfelhasználásának összefüggéseit célozta. Megfigyelték, hogy azokon a területeken, ahol a talaj szerkezete és a tápelem-ellátottsága megfelelő volt, ott az extrém időjárás esetén is termésstabilitás megmutatkozott. A kálium képes javítani a talaj víztároló képességét, jó káliumellátottság tehát a talaj felvehető vízkapacitását növeli.

Gazdálkodj jogosan. Foglalkoztatás egyszerűbben – mezőgazdasági idénymunka a gyakorlatban
(Dr. Kovács László)
A 2019. április előtti szabályozás szerint a munkáltató a munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtételét vagy adat közlését kérhette, amely a személyiségi jogát nem sértette, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges volt. Az új szabályozás ezen általános rendelkezéshez képest annyi eltérést tartalmaz, hogy kikerült a személyiségi jogot sértő adat követelésének általános tilalma, viszont a személyes adat követelésének feltétele lett, hogy a személyes adat a munka törvénykönyvéből származó igény érvényesítése szempontjából lényeges legyen. Sok munkáltató jelenleg „bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány” bemutatásához köti a munkavállaló alkalmazását, amely okiratot (vagy annak a másolatát) a munkáltató elhelyez a munkavállaló személyi kartonjában. Ez az eljárás eddig sem volt egyértelműen helyesnek mondható, de az új szabályozás világossá teszi, hogy ez a gyakorlat a jövőben nem tartható fenn.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

„A jövő agrárgenerációjának formálása a talajnál kezdődik”…
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete)
Ez év május 30-án került sor a „Kincsünk a termőföld” III. szakmai kerekasztal konferencia megrendezésére az Agrárminisztérium és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének közös szervezésében.

AGRÁRGAZDASÁG

Kukorica terméskilátások
(Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) augusztusi projekciója szerint világszerte 1108 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás a 2019/2020. gazdasági évben, ami minden idők harmadik legnagyobb kibocsátása lehet. A termelés várhatóan ebben a szezonban – amely már a harmadik lenne a sorban – is elmarad a felhasználástól (1129 millió tonna), így a zárókészlet 308 millió tonnára tovább apadhat.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A pókhálós penész elleni védekezés lehetőségei
(Szukács Gergely és mtsai)
A csiperkegomba termesztésben egyre gyakoribb a pókhálóspenész betegség fellépése, amit a takaróföld felületén élő parazita gomba okoz. Hazánkban két faj károsít. Problémát jelenthet, hogy a Magyarországon hosszú ideig egyedül forgalomban lévő prokloráz-Mn komplex hatóanyag, a termesztők elmondásai szerint, már nem fejt ki kellő hatást a kórokozó ellen. A csiperke pókhálóspenész elleni védekezési lehetőségekről, egy újonnan engedélyezett hatóanyaggal szerzett tapasztalatokról számolnak be a szerzők.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Jól termeszthető vagy jól eladható legyen a kajszifajta?
(Dr. Szalay László)
A piaci kereslet miatt úgy néz ki, hogy töretlen a telepítési kedv hazánkban kajsziból, egyre több ültetvény létesül. Nagy kérdés azonban, hogy milyen fajtákat érdemes telepíteni. A kajszi fajtaválasztás szempontjai szerteágazók. A cikk ebben a témában nyújt segítséget a telepítés előtt álló gazdáknak.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Honosított szőlőfajták a Duna-menti borrégióban
(Dr. Petar Cindrić, Dr. Hajdu Edit)
Azok a szőlőfajták, amelyek a XVIII. századtól a XX. század elejéig kerültek a Vajdaságba Nyugat- és Közép-Európából származnak, a bor minősége és a termesztés biztonsága tekintetében felülmúlják a régi őshonos fajtákat, fontos biológiai és gazdasági-technológiai tulajdonságaikkal megközelítik az occidentalis-galica fajtákat, amelyeket manapság világszerte termesztenek, és mindenütt nagyra becsülnek. A honosított szőlőfajták termesztésbe iktatása előtt el kell végezni feljavításukat a klónszelekció segítségével. A genetikai szelekció mellett kötelező az egészségügyi szelekció is. Ez hosszantartó eljárás, de rendkívül fontos és bizonyítottan hasznos. A Vajdaságban csupán az Olaszrizling klónszelekciója történt meg.

Fenológiai események összehasonlítása a 2018-as és 2019-es évjáratokban
(Leskó István)
A vizsgálatok Dorgó dűlőben (Mezőzombor), az 1979-ben telepített, 2×1 m-es térállású, középmagas kordonművelésű és rövidcsapra metszett Furmint fajtájú ültetvényben zajlottak abból a célból, hogy kiderüljön, hogy a szőlő fenológiai változásai mikor és hány napos eltéréssel következtek be a két, a 2018-as és a 2019-es évjáratban.

KITEKINTÉS

Szupergyümölcsök és új piaci lehetőségek?
(Dr. Somogyi Norbert)
A Perpignanban megrendezett mediterrán zöldség-gyümölcs szakkiállítás – a MEDFEL –keretében tartott szakmai kollokviumok sorában került sor arra az előadásra, ami a „szupergyümölcsök” (elsősorban egyes bogyós gyümölcsök, gránátalma, datolyaszilva és kivi) termesztésével és piaci lehetőségeivel foglalkozott, elsősorban a fogyasztók részéről megnyilvánuló, az egészségtudatos táplálkozásnak szentelt egyre nagyobb figyelem indukálta igények okán. Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy a francia termelők igyekeznek ezt a piaci lehetőséget megragadni, de a termelési kapacitás láthatóan az igényeknek csak a töredékét képes kielégíteni, ezért ők a minőségre helyezik a hangsúlyt, a mennyiséget a kereskedelem elsősorban importból (Peru, Argentína, Marokkó) elégíti ki.

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Kincset rejtő szkleróciumok
Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben
Környezetünk védelme lépésről lépésre

EGYÉB KÖZLEMÉNYEK

Egy kép többet mond ezer szónál (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
A döntéshozók 43%-át képviselő Baby Boomer generáció több mint négyötöde az írott, míg 14%-uk inkább a videós formát választja akkor, amikor szakmai információt keres. Az életkor csökkenésével fordított arányban áll a videós tartalmak előnyben részesítése, az Y generáció esetében például ezek aránya már eléri a 21%-ot. Az írásos anyagok tehát továbbra is őrzik dominanciájukat, azonban a vizuális információk iránti igény lassan, de biztosan növekszik – áll az AgroStratéga kutatási beszámolójában.

Jegyzet gazdálkodóknak . Az átalakított napenergia mezőgazdasági hasznosításáról
(Kurucz Miklós)
A napelemparkok létesítése kapcsán ismét felizzik a régi vita: szabad-e az élelmiszer előállítására alkalmas területeket energiatermelésre hasznosítani? Létezik kompromisszumos megoldás, sőt a jövő évtől állami támogatás is segíti a napelemfarmok létrehozását.

Búcsú dr . Budai Csabától
(ö .á . Mándoki András)
Búcsú dr. Budai Csabától, aki pályafutása során több mint 40 éven keresztül a Csongrád Megyei Növényvédelmi Állomáson dolgozott, s munkájának zömét a sok újdonságot tartogató növényvédelmi eljárások kidolgozása, fejlesztése jelentette. Ez a későbbi időszakban a vegyszermentes biológiai módszerek kérdéskörét érintette. A biológiai védekezési eljárásokon belül személyéhez kötődően indult el a molytetű-fürkészdarázs – Encarsia formosa – tömegtenyésztése és formatervezett dobozokban történő forgalmazása.

Agrármúltunk nagyjai. Sajó Elemér (1875-1934)
(Kurucz Miklós)
A 19. század végén, a 20. század első harmadában Sajó Elemér a vízügyi távlati tervezés úttörője és a két világháború közötti időszak vízügyi szolgálatának egyik kiemelkedő vezetője volt. Az Agrofórum augusztusi számában bemutatjuk a vízügyi szakember életútját és pályaképét.

További ajánlataink

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

6500 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

4500 Ft

2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

4500 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7000 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

1500 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6000 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

6500 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen